Verden

– Bor i skogen mens de venter på et smutthull

Tusenvis av afrikanske migranter i Marokko venter på en sjanse til å komme seg til Spania – og noen av dem sover i skogen og fjellene.

1 av 2

Flyktninger og migranter som vil til Europa prøver seg ikke bare over havet til Italia og Hellas – en mindre kjent rute går via Marokko til Spania. Men barrierene er vanskelige å bryte for dem som prøver seg denne veien: Høye gjerder og en avtale mellom Spania og Marokko sørger for at svært få kommer seg til Europa denne veien.

– Føder i skogen

Migrantene i Marokko er så godt som glemt, men lever under uverdige forhold, mener generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas. Hun har nettopp besøkt Marokko og den spanske enklaven Ceuta.

– Situasjonen for migranter er virkelig ille. Jeg møtte mennesker som oppholder seg i fjellene og skogen mens de venter på en mulighet til å komme seg over på spansk jord. Kvinner har født barn i skogen. Migrantene får ikke skole- og helsetilbud, mange blir utnyttet og diskriminert, sier Skretteberg til Dagsavisen.

Om lag 40.00 migranter antas å oppholde seg i Marokko.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stanser nesten alle

Det er de to spanske enklavene Ceuta og Melilla som er første mål for migrantene. Dette er byer på små geografiske områder langs den marokkanske kysten ut mot Middelhavet, men tilhører Spania. Enklavene er omringet av piggtrådgjerder, men av og til kommer det inn noen likevel, enten ved å klatre over gjerdene eller ved å komme seg inn fra sjøsiden. I slutten av oktober kom 220 afrikanske migranter seg inn til Ceuta, før de kollapset av utmattelse.

Tilstrømningen til Spania var langt større for rundt ti år siden. En avtale mellom Spania og Marokko om å sterkt begrense migrasjonsstrømmen til Spania, blant annet gjennom kraftig overvåking fra marokkansk politi ved grensen, har presset tallet ned. Inngjerdingen av Ceuta og Melilla har gjort det enda vanskeligere å komme inn i de spanske enklavene.

Men nå har tallet begynt å stige igjen: mens i underkant av 4.000 personer kom til Spania i 2015, har nesten 11.000 kommet fram til oktober så langt i år, ifølge Organisasjonen for internasjonal migrasjon, IOM. Likevel er tallene til Spania kun en brøkdel av hva Italia tar imot.

– Italia blir ikke avlastet av de andre landene, og Spania er blant landene som er nesten umulig å komme til, sier Martha Skretteberg.

Etter EU-Tyrkia-avtalen tidligere i år, har EU også inngått en avtale med afrikanske land. Nigeria, Niger, Mali, Senegal og Etiopia er de første landene ut i en avtale der EU gir penger til både utvikling og tiltak som skal hindre folk i å reise, samtidig som at landene blant annet skal ta tilbake personer som er blitt avvist asyl i Europa.