Verden

– Vi overlever i fire år til

Kongressmedlem gjennom 40 år, Henry Waxman, tror delstater, næringsliv og vanlige folk vil greie å steppe inn der USAs president svikter i klimapolitikken.

– Jeg tror ikke Donald Trumps politikk vil vare. Det vil bli stadig mer press på ham for at han skal moderere synspunktene sine, sier Henry Waxman.

Den 78 år gamle amerikanske demokraten og miljølovgivningsforkjemperen gikk av som medlem av Representantenes hus i Kongressen i 2015. Da hadde han vært aktiv i Kongressen under hele sju presidenter.

Les også: Kan presse pappa på klima

– Ikke gi opp!

Men engasjementet har ikke sviktet av den grunn. Etter 40 år i den amerikanske kongressen har mannen som tidligere president Barack Obama har kalt «en av de mest effektive lovgiverne i sin tid, eller kanskje i noen tid», fortsatt mye han vil utføre.

I forrige uke delte han sine erfaringer med norske politikere og forskere, på invitasjon fra klimaforskningssenteret CICERO og Forum for Utvikling og miljø. Trass i bekymring for Trump var hovedbudskapet fra det tidligere kongressmedlemmet klart:

– Ikke gi opp. Fortsett å presse på. Det er andre måter å nå mål på enn gjennom lederskapet som sitter på toppen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Eksempelstat

Den mangeårige kongresspolitikeren tror at delstater og vanlige folk kan overta lederskapet der den amerikanske presidenten svikter.

– Jeg tror at også folket kan lede. Og at mye godt lederskap kan komme fra delstatene, understreker Waxman.

Selv er han et kroneksempel på det siste. California, delstaten han er valgt inn fra, har ledet an i det amerikanske miljøarbeidet i årevis – og fått andre delstater til å følge etter.

Waxman viser til at California har gått foran på følgende miljølovgivninger:

* Utvidelsen av luftforurensningsloven Clean Air Act – der California fikk ha pilotprosjekter og lede an med mer restriktive utslippsstandarder.

* Energieffektivisering, med strengere standarder for energibruk for alle nye bygninger.

* Fornybar energi-mål: I mai introduserte det demokratiske partiet i California «verdens mest ambisiøse» energimål med 100 prosent fornybar energiforsyning innen 2045.

* Kvoter: I 2013 innførte California et kvotehandelssystem for utslippstillatelser, det eneste av sitt slag i USA, med mål om å bruke markedsmekanismer for å holde de samlede klimagassutslippene nede.

Les også: Trump utnevner klimaskeptiker til miljøsjef

Delstatene kan lede

Andre delstater kan med hell følge California her, sier Waxman. Eller bruke samme strategi og være pionerer på miljølovgivning på andre områder.

– Og når vi får sjansen, får vi de føderale myndighetene til å trekke i samme retning. Delstater er demokratiske laboratorier der vi kan prøve ut nye ideer, sier den tidligere politikeren.

– Du har sagt at det ligger penger i potten i det å ta lederrollen for USA. Hvorfor ser da ikke forretningsmannen Trump det samme som deg?

– Han har bare erfaring fra en type forretningsvirksomhet: Eiendom. Og jeg tror heller ikke han har inntatt et bredt syn på industriene i USA. I tillegg synes han internasjonal handel er det største problemet vårt, og der er jeg helt uenig med ham, svarer Waxman.

– Trump sitter nå med makt til å trekke USA ut av Parisavtalen. Hva kan delstatene og folk flest gjøre for å kontre det, om det skulle bli virkelighet?

– Før det i det hele tatt skjer, bør det internasjonale samfunnet legge inn hele sin tyngde for å hindre det, sier Waxman.

Han understreker at vi selvsagt må ta konsekvensene på alvor dersom Trump bestemmer seg for å droppe Parisavtalen.

– Men før den tid må vi jobbe for å forhindre at det skjer. Vi trenger at myndigheter og næringslivet, som amerikanske bedrifter, forteller Trump at det vil være et feilsteg å trekke seg ut, sier Waxman.

Les også: Trump reverserer Obamas klimapolitikk

Ser lengre fram

Like fullt:

– Vi overlever i fire år til, var blant beskjedene han ga i samtale med forskere og politikere på Litteraturhuset i Oslo.

– Betyr det at vi kan slappe av og ikke bekymre oss så mye for Trump?

– Nei, nei, på ingen måte. Vi er nødt til å bruke disse fire årene til å se etter andre måter å redusere klimagassutslipp, understreker Waxman.

Som kongressmedlem gjennom 40 år har Waxman blitt vant til å se politikk i et lengre tidsperspektiv. Han vet at virkelig, politisk endring tar tid. Luftforurensningsloven tok ti år å få gjennom, påpeker han. USAs tobakksreguleringer tok 15 år.

– Det er en av fordelene med å ha vært i Kongressen over så mange år. Jeg har kunnet presse på saker igjen og igjen, forklarer Waxman.

– Vil det bli noen som deg igjen i Kongressen når du nå går av med pensjon?

– Min posisjon har vært unik fordi jeg har hatt mandat fra et veldig trygt distrikt i Los Angeles. De har ønsket at jeg skal presse på i nasjonale og internasjonale spørsmål. Men jeg vet at det fortsatt vil være veldig bra folk som kan holde tråden og lede an når jeg forlater Kongressen. Og det trenger vi: nye folk til å lede an. Du vet, noen ganger erstatter man folk som har vært der i 40 år. Andre ganger folk som har vært der i fire måneder.

Mer fra Dagsavisen