Verden

Vidunderlig vindkraftår for verden

2016 ble et utrolig år for vindkraften.

I en rekke land verden rundt ble det tatt i bruk mange nye vindkraftverk, noe som førte til en kraftig vekst i produksjonen av denne formen for miljø- og klimavennlig energi.

Dette går fram av en ny oversikt fra The Global Wind Energy Council og fornybarselskapet Greenbyte.

Les også: Vi kan vinne med vinden

Kina leder an

I løpet av 2016 sikret Kina sin posisjon som klodens fremste vindkraftnasjon. Vindkraftkapasiteten ble utvidet med 23.300 megawatt (MW). Kina har nå en samlet vindkraftkapasitet på nær 169.000 MW.

– Kina er fortsatt verdens største regionale marked for utvikling av ny vindkraft, konstaterer Greenbyte.

I Pakistan ble vindkraftkapasiteten nær doblet i løpet av fjoråret. I Sør-Korea økte den med 19 prosent, noe som førte landet opp til fjerdeplassen blant vindkraftnasjonene i Asia.

Blant de europeiske landene var 2016 et godt vindkraftår for Frankrike. Kraftverk tilsvarende nær 1.100 MW ble ferdigstilt, noe som innebærer nær en dobling i veksten sammenlignet med året før.

I Tyskland, hvor vindkraft lenge har vært en viktig del av energiforsyningen, økte kapasiteten med 10 prosent. Tyskland nådde med det en samlet kapasitet på over 50.000 MW.

I Tyrkia var økningen på 23 prosent, og i Nederland på 20,5 prosent.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opptur i Trumpland

2016 ble også et godt år for vindkraft i mange amerikanske land. I USA ble det installert så mange nye vindkraftanlegg at den samlede kapasiteten økte med 10 prosent.

Også i Uruguay har de vind i seilene. Der kan de notere seg for en vekst på om lag 30 prosent. Chile slår det med 34,5 prosent, mens Peru har enda bedre resultater å vise til med sine 39 prosent.

Heller ikke land i Afrika unnlater å satse på å fange de enorme mengdene med energi som finnes i vinden. Sør-Afrika kan melde om en vekst i vindenergikapasiteten med 28 prosent i løpet av 2016.

Les også: 47 land vender oljen ryggen

Mer fra Dagsavisen