Verden

Trumps rådgiver drev gratisreklame for presidentens datter

– Gå og kjøp produktene til Ivanka, oppfordret Kellyanne Conway fra Det hvite hus. Jusseksperter mener Trumps mektige rådgiver kan ha brutt loven.

Kellyanne Conway, Trumps politiske rådgiver.

Torsdag morgen reklamerte Kellyanne Conway for klesmerket til Trumps datter Ivanka direkte fra Det hvite hus.

Les også: Hvor vil Ivanka ta USA?

– Jeg kommer med gratisreklame her. Gå og kjøp det i dag, alle sammen. Du finner det på nett, sa Conway til Fox News og skrøt hemningsløst av presidentdatterens kleskolleksjon.

Promoteringen skjedde dagen etter at Trump gikk voldsomt ut mot varemagasinet Nordstrom som har fjernet Ivankas klesmerke fra sortimentet.

– Min datter Ivanka har blitt behandlet så veldig urettferdig av Nordstrom, skrev Trump på Twitter onsdag.

– Hun er en flott person som alltid presser meg til å gjøre det rette. Forferdelig, fortsatte presidenten.

Kan ha brutt loven

Nordstrom-kjeden, som har om lag 350 varehus rundt om i USA og Canada, kunngjorde forrige uke at Ivanka Trumps klesmerke fjernes fra sortimentet på grunn av lav etterspørsel. Før kleskjeden fjernet merket til Trump, oppfordret aktivistgruppen «Grab Your Wallet» alle til å boikotte kjeden. Men Nordstrom hevdet at beslutningen ikke hadde noe med denne kampanjen å gjøre.

Trumps rådgiver, Kellyanne Conway, blir sett på som den mektigste kvinnen i Det hvite hus. Flere jusseksperter går nå hardt ut mot reklamestuntet til Conway og krever at uttalelsen blir gransket fordi de mener den er et klart brudd på etikkreglene. Offentlige ansatte i USA er bundet av regler som forbyr dem å fremme «produkter, tjenester eller virksomheter».

Larry Noble fra organisasjonen Campaign Legal Center, sier til CNN at Conway kan ha brutt loven. Til NBC News går også lederen i organisasjonen Public Citizen, Robert Weissman, hardt ut mot Trump og Conway. Han mener promoteringen av Ivankas klesmerke bare viser at Trump ikke greier å holde familiens forretningsinteresser adskilt fra jobben han skal utføre som president i Det hvite hus.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Conway tatt for løgn 

Trumps pressetalsmann, Sean Spicer, sa på en pressekonferanse at Conway hadde fått «rådgivning» etter intervjuet, men ville ikke utdype hva som var blitt sagt.

Conway har vært ute i hardt vær flere ganger de siste ukene. Nylig ble hun tatt i ren løgn da hun refererte til «Bowling Green-massakren» i den amerikanske byen Bowling Green. Hun mente denne massakren viste at USA må føre en strengere grensekontroll.

Problemet var bare at det aldri har vært noen massakre i Bowling Green, og Conway måtte beklage sin uttalelse.