Verden

USAs høyesterett tar grep

ANALYSE: Amerikansk høyesterett har satt ned foten for Texas strenge abortlover. Ikke siden 1992 har amerikanske kvinner kunnet feire en større seier.

Bilde 1 av 3

Da Valerie Peterson ble gravid i fjor høst, ble hun først sjokkert – tobarnsmoren hadde fått beskjed om at hun ikke kunne få flere barn. Peterson ble overrasket, men glad, og så fram til et tredje barn. Men etter få uker ble det klart at sønnen i magen hennes ikke ville bli frisk. Hjernen var uutviklet, og legene sa hun kunne fullføre svangerskapet og enten trolig få en sen spontanabort, føde et dødfødt barn, eller føde og se sønnen leve i noen sekunder utenfor livmoren. Hun bestemte seg for å ta abort, en rett amerikanske kvinner har hatt siden høyesterettsdommen Roe v Wade i 1973. Men på grunn av Texas’ strenge abortlover, viste det seg å være langt vanskeligere og dyrere enn fryktet å ende svangerskapet.

Texas er en av over et dusin delstater der kvinner blant annet blir tvunget til å vente 24 timer med å gjennomføre en abort, altså en lovpålagt tenkepause, samme hvor sikker hun er. Til tross for at abort, i de første 12 ukene, er langt tryggere enn for eksempel fettsuging, har alle abortleger i Texas blitt tvunget til å ha lisens til å legge inn pasienter på et sykehus i nærheten for å praktisere. Abortklinikker har måttet følge samme reguleringer som små sykehus. Det har gjort at halvparten av delstatens abortklinikker har måttet stenge.

De mange snubletrådene det republikanske flertallet i delstatsforsamlingen i Texas har lagt ut, tvang Valerie Peterson til Florida, der det reglene er noe mindre strenge. Reise, opphold og abort kostet Peterson 5.000 dollar, over 40.000 kroner.

«Jeg husker at jeg tenkte: Hva skjer med kvinner i min situasjon som ikke har mulighet til å gjøre hva jeg gjorde? Mitt hjerte blør for disse kvinnene», skriver Peterson i en kommentar i the New York Times. Denne uka kan hun og kvinner i Texas og en rekke andre delstater med lignende lovgiving, puste lettet ut.

For mandag overrasket USAs høyesterett med sin avgjørelse der de erklærer Texas’ abortlov, som er USAs strengeste, som ulovlig. Den strider med en tidligere dom fra 1992, der delstater ikke får lov til å legge «substansielle hindringer» i veien for kvinner som ønsker å ta abort. Avgjørelsen blir beskrevet som den viktigste på en generasjon for å sikre amerikanske kvinners rett til å kunne avslutte svangerskap. Den viser hvor politisk viktig høyesterett er i USA. Og hvor viktig det er å få på plass den siste dommerplassen.

Etter at den konservative høyesterettsdommer Antonin Scalia døde i februar i år, har den niende plassen i USAs mektige høyesterett stått tom. Retten er dermed delt på midten, og alle avgjørelser som ender med fire mot fire, blir sendt tilbake til rettsinstansen under høyesterett, og dommen derfra blir stående.

USAs president Barack Obama har forsøkt å innsette en ny dommer, et av presidentskapets viktigste oppgaver. Men fra et lite samarbeidsvillig republikanske flertall i Senatet, som må godkjenne dommerkandidatene, har svaret vært et blankt nei. Ved å nærmest si rett ut at de vil si nei til ikke bare den moderate Merrick Garland, men til alle Obama vil forsøke å nominere, viser republikanerne hvor uinteresserte de egentlig er i å følge spillereglene. De hadde håpet på et uavgjort nok en gang, men møtte motstand fra den ofte konservative, men ganske uforutsigbare dommeren Anthony M. Kennedy. Han sluttet seg til rettens mer liberale fløy, og ga loven i Texas dødsstøtet med fem mot tre stemmer.

Nesten en tredjedel av amerikanske kvinner har tatt eller kommer til å ta abort i løpet av livet. Men de siste fem årene har republikanske lokalpolitikere innført flere hundre innstramminger i lokale lover for å gjøre det vanskeligere å avslutte svangerskap. Som vanlig går det først og fremst ut over fattige kvinner. Det er disse kvinnene Valerie Peterson tenkte på, da hun selv betalte seg vekk fra Texas. Ifølge en studie fra Universitetet i Texas, har mellom 100.000 og 240.000 kvinner tatt abort eller medisiner for å framprovosere en spontanabort på egen hånd. Nå kan forhåpentligvis flere kvinner søke trygge og tilgjengelige aborter. Kanskje republikanerne i Senatet også får et insentiv til å godkjenne en siste dommer, for å gjøre den mektige høyestretten fulltallig.

Mer fra Dagsavisen