Verden

– Jeg vil holde dere på pinebenken

Donald Trump hadde sin beste presidentdebatt. Likevel tapte han klart da han nektet å forplikte seg til å godta valgresultatet.

Bilde 1 av 2

LAS VEGAS (Dagsavisen): Donald Trump hadde sin kanskje beste presidentdebatt onsdag kveld, før han i siste halvdel slo fast at han ikke nødvendigvis kommer til å respektere valgresultatet 8. november. Det har aldri skjedd før i amerikansk valgkamp at en av presidentkandidatene underminerer valgsystemet på den måten.

– Jeg skal se på det når den tid kommer. Jeg får holde dere på pinepenken, sa Donald Trump, da han nektet å svare på spørsmål om han ville respektere valgresultatet om knappe tre uker.

Den siste uka har Trump gjentatt alvorlige anklager mot Hillary Clinton, amerikanske medier og hele USAs valgsystem.

Etter å ha holdt seg relativt rolig i debattens første halvdel, viste Trump sitt temperament og sinne da moderator Chris Wallace dreide debatten om utenrikspolitikk over på Hillary Clintons omstridte Clinton Foundation. På direkte spørsmål om Trump kom til å respektere valgresultatet, nektet Trump å forplikte seg til det. Det skygget dermed over alt annet som ble sagt i den av de til sammen tre presidentdebattene med mest substansielle politiske diskusjoner.

Les også: Hun orket ikke sitte til bords med Trump

Kan skade Trump

Professor John Tuman ved UNLV, universitetet som var vertskap for debatten, tror det å insistere på at USAs demokratiske fundament ikke er til å stole på, vil skade Donald Trump når han nå må overbevise usikre velgere om at han er presidentmateriale.

– Jeg tror ikke for eksempel høyt utdannede kvinner i Ohio, som Trump trenger sårt, vil la seg overbevise av slike påstander, sier Tuman til Dagsavisen.

Tuman tror derfor det omstridte utsagnet vil skade Donald Trumps valgkamp mer enn det vil skade det amerikanske demokratiet.

Etter debatten forsøkte Donald Trumps støttespillere å snakke ned dramatikken i Trumps utsagn.

– Vi i det republikanske partiet kommer til å respektere folkets vilje, det er vi helt klare på, sa Sean Spicer, kommunikasjonssjef i Det republikanske partiet og en av Donald Trumps valgkampansatte, til Dagsavisen.

Spicer ville ikke spekulere i hvorfor Donald Trump sa det han sa.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hillary sterk

Donald Trump, som ligger langt bak Hillary Clinton på meningsmålingene, hadde tatt seg tydelige sammen foran denne tredje og siste presidentdebatten, og han framsto som bedre forberedt og roligere enn i de to foregående møtene med Clinton. Den tredje og siste presidentdebatten skulle handle om seks hovedtemaer: gjeld og statlig støtteordninger, innvandring, økonomi, høyseterett, utenrikspolitikk og kandidatenes egnethet til å arbeide som president.

Fox News ´ journalist Chris Wallace gikk rett på tre temaer der de to kandidatene er diametralt uenige: Kvinners rett til abort, amerikanerens rett til å bære våpen, og innvandring. Lenge minnet debatten om en tradisjonell debatt mellom republikanere og demokrater. Hillary Clinton forsvarte sin støtte til kvinners rett til abort med rak ryg, mens Donald Trump anklagde abortforkjempere for "å rive babyer ut av magen i niende måned". USAs neste president kommer etter alt å dømme til å utpeke to dommere til USAs mektige høyesterett, og for mange velgere er dette et avgjørende spørsmål.

19 dager før presidentvalget har Hillary Clinton sikret seg et forsprang på 6.9 prosentpoeng, ifølge gjennomsnittet av de siste meningsmålingene som er gjort av RealClearPolitics. Statistikkguruen Nate Silver gir Clinton hele 87,4 prosents sjanse for å vinne 8. november, mens Donald Trump bare har 12,6 prosents sjanse for å komme seirende ut. Clinton leder i alle de tradisjonelle vippestatene med unntak av Iowa og Ohio. Her i Nevada, også en vippestat, det vil si delstater som ikke stemmer jevnt på demokratene eller republikanerne, leder Clinton med 4,7 prosent over Trump.

– Nå er avgjørelsen i deres hender, avsluttet moderator Chris Wallace etter onsdagens debatt der velgerne forhåpentlig satt igjen med noen flere svar enn etter de foregående.

Les også: Clinton: – Valgkampen er forferdelig smertefullI