Verden

Strid rundt migrantavtale

EUs plan for å stanse overfarten av migranter over Middelhavet møter hindre i Libya, som er kaotisk og politisk splittet.

Bilde 1 av 3

– Det er ikke akseptabelt, og det er ikke logisk at vi skal løse problemet til Europa ved å holde migrantene og flyktningene i Libya, sier Mostafa Al-Baroonim, ordfører i byen Zintan, en av de største byene i Libya, ifølge nyhetstjenesten EUObserver.

Motstanden blant lokale myndigheter i Libya er et av flere hindre på veien for den ferske EU-planen om å stanse overfarten av migranter til Europa over Middelhavet.

Kaos

I fjor kom 181.000 mennesker med båt til Italia. De fleste er migranter som kommer fra andre deler av Afrika og bruker Libya som gjennomfartsåre. Samarbeidet med Libya er derfor helt avgjørende for EU dersom man skal klare å hindre de livsfarlige reisene over Middelhavet.

Men Libya har etter lederen Muammar Gaddafis fall i 2011 vært preget av en rekke væpnede konflikter, der flere fraksjoner i flere år har knivet om å styre. Den FN-støttede regjeringen har langt fra full kontroll over landet. Den kaotiske situasjonen og en manglende sentralmakt har bidratt til at menneskesmuglere har fått operere mer eller mindre fritt.

Les også: Italia vil tvangsutsende flere migranter

EU-plan

Det er en uke siden EU la fram en plan som har som mål å redusere antall migranter som tar den farlige veien over Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa.

EU har planlagt å bruke 200 millioner euro på følgende:

Øke opplæring og utstyr til den libyske kystvakten.

Slå ned på menneskesmuglere i Libya.

Hjelp til sosioøkonomisk utvikling av lokalsamfunn i Libya som har mange migranter, både ved kysten og langs migrantrutene.

Bedre mottakssentrene for migranter i Libya.

Hjelpe Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) med å øke frivillige returer.

Mer hjelp til Libyas naboland.

– Dette er den eneste måten å hindre folk i å dø i ørkenen og i sjøen, og den eneste måten å få kontroll over migrasjon i Europa, sa EU-president Donald Tusk i forbindelse med planen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ofrer liv

Planene ble lagt fram på et uformelt EU-toppmøte på Malta, der EU-lederne samtidig lovet sin støtte til en avtale mellom Italia og Libya som ble signert like før. Italia skal bidra med penger og hjelp til å slå ned på menneskesmuglere og øke grensekontrollen ved Libyas grenser i sør. Italia skal også hjelpe til med utvikling av libyske lokalsamfunn som er belastet på grunn av migrasjon.

Men flere representanter for lokale myndigheter i Libya uttrykker nå motstand og skepsis mot planene fra EUs side, skriver EUObserver, en nyhetstjeneste som følger EU-relaterte saker, men er uavhengig av EU-institusjoner. Det kan skape problemer fordi EU trenger samarbeidet med lokale myndigheter i Libya.

Planene for Libya har vært kraftig kritisert fra flere menneskerettighetsorganisasjoner og humanitære organisasjoner, på grunn av situasjonen i Libya – særlig planen om å returnere flyktninger og migranter til Libya.

Leger uten grenser er blant organisasjonene som har protestert mot planene, som de mener vil innebære at folk blir holdt i Libya eller sendt tilbake til Libya, noe som ikke anses som trygt.

– Dette handler ikke om å redde liv: det er tydelig at EU er klar for å ofre tusenvis av menn, kvinner og barn for å hindre dem i å nå europeisk kyst, sier Leger uten grenser i en uttalelse.

Kronikk: Migranter er også mennesker (generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg)

Mer fra Dagsavisen