Verden

50 drept i massakre på nattklubb i Florida

President Barack Obama kaller Orlando-drapene for den dødeligste skyteepisoden i USAs historie. IS hevder at de står bak terrorangrepet.

– Vi vet at dette var en terrorhandling og en handling drevet av hat, sa president Barack Obama på en pressekonferanse søndag kveld.

Han kalte skytemassakren for «brutale drap», en «grusom massakre» og den «dødeligste skyteepisoden i USAs historie».

President Obama ville ikke slå fast hva som var gjerningsmannens motiv for å begå massakren, men sa det følgende:

– FBI konkluderer med at dette er en terrorhandling. Det som er klart, er at dette er en person full av hat. Vi skal avdekke hvorfor og hvordan dette skjedde, sa Obama til pressen.

I går kveld kom imidlertid meldinger om at IS tar på seg ansvaret for skytemassakren.

Kunngjøringen fra IS kommer via ekstremistgruppas eget nyhetsorgan Amaq.

50 drept

Natt til søndag, bevæpnet med et håndvåpen, et gevær og en bombelignende gjenstand, tok den antatte gjerningsmannen, Omar Mateen (29), seg inn på «Pulse», en nattklubb for homofile.

I 2-tida løsnet han de første skuddene, og i 5-tida ble Mateen selv skutt og drept av amerikansk politi som forsøket å redde ut gisler.

Før han ble drept, rakk Mateen å ta livet av 50 mennesker og såre 53 personer.

Dette er den verste skytetragedien i amerikansk historie.

Terror eller hatkrim?

Da Dagsavisen gikk i trykken, ønsket ikke politiet å offentlig bekrefte at det er Mateen som er gjerningsmannen, ei heller klargjøre om masseskytingen var en del av en terroraksjon eller hatkriminalitet rettet mot homofile.

I løpet av søndagen kom det imidlertid flere tegn som peker i retning av at Mateen skal ha hatt en tilknytning til IS.

Ringte 911

I går ettermiddag publiserte imidlertid en Twitter-konto tilknyttet IS et bilde av Mateen, og ifølge TV-stasjonen NBC News skal Mateen selv ha ringt 911 like før angrepet og erklært troskap til IS.

I samtalen skal han også ha nevnt terrorangrepet i Boston i 2013. De to brødrene som sto bak dette angrepet, skal ha vært motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Opplysningene om telefonsamtalen, som stammer fra ikke navngitte kilder, ble søndag kveld også omtalt av TV-stasjonen CNN og andre amerikanske medier.

Ifølge BBC skal ikke Mateen skal ikke ha stått oppført på amerikanske myndigheters terrorlister, men var under etterforskning for et annet lovbrudd.

Ikke religiøst motivert

Mateen er født i USA av afghanske foreldre. Faren, Mir Seddique, sa i går til TV-stasjonen NBC News at massakren ikke var religiøst motivert. Han mente sønnen ble sint da han så to menn kysse hverandre i Miami for noen måneder siden.

– Vi ønsker å be om tilgivelse for dette. Vi var ikke klar over hva han hadde gjort. Vi er like sjokkert som resten av landet, sier Seddique.

Mateen skal ha vært skilt og være far et barn. Ekskona fortalte til Washington Post at Mateen var mentalt ustabil, og at han regelmessig banket henne opp mens de var gift.

– Han slo meg. Han kunne komme hjem og begynne å banke meg opp fordi klesvasken ikke var ferdig og sånne ting, forteller hun.

«Horrorfilm»

Ifølge lokalavisