Verden

– Helsepersonell er mål

Ifølge Genèvekonvensjonen skal legepersonell og sykehus tydelig merkes i krig. Men i Syria betyr det døden, forteller lege Mahmoud Mustafa.

NEW YORK (Dagsavisen): Lege Mahmoud Mustafa leter etter ordene. Han synes det er vanskelig å beskrive hjembyen Aleppo, som har blitt selve episentret i den brutale syriske borgerkrigen. Som lege er han og kollegene ekstra utsatt.

– Angrepene er rettet mot oss, mot sykehus og legepersonell, sier Mustafa, som sier han mistet fem kolleger bare i forrige uke.

Han sier 850 leger og sykepleiere er drept så langt i krigen. På grunn av de mange angrepene kan ikke leger og sykepleiere i Aleppo følge Genèvekonvensjonen, som krever tydelig merking av ambulanser og sykehus. De røde kryssene, som er ment å beskytte, er blitt mål.

– Hvis vi ikke skjuler dem, blir vi drept. I Syria er helsepersonell mål nummer én for Assad og russerne, sier han til Dagsavisen.

Les også: Følte skyld over å overleve

Ulovlig

Angrep rettet mot helsepersonell er å regne som krigsforbrytelser, ifølge internasjonal lov.

Mahmoud Mustafa har base i den tyrkiske byen Gaziantep, 97 kilometer nord for hjembyen Aleppo. Han har papirer som lar ham krysse grensen til Syria for å arbeide i den krigsrammede byen ukentlig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mangler utstyr

Legen forteller at det er en skrikende mangel på spesialisert legeutstyr på Aleppos få fungerende sykehus.

– Vi får bistand, men mangler utstyr, sier han.

Nå holdes sykehusene i gang ved hjelp av aggregater. Men et fat diesel har gått opp fra 110 dollar før beleiringen til rundt 1.300 dollar i dag. Mahmoud Mustafa forteller om Hader på to år, som nettopp døde på sykehuset. Toåringen ville overlevd under normale forhold, men det finnes ikke lenger barneleger i Aleppo.

– Det er tusenvis av eksempler som Hader, sier Mustafa, som har grunnlagt organisasjonen Independent Doctors Association.

I forrige uke var Mustafa i New York under åpningen av FNs generalforsamling. Han ba USAs utenriksminister John Kerry om øyeblikkelig beskyttelse av sivile.

– Det skjer bare hvis de som dreper sivile blir stilt til ansvar. I dag kan Assad og russerne gjøre som de vil. USA må øke presset, sier Mustafa.

Les også: – Ingen løsning med Assad

Vil leve

Han er frustrert, fortvilet og rasende på verdenssamfunnet som lar krigen holde på. Han ber ikke om noen invasjon, men mener det er nødvendig med en reell militær trussel for å få Assad-regimet og deres russiske støttespillere til å ta forhandlingene om en fredsavtale seriøst.

– Både Europa og USA har flere evner og ressurser til å gjøre mer enn de gjør i dag. Hvis de vil. Hele verden vet hva som skjer. Likevel fortsetter massakrene, sier Mahmoud Mustafa til Dagsavisen.

Aleppo bombes nå dag og natt, men innbyggerne har et sterke ønske om å leve.

– Folk lever. De har flyttet inn i første etasje og i kjellere. De planter ting i hagene sine for å få noe å spise. Men vi lever. Kvinner føder barn. Sist jeg snakket med sykehuset i Aleppo, hadde vi hatt sju fødsler, fire av dem ved keisersnitt. Det gjør meg rørt og glad, sier Mustafa.

Mer fra Dagsavisen