Verden

Flere over Canadas «Storskog»

Frykten for Donald Trump har fått flere tusen asylsøkere til å risikere liv og helse på flukt over grensen. Nå forbereder Canada seg på at strømmen øker.

1 av 3

De har vasset gjennom dyp snø, dårlig kledd og med trillekofferter på slep. På julaften endte to med amputerte fingre etter forfrysninger. For noen uker siden måtte 17 reddes ut av en snøstorm.

Antallet asylsøkere som ulovlig krysser grensen fra USA til Canada har økt kraftig de siste månedene. Nå stålsetter canadiske grensevakter seg på at flyktningstrømmen vil øke ytterligere i takt med at snøen smelter og været blir varmere.

– Vi kommer til å oppleve at det kommer flere folk etter hvert som det blir varmere. Donald Trump viker ikke tilbake på innvandringsforbudet sitt, og det skremmer mange mennesker, sier ordføreren i en av de lokale kommunene nær grensen til USA, Greg Janzen, til nettstedet GlobalNews.

Les også: Dommer: Trumps innreiseforbud er rettet mot muslimer

Venter «vårstrøm»

Bildene av flyktninger som krysser grensen til Canada på en landevei noen mil sør for Montreal, kan minne om bildene fra norske Storskog under flyktningstrømmen fra Russland til Norge i fjor. Forskjellen er at strømmen av flyktninger fra Russland over norske grenser har avtatt. I Canada opplevde de ikke bare stor økning i fjor – men forbereder seg nå på en «vårbølge» lignende den Italia og Hellas straks venter fra over havet.

Les også: – USA er ikke trygt returland

Flyktningene som har blitt intervjuet av internasjonale nyhetsbyråer bedyrer selv at USAs presidents tøffe linje er en hovedårsak til at de vi til Canada.

– Trumps politikk, han drev bare og deporterte folk. Vi så ikke noen fremtid der, så vi kom hit, begrunner pakistanske Ahmed overfor nyhetsbyrået NCPR.

– Jeg var så glad da jeg kom til Canada. Jeg slapp unna Donald Trump, sier Mouna fra Dijobouti til magasinet Maclean.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fra Afrika

Tallene fra canadisk grensekontroll viser at de er mange – og at tallet stiger.

I fjor kom 7.000 flyktninger landeveien fra USA til Canada, ifølge canadiske grensevakter. Det er 63 prosent flere enn dem som kom landeveien året før.

I månedene etter at Trump ble innsatt som president har antallet økt ytterligere. Bare i januar og februar skal 1.134 av de rundt 2.500 flyktningene som ankom totalt ha vært illegale.

Les også: Starter jakt på papirløse

Mange av dem som krysser ulovlig er flyktninger fra Afrika, hvorav flertallet har vært fra Somalia. 241 av de 430 som kom mellom april og desember ved grensepunktet Emerson i fjor var fra Somalia, sammen med 46 eritreere, 46 fra Djibouti og 27 fra Ghana.

I mottaksapparatet i Canada opplever de at tilstrømningen har begynt å tære på kreftene. Samtidig forbereder de seg på at trenden vil fortsette i lang tid:

– USA er i ferd med å bli et transittland, ikke et mottaksland, sa rådgiver ved et mottakssenter ved grensen, Ghezae Hagos, til nyhetsmagasinet Macleans om fremtidsutsiktene.

Les også: Trump vil deportere opptil tre millioner innvandrere