Verden

Tårer på klimamøte etter Trump-seieren

Donald Trumps valgseier har fått katastrofealarmen til å gå blant miljøvernere som kjemper for å verne klodens klima.

Av Are Føli

– Jeg var på møter med amerikanske miljøorganisasjoner etter at valgresultatet var klart. Der var det flere som gråt, forteller rådgiver Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.
Houge er til stede under klimaforhandlingene som denne uken pågår i Marrakech i Marokko. Dagen etter at FN-møtet begynte, ble Trump valgt til USAs neste president.
– Det føltes litt ufattelig, sier Houge på telefon til NTB.
I løpet av valgkampen har Trump varslet en lang liste med tiltak som kan rasere klimapolitikken både i og utenfor USA. Parisavtalen, som diskuteres på møtet i Marokko, vil han helst rive i filler.

– Ser ganske mørkt ut

I tillegg vil Trump oppheve en lang rekke amerikanske miljøtiltak som er innført av president Barack Obama. I stedet vil han igjen fyre opp USAs kullindustri for å skape arbeidsplasser.
All amerikansk støtte til FNs arbeid for å begrense global oppvarming skal stanses. Og framtiden til det amerikanske miljødirektoratet EPA er høyst uviss.
Noe av forklaringen på Trumps motstand mot miljøtiltak er at han, i likhet med mange andre republikanere, tviler sterkt på klimaforskningen. Den har han omtalt som «svindel» og «bullshit».
– For amerikansk klimapolitikk ser det ganske mørkt ut, erkjenner analytiker Stig Schjølset i selskapet Thomson Reuters Point Carbon.
Hvis Trump varsler at han trekker USA fra Parisavtalen, eller USAs klimautslipp igjen begynner å stige, kan tilliten mellom landene i klimaforhandlingene forvitre. Kina og andre store u-land kan bli mindre motivert til å kutte egne utslipp. I så fall vil verden bevege seg raskere i retning kraftig global oppvarming og katastrofale klimaendringer.

Unge mer bekymret

Hvor omfattende konsekvenser Trumps valgseier vil få, er likevel usikkert. Én årsak er at han har sagt mye motstridende i valgkampen – og det er vanskelig å vite hva han faktisk vil gjennomføre.
Schjølset peker dessuten på at grønn teknologi er blitt mye billigere og bedre. Selv uten offentlig støtte kan vind og solkraft mange steder konkurrere med fossil energi.
I tillegg er det usikkert hvor lenge Republikanerne vil fortsette å tviholde på sin motstand mot klimatiltak. Meningsmålinger viser at unge amerikanere er langt mer bekymret for klimaendringene enn de som er eldre.
– Jeg tror Republikanerne vil innse at de må endre holdning hvis de skal klare å vinne presidentvalg i framtida, sier Schjølset.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen