Verden

Kan presse pappa på klima

Donald Trumps rådgivere river ham i ulike retninger i beslutningen om klimaavtalen fra Paris. Datteren Ivanka kan få siste ordet.

Over hele verden setter nå miljøorganisasjoner og klimaforkjempere sin lit til den 35 år gamle eks-modellen. Grunnen? Ikke bare er Donald Trumps datter Ivanka personlig assistent for sin far i hans presidentembete. Hun er også regnet som en av hans best betrodde rådgivere, og en sjelden forsvarer av klimaavtalen fra Paris.

Den posisjonen kan gjøre Ivanka Trump historisk – om hun står hardt nok på sitt: Overbeviser hun sin far og apparatet rundt ham, kan hun bli stående som kvinnen som hindret USA i å skrote det som regnes som verdens viktigste klimadokument.

Les også: Hvor vil Ivanka ta USA?

På alles lepper

Presidentdatteren har blitt så viktig at navnet hennes har vært på alles lepper under de ti dager lange klimaforhandlingene som har sin siste dag i Bonn i dag, ifølge BBC.

– I de fleste samtaler jeg har hatt her i Bonn, er det ett navn som blir nevnt med en blanding av ærbødighet og håp, melder BBCs miljøkorrespondent Matt McGrath fra møtet.

Parallelt pågår en massiv mobilisering for å påvirke Ivanka til å presse pappa Trump i klimaspørsmålet. I en e-post sendt ut i forkant av klimamøtet i Bonn, oppfordret lederen av en av USAs ledende miljøorganisasjoner, National Resources Defence Council, leserne sine om å pepre presidentdatteren med klimabudskap.

E-posten inkluderte et telefonnummer til Det hvite hus og forslag til meldinger leserne kunne legge igjen til Ivanka.

– Det er ville tider, og vi prøver å påvirke med alle verktøyene og taktikkene vi har til rådighet, sier Liz Gallagher fra miljøtankesmien E3G, med lang fartstid på forhandlingene, til BBC.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ventet i spenning

Norske sivilsamfunnsdeltakere på klimamøtet i Bonn, er ikke helt enig i at far og datter Trump er helt avgjørende for utfallet av videre klimaforhandlinger. Men at Trump har skapt en uro, er helt sikkert:

– Vi var alle spent i forrige uke, da det var varslet en avgjørelse om hva Trump ville gjøre med Parisavtalen, sier Håkon Grindheim, politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp.

Etter at avgjørelsen ble utsatt har skuldre og arbeidsro senket seg flere hakk, og delegatene har fått en «nødvendig arbeidsro», ifølge Grindheim.

Oljesjef vil bli

Nå står slaget om USAs klimaengasjement innad i Det hvite hus. Jo lengre tid det har tatt for den amerikanske presidenten å bestemme seg om han vil bli eller gå ut av Parisavtalen, jo flere spekulasjoner har det blitt rundt rollen til hans nærmeste rådgivere.

Trump omgir seg med flere rådgivere på klimaspørsmålet, og både familiemedlemmer og formelt utnevnte myndighetsrepresentanter er blant lyttepostene.

På den ene siden står Ivanka Trump og mannen Jared Kushner sammen med statssekretær og tidligere sjef for verdens største oljeselskap Exxon, Rex Tillerson, som vil at USA skal bli i Parisavtalen. Deres motstandere er Trumps sjefstrateg i valgkampen, Stephen Bannon og Scott Pruitt, sjefen for USAs miljødepartement (EPA), som også er sentrale rådgivere for presidenten.

– Paradoksalt nok vil den tidligere sjefen for Exxon bli, mens USAs øverste miljøsjef vil ut av avtalen, påpeker klimarådgiver i Verdens naturfond Norge, Inga Fritzen Buan.

Blant Trumps rådgivere skal datteren ha en spesielt høy stjerne. Trump respekterer og lytter til datteren sin, sies det fra analytikere som følger miljøet i Washington tett. Mer håndfast: Nylig fikk Ivanka Trump oppgaven med å lede et arbeid som skal undersøke USAs rolle i Parisavtalen.

Arbeidet skal gjøres for å sikre at Trump får informasjon fra både private bedrifter og myndigheter. I en to uker lang lytterunde, som starter hos USAs miljødepartement og Paris-avtale-motstander Scott Pruitt, skal Ivanka motta råd på farens vegne i sentrale spørsmål som klimapolitikk og helsepolitikk.

Les også: Trumps rådgiver drev gratisreklame for presidentens datter

Ivankas «fristelse»

Svarene hun samler inn er ikke gitt, men at rådene hun gir når hun kommer tilbake er viktige har blitt åpenbart for klimaskeptikere så vel som klimhandlingsforkjempere.

