Verden

– Vi trenger Israels kompetanse

Olje- og energiminister Tord Lien ber Norge se til Israel for hva vi skal leve av etter oljen.

Bilde 1 av 2

HAIFA (Dagsavisen): Israel er ikke bare krig og konflikt, landet er også kjent for sin høyteknologiske industri. Olje- og energiminister Tord Lien har vært på en to dagers rundreise i Israel denne uka og møtt blant andre innovatører og akademikere.

I møte med professor Boaz Golany, en av lederne av Technion-universitetet nord i Israel, viser han stolt fram noen av oppfinnelsene som studentene hans har brakt til verden.

– Her ser du en Disk-On-Key, den ble oppfunnet av Dov Moran, sier Golany og viser fram en minnepinne.

– Praktisk talt alle Intels prosessorer blir utviklet her, ikke i USA. Og her er en pille du svelger, og som tar bilder av innvollene dine, sier han.

Israel er ikke et rikt land og det har levd i konflikt i alle sine 58 år. Likevel har landet etablert universitet i verdensklasse, og det har en usedvanlig suksessfull høyteknologisk industri. Bare på Technion alene har tre av forskerne fått Nobelprisen de siste årene.

Les også: Inn i israelsk vepsebol

Militært overtak

Statsråd Lien la ikke skjul på at han ønsker samarbeid.

– Vi er sterke på energiforskning. Dere er sterke på nanoteknologi og andre ting, noe vi trenger. La oss arbeide sammen, sa han til sin israelske vert.

På grunn av okkupasjonen av palestinsk land er akademisk samarbeid med Israel omstridt i Norge, men professor Golany hadde en annen innstilling.

– Vi er åpne for å samarbeide med alle norske universiteter. Det er en vinn-vinn-situasjon der vi lærer nye og andre måter å tenke på. Når vi blir kjent, skaper det også mer forståelse og toleranse, sa han til den norske delegasjonen.

Technion har sendt opp egne satellitter i verdensrommet og jobber nå med en ny generasjon satellitter som ikke er større enn en knyttneve. Samtidig jobber de med mikroskopiske maskiner som skal kunne operere på egen hånd inni en menneskekropp, og ta seg av helseproblemer når de oppstår.

Selv om slik innovasjon viser en helt annen side av Israel enn den man er vant til, er ikke fenomenet uten tilknytning til Midtøsten-konflikten.

– Hvis vi ikke hadde utviklet høyteknologi, hadde vi ikke hatt et militært overtak over våre arabiske naboer, og da hadde vi ganske enkelt ikke vært her, sier professor Yoed Tsur til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Store investeringer

Han forklarer også at jødisk kultur tradisjonelt vektlegger studier og læring som en av bærebjelkene i samfunnet. Israel var i mange år det landet i verden som investerte den høyeste prosenten av sitt statsbudsjett i forskning og utvikling. I fjor ble landet overgått av Sør-Korea, som investerer 4,2 prosent årlig.

Lien sier han fikk klare signal om at Israel ønsker økt norsk involvering i landets nye gassutvinning. Israel har selv liten kunnskap i olje- og gassindustrien, og eksperter fra Universitetet i Stavanger underviser nå israelske studenter i håp om å bygge opp den lokale industrien.

Men Liens ambisjoner går hinsides olje- og gassindustrien.

– Vi i Norge må også forberede oss på dagen vi ikke lenger vil kunne hente opp gass og olje. Vi trenger å utvikle vår egen kunnskapsbaserte industri, og her har vi mye å lære av israelerne. De er verdensledende på innovasjon, og det er en norsk interesse å utdype samarbeid, sier han til Dagsavisen.

Han er fullstendig klar over at dette er nye toner fra Norge.

– Vi kan ikke bare se Israel gjennom fredsprosessen når dette landet har så mye å tilby. Norge vil fortsette å støtte arbeidet for å finne en løsning på konflikten. Men det vi snakker om nå, samarbeidet med Israel, vil skape verdier for oss i Norge.

Les også: Oljeministeren på omstridt Israel-tur