Verden

Republikansk senator: Kaos i Det hvite hus

Donald Trump skal ha delt strengt hemmelig informasjon om ekstremistgruppa IS med Russland. Både demokrater og republikanere reagerer sterkt på saken.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) og ambassadør Sergej Kisljak (t.h.) sammen med president Donald Trump i Det hvite hus 10. mai.

Det var under møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus i forrige uke at Trump delte opplysningene, ifølge Washington Post.

Ifølge avisen var informasjonen så hemmelig at selv flere allierte land ikke har tilgang til den. Opplysningene skal ha kommet via en alliert fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner.

Artikkelen i Washington Post var basert på anonyme kilder, men kort tid senere publiserte også New York Times og flere andre medier lignende saker basert på egne kilder.

Både demokrater og Trumps partifeller reagerer sterkt på saken. Den republikanske senatoren Bob Corker sier Det hvite hus må sørge for intern «kontroll og orden».

– Kaoset som forårsakes av manglende disiplin, skaper omstendigheter jeg mener er bekymringsfulle, sier Corker.

– Diskuterte ikke kilder

Republikaneren John McCain mener saken er dypt foruroligende dersom den stemmer. Samtidig advarer demokraten Adam Schiff, nestleder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, om at USAs etterretningskilder kan settes i fare.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster benekter at det er skjedd noe graverende og sier det ikke ble diskutert etterretningskilder eller -metoder i møtet med Lavrov og Kisljak.

Det er imidlertid ikke dette de amerikanske medienes kilder hevder. Det de har fortalt, er at det på møtet ble delt strengt hemmelige opplysninger om en angrepsmetode IS kan bruke. Informasjonen skal ha vært gradert på et høyere nivå enn «topp hemmelig».

– Mest alvorlige noensinne

Selv om anklagene skulle stemme, har Trump neppe brutt noen lov. Som president har han vide fullmakter til å dele den informasjonen han måtte ønske.

Jurist og tidligere Harvard-professor Alan Dershowitz mener likevel at anklagene er de meste alvorlige som noen gang er rettet mot en sittende president i USA. Dershowitz uttalte seg om saken til TV-kanalen CNN mandag.

Flere kilder i den amerikanske administrasjonen sier det er bekymringsfullt at Trump avslører informasjon som kan føre til at USA og landets allierte brenner broer til kilder på innsiden av ekstremistgruppa IS.

Sparket FBI-sjefen

Ifølge kilder som skal ha kjennskap til møtet med Lavrov og Kisljak, er det mest alvorlige at Trump avslørte hvilken by de hemmelige opplysningene om IS stammer fra.

Byen kan angivelig gjøre det mulig for Russland å identifisere etterretningskilden. Kongressrepresentanten Adam Schiff mener det er spesielt problematisk siden Russlands interesser, både i Syria og andre steder, står i sterk motsetning til USAs.

USA skal heller ikke ha fått tillatelse til å dele etterretningsinformasjonen med andre. Ifølge New York Times har USA fått opplysningene fra en alliert i Midtøsten.

Møtet mellom Trump og de to russerne fant sted dagen etter at Trump sparket FBI-sjefen James Comey. Dette vakte stor oppsikt siden FBI er i gang med en etterforskning av mulige forbindelser mellom Trumps medarbeidere og Russland før presidentvalget i fjor.

Ingen amerikanske medier fikk være til stede da Trump møtte Lavrov og Kisljak. En fotograf fra det statlige russiske nyhetsbyrået Tass fikk imidlertid komme inn i Det hvite hus og tok bilder av de tre. (NTB)