Verden

– Vesten forstår ikke Iran

– Vesten forstår ikke Iran, sier professor Nasser Fakouhi, en av Irans ledende intellektuelle, i forkant av det avgjørende presidentvalget i dag.

1 av 2

I dag vil millioner av iranere gå til valgurnene for å utpeke den nye presidenten som skal lede Den islamske republikken av Iran, den regionale stormakten. Sittende president Hassan Rouhani stiller, mot flere mer konservative kandidater.

Misforstått

Professor Nasser Fakouhi, en anerkjent antropolog, framholder at Iran ikke er som folk flest i Vesten tror. Fakouhi ønsker å rette opp det han mener er rene misforståelser.

– På grunn av landets mangeårige isolasjon, har folk i Vesten et nesten falskt bilde av Iran. Iran er det mest provestlige landet i Midtøsten. Og Iran er ikke et teokrati i europeisk kristen forstand, men heller et demokrati under bygging, kontrollert av sjiamuslimske religiøse institusjoner og personer, sier han til Dagsavisen.

Fakouhi (61) foreleser ved universitetet i Teheran, landets ledende forskningsinstitusjon. Universitetet, som i dag har over 50.000 studenter, ble opprettet i 1934, nesten 50 år før den islamske revolusjonen. Universitetet har spilt en sentral rolle i landets turbulente historie. Det var ved inngangen til dette universitetet at sikkerhetsstyrkene til Mohammad Reza Pahlavi, sjahen, i 1979 skjøt og drepte protesterende studenter, noe som ledet til revolusjonen og maktskiftet.

Siden revolusjonen har universitetet også huset en av Teherans viktigste ukentlige fredagsbønner. I 2009, i etterkant av presidentvalget der president Mahmoud Ahmidinajad ble anklaget for valgfusk, stormet sikkerhetsstyrkene studenthyblene for å slå ned på protestene som var i ferd med å spre seg.

Ifølge professor Fakouhi er Vestens grunnleggende misforståelse av den politiske virkeligheten i Iran knyttet til Europas historiske erfaring med en annen muslimsk makt, det sunniislamske osmanske imperiet.

– Jeg tror den største uklarheten er et resultat av at mennesker i Vesten forveksler sjiaislam, som er den versjonen av islam som forekommer i Iran, med det ideologiske og totalitære sunniarabiske islam, som er en arv etter det osmanske imperiet, sier han.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch kritiserer imidlertid Iran ennå i harde ordelag. Opp til 400 mennesker kan ha blitt henrettet bare i fjor, og regimet blir anklaget for å undertrykke både politisk opposisjon og meningsytringer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Nær Vesten

I Iran styrer den øverste lederen, ayatolla Ali Khamenei, som ikke er folkevalgt. 79-åringen har siste ord i alle avgjørende spørsmål. Men under ham sitter en folkevalgt president, og landet har også et Majlis, eller et parlament. Men selv om en fri presse ikke eksisterer, er ytringsfriheten likevel ikke undertrykket som under Saddam Husseins Irak eller Bashar Assads Syria. Et visst spillerom eksisterer, og det iranske kulturlivet florerer.

– Det er Europa som påtvang Iran en isolasjon da europeerne, med revolusjonen, mistet et diktatur de kunne styre. Men når det gjelder det iranske folket, har vi alltid følt oss nær Vesten, sier den iranske tenkeren.

Iran og Vesten hadde et turbulent forhold allerede før revolusjonens dager. I 1953 ble den folkevalgte statsministeren Mohammad Mosaddegh veltet i et kupp som i stor grad ble orkestrert av USA og Storbritannia. I etterkant av revolusjonen har millioner av iranere blitt oppfordret til å marsjere i protest mot Vesten, og spesielt USA, som anses som den store satan. Fremdeles kler ikke iranske menn i Iran seg med slips, siden den øverste lederen mener at plagget fremmer vestlig kultur.

Professor Fakouhi har selv tilbrakt mange år i Paris der han tok sin doktorgrad. Blant hans viktigste bøker er hans studie av politisk vold. Han har også oversatt bøkene til flere franske intellektuelle til farsi, og brakt dem inn i den iranske kulturen, inkludert bøkene til Pierre Bourdieu, Roland Barthes og Claude Levi-Strauss.

Fakouhi er en uredd intellektuell. For kun en måned siden gikk han ut i avisen Tehran Times og appellerte til større åpenhet, og advarte samtidig om at mennesker som ikke vil akseptere den moderne verdenen, vil forsvinne fra den. Han snakket blant annet om internett og sosiale medier.

– Slike medier har helt forandret våre unges levestil. Nå er vi inne i en teknologisk revolusjon som vil forandre alt i løpet av noen tiår. Mennesker som ikke vil eller kan akseptere dette, vil ganske enkelt forsvinne, sa han til den iranske avisen.