– Vi som stemte på deg fordi et av dine viktigste løfter var at du skulle stoppe denne klimaendrings-galskapen, vil snu ryggen til deg om du bryter løftet ditt, skriver klimaforskeren Duane Threshner i et brev til Donald Trump, ifølge det politisk konservative nyhetsnettstedet Breitbart.

Ikke bøy deg for Ivankas «fristelse», er meldingen forskeren gir presidenten, ifølge nettstedet.

Les også: Trump tvitret feil Ivanka

Rådgiverne som kan påvirke Trump

For

Ivanka Trump: Regnes som en del av farens indre sirkel, og en høyt tiltrodd rådgiver. Ivanka har ikke snakket offentlig om klimapolitikk, men det hevdes at hun lobber aktivt i bakgrunnen for at USA skal bli værende i Paris-avtalen. Flere nøkkelpersoner rundt Trump som tidligere var aktive motstandere av avtalen, skal visstnok ha endret mening, noe som tilskrives Ivanka.

Jared Kushner: Ivankas mann står på sin kones side i klimaspørsmålet. Etter at Trump inntok presidentembetet har svigersønnen fått en viktig rolle i jobben som seniorrådgiver i Det hvite hus. Her har Kushner røket i tottene med Trumps sjefstrateg, Stephen Bannon, på flere temaer, og deriblant klima. Det ryktes at uenigheten mellom de to skal ha vært blant grunnene til at Trump har utsatt Paris-beslutningen.

Rex Tillerson: Den tidligere sjefen for verdens største oljeselskap, Exxon, har kapret seg jobben som utenriksminister, men lobber mot Trump med det som for mange er et uventet budskap: Bli i Paris-avtalen. Han har uttalt at USA er bedre tjent med å bli værende i avtalen. I motsetning til Trump selv har han anerkjent at klimaendringene er reelle. I forrige uke signerte Tillerson også på vegne av USA en avtale i Arktisk Råd, der betydningen av Paris-avtalen understrekes.

Lunken

Rick Perry: Det er ikke lenge siden USAs energiminister sa han ikke trodde på forskningen bak global oppvarming. I januar overrasket Rick Perry med å si at menneskeskapte klimaendringer er reelle. Han er imidlertid opptatt av at arbeidet mot klimaendringer ikke skal gå ut over amerikanske jobber. I april sa han at USA bør bli værende i Paris-avtalen, men reforhandle vilkårene.

Mot

Scott Pruitt: Mannen som mange mener burde kjempe miljøets og klimaets sak i kraft av sitt embete som sjef for miljødirektoratet EPA er en sterk motstander av Paris-avtalen. Han har avvist koblingene mellom klimagassutslipp og global oppvarming, som forskere verden over er enig om. Pruitt mener vi må ha mer kunnskap for å bevise disse koblingene, og har kalt Paris-avtalen en «dårlig business-avtale» for USA.

Stephen Bannon: Trumps sjefstrateg og valgkamparkitekt regnes som en innbitt motstander av Paris-avtalen. Som redaktør for nettstedet Breitbart skal han ha fått publisert flere klimaskeptiske og tidvis misledende artikler om klimaendringer. Nå råder han Trump til å gjennomføre valgløftet sitt om å gå ut av avtalen.

Har fått arbeidsro om Parisavtalen

Delegatene på klima­forhandlingene i Bonn har fått jobbe uforstyrret etter at Trump utsatte beslutningen sin.

I ti dager har noen tusen delegater sittet i møter i den tyske byen. Mellommøtet i Bonn arrangeres hvert år mellom de årlige klimaforhandlingene, som en forberedelse til det politiske toppmøtet.

På klimamøtets første dag var det ventet en kunngjøring fra Trump om hva han ville gjøre med Parisavtalen – men som aldri kom.

– Etter det har vi fått arbeidsro. Det har vært en veldig positiv stemning her, og vi har fått fokusert på det vi skal: Å fortsette forhandlingen om regelverket som skal inngå i Parisavtalen, sier Håkon Grindheim, politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp, og en av flere representanter for det norske sivilsamfunnet til stede i Bonn.

Arbeidet med såkalt klimafinansiering – å bli enige om hvordan skaffe nok penger til nødvendige klimatiltak – tar mye tid. Det samme gjør uenighet rundt hvordan kvotehandel og karbonmarked skal se ut i framtida, og å sikre at avtalen det ble enighet om i Paris får et skikkelig regelverk.

– Landene har fått arbeidet videre med regelverk og andre avtaler, som vi tar med oss videre til klimaforhandlingene til høsten. Vi håper på toppmøter i år og neste år der landene trapper opp klimamålene sine kraftig. Det trenger vi om vi skal holde global oppvarming under 1,5 til to grader, sier Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver i WWF.

Mer fra Dagsavisen