Verden

Krigen kan nærme seg slutten

Krigen i Syria kan være inne i sin siste fase. Men syriske flyktninger greier ikke å tro på det.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): De siste meldingene fra Russland, den sterkeste militærmakten i Syria, er et tegn på at de krigende partene i Syria forbereder seg på at krigen nærmer seg slutten. Russland har formelt bedt verdenssamfunnet finansiere gjenoppbyggingen av landet.

– Titalls milliarder vil bli nødvendig, sa Mikhail Bogdanov, Russlands viseutenriksminister, i Moskva.

Russland, Tyrkia og Iran prøver nå å bli enige om en politisk løsning på konflikten. President Recep Tayyip Erdogan i Ankara krever ikke lenger at president Bashar Assad i Damaskus må gå. Dermed kan de viktigste utenlandske aktørene i Syria nærme seg enighet i konflikten som har kostet over en halv million mennesker livet og tvunget mange millioner på flukt.

– Vi er på vei ut av krigens fase, der alle parter søkte en overbevisende seier, til fase to, der regimet og de viktigste motstandsgruppene vil inngå en avtale, skriver professor Dominic Tierney i The Atlantic.

Dragkampen om hva som vil skje etter krigen har allerede begynt. Tyrkia krever at alle utenlandske tropper må trekke seg ut når kampene er over. Russland ønsker å beholde sitt sterke fotfeste i det østlige Middelhavet. Mens Saudi-Arabia vil sikre seg at Iran og den libanesiske Hizbollah-geriljaen ikke overtar områdene som IS, Den islamske staten, blir fordrevet fra. Israel forsøker å overtale Russland til å begrense sin erkefiende Irans innflytelse.

Skeptiske

Syriske flyktninger har vanskelig for å tro at det hele går mot slutten. Løsningen som ligger på bordet utgjør i tillegg også en klar seier for regimet.

– En fred betyr ikke bare at kampene er over. De etniske og religiøse motsetningene ligger der, og vil bare bli sterkere med tida, sier Mohammad Gazawi, en syrer fra Damaskus som Dagsavisen har fulgt gjennom borgerkrigen og til han slo seg ned som flyktning i Hannover.

– Jeg vil hjem, men kan bare dra dit hvis jeg ser at landet ikke er farlig lenger, sier han til Dagsavisen.

Flyktning Diala Brisly bor i Pelissanne i sørlige Frankrike. I hjemlandet er hun kjent som kunstner. Gjennom krigen har hun sendt en egenlaget tegneserie til barna i hjemlandet i håp om at de fremdeles skal huske hva medmenneskelighet er. Akkurat nå arbeider hun med en tegning der barn blir løftet opp i skyene, ikke av en luftballong, men av bøker.

– Jeg vet det nytter, jeg ser det på reaksjonene jeg får av barna. Men jeg vet også at dette bare er en dråpe i havet, sier hun til Dagsavisen.

– Syriske barn får knapt noen utdannelse. Det betyr at vi går mot en grusom framtid, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tror ikke på løsning

Tegneserien hennes heter Zayton og Zaytonah, om en gutt og en jente, og tusener skal visstnok lese dem hjemme. Heller ikke Brisly tror på at freden nærmer seg.

– Det er russerne som kontrollerer situasjonen i Syria, og det er nok til å skjønne at det ikke vil bli fred, sier hun.

Professor Moshe Maoz, Israels ledende ekspert på Syria, frykter konflikten vil fortsette i flere år.

– Løsningen som nå diskuteres omfatter ikke de store islamistiske gruppene, og dermed vil ikke konflikten være over. Bashar Assad kontrollerer i dag 50 prosent av Syria og rundt 70 prosent av innbyggerne. Han vil sakte, men sikkert forsøke å erobre resten. Og da blir spørsmålet hva for eksempel kurderne i øst sier. De vil i det minste ha selvstyre, sier han til Dagsavisen.

– Assad og hans alawitt-sekt er i en slags felle. De mener de ikke har noe annet valg enn å fortsette å styre, ellers tror de at andre vil slakte dem. Så dermed står de for slaktingen, sier han.

Tok feil

Maoz har studert det syriske samfunnet i tiår, men innrømmer at han aldri hadde forestilt seg en krig som i dag.

– Jeg skrev artikler der jeg påpekte hvordan Hafez Assad, faren til Bashar, greide å skape en syrisk identitet på toppen av de etniske og religiøse skillene. Men der tok jeg feil, sier han.

– Syria-krisen har mye å lære oss alle. Vil Syria for eksempel i det hele tatt overleve hvis landet noensinne blir demokrati? Eller kan Syria kun holdes sammen av en sterk diktator? En kultur kollapser fort. Så lenge et land er i en noenlunde god tilstand, er folk tolerante mot hverandre. Men når det går dårligere og dårligere, forsvinner kulturen farlig fort, sier han.

Les også: Dobbelt straffet i Syria