Verden

Angrepsbølge svekker Tyrkia

Det brutale angrepet på flyplassen i Istanbul rammer Tyrkia der det gjør vondest. – Trolig en hevnaksjon fra IS, sier Deniz Serinci.

Bilde 1 av 2

Av Heidi Taksdal Skjeseth og Åsne Gullikstad

Tyrkia ble truffet midt i hjertet, da 41 mennesker ble drept og over 230 andre ble såret, etter at tre selvmordsbombere gikk til angrep mot hovedflyplassen i Istanbul mandag kveld.

Terrorangrepet føyer seg inn i rekken brutale offensiver mot sivile i Tyrkia det siste året. For bare drøye to uker siden ble elleve personer drept og 36 såret, da en bombe eksploderte nær universitetet i Istanbul. En utbrytergruppe fra den kurdiske uavhengighetsorganisasjon PKK tok på seg ansvaret.

Denne gangen har ingen offisielt tatt ansvaret for det brutale angrepet. Tyrkiske myndigheter var likevel raskt ute med å rette pekefingeren mot den islamistiske terrorgruppa IS. En rekke eksperter sier også mye tyder på at det er et presset IS som står bak.

Les også: Gir Erdogan mer makt

Tror IS har skylden

Terrorgruppa IS, som i dag kontrollerer områder i Irak, Syria og deler av Libya, har oppfordret sine sympatisører til å gå til angrep mot sivile mål under den muslimske fastemåneden Ramadan. Også måten angrepet ble utført på, er karakteristisk for tidligere IS-angrep. Timingen er også påfallende:

Angrepet kommer én dag etter at tyrkiske myndigheter normaliserte sine relasjoner med Russland og Israel, begge fiender av IS, påpeker den danske journalisten Deniz B. Serinci, som har skrevet boken «Terrorens kalifat».

– Vi kan aldri vite 100 prosent. Men mye tyder på at IS står bak. De har interesse av å ramme Tyrkia hardt. IS vil ha hevn, sier Serinci til Dagsavisen.

Han trekker fram en rekke årsaker til at IS vil ramme nettopp Tyrkia:

* Hevn. Tyrkia har i det siste gjort det vanskeligere for fremmedkrigere å bruke Tyrkia som transittland for å komme til IS i Syria. Tyrkia har også latt USA bruke en tyrkisk flybase for å angripe mot IS.

* Kurdere: IS håper å provosere Tyrkia til å involvere seg mer i krigen i Syria, for å få Tyrkia til å sloss mot de kurdiske gruppene i landet. Kurderne er en av IS tøffeste motstandere.

* Ved å ramme flyplassen, skremmer de turister fra å besøke Tyrkia, like etter at russiske myndigheter avblåste en turistboikott av landet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil svekke Tyrkia

Tirsdagens angrep skiller seg fra de andre terrorangrepene som har rammet Tyrkia de siste par årene, påpeker Tyrkia-forsker Einar Wigen.

– Angrepet rammer Tyrkias posisjon i verden. Det rammer den tyrkiske statens økonomi gjennom å angripe turismen. Samtidig rammer den oppbyggingen av tyrkisk prestisje internasjonalt ved at denne flyplassen angripes. Det statlige flyselskapet Turkish Airlines har nettopp bygget seg opp som et stort selskap med knutepunkt i Istanbul til alle deler av verden, sier Wigen, som er postdoktor ved Universitetet i Oslo.

Flyplassen i Istanbul er Europas største flyplass.

Svekket IS

Deniz B. Serinci sier det er et svekket IS som nå biter fra seg. Han var nylig på grensen mellom Tyrkia og Syria, og sier det nå har blitt vanskeligere for fremmedkrigere fra Europa å bruke Tyrkia som transittland.

Det er uklart hvor mange IS-soldater som kjemper: USA anslår 25.000, mens Russland har sagt 80.000. Sikkert er det likevel at gruppa har mistet land og viktige byer i både Irak og Syria, sist Faluja i Irak. At amerikanske styrker har begynt å bombe oljeproduksjonen, har også rammet IS økonomisk.

Hvis de også mister Raqqa i Syria og Mosul i Irak, er de så godt som ferdige, sier Serinci. Da er deres drøm om et kalifat, en islamsk stat, så godt som knust. Det betyr ikke at gruppa vil forsvinne eller ufarliggjøres. De kan fortsatt gjennomføre terrorangrep, men kan bli en satatsløs terrororganisasjon, sier Serinci.

Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt sier det er mange IS-sympatisører i Tyrkia.

– Tyrkia grenser jo til IS kjerneområde i Syria og Irak, og det finnes godt etablerte IS-støttenettverk i Tyrkia som eventuelt kan benyttes til å gjennomføre terrorangrep.

Mer fra Dagsavisen