Verden

Gjerningsmannen ble overvåket - Tyskland utlover dusør for Anis Amir (24)

Tyskland utlover dusør på 900.000 kroner for opplysninger som kan føre til pågripelse av den 24 år gamle tunisieren Anis Amir.

Bilde 1 av 2

24 år gamle Anis Amir mistenkes for å ha stått bak massakren på et julemarked i Berlin og regnes som væpnet og svært farlig.
Ifølge tysk politiet har Amir benyttet seg av hele seks forskjellige navn og tre forskjellige nasjonaliteter i løpet av det året han har oppholdt seg i Tyskland.
Innenriksminister Ralf Jäger i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen opplyste onsdag at 24-åringen fra før var i politiets søkelys, mistenkt for å planlegge en terrorhandling og for å ha kontakt med islamistiske nettverk.
Tunisieren ankom Tyskland i fjor, men skulle utvises etter at han fikk avslag på asylsøknaden, skriver NTB.

Kom i fjor

Fra mars til september i år ble tidligere i år satt under overvåking, etter tips fra tysk sikkerhetstjeneste, opplyser påtalemyndigheten i Berlin.
Tipset gikk ut på at tunisieren planla et innbrudd for å finansiere våpenkjøp til bruk i en terroraksjon. Overvåkingen avdekket blant annet at Amri solgte narkotika i en park i Berlin, men ikke at han planla terror. I september ble overvåkingen derfor avsluttet.

Amir ankom Tyskland i fjor, og har bodd i tre tyske regioner, men hovedsakelig i Berlin.
– Sikkerhetstjenestene utvekslet informasjon om denne mannen i det felles antiterrorsenteret senest i november, sier Jäger.
Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière bekreftet onsdag ettermiddag at politiet leter etter en ny mistenkt etter terrorangrepet. De Maiziére understreker at det dreier seg om en mistenkt, og ikke nødvendigvis gjerningsmannen.
– Vi etterforsker fortsatt i alle retninger, sier Thomas de Maizière.

Sjekker på flyplassen

På flyplassen Schönefeld i Berlin blir folk sjekket opp mot bilder av tunisieren, ifølge VG.
– Dette bildet vil vi ha spredt mest mulig, sier en politimann på flyplassen til avisa.
Tolv mennesker ble drept i terrorangrepet i Berlin mandag kveld, da en lastebil kjørte inn på et folksomt julemarked i Vest-Berlin.

Nyeste fra Dagsavisen.no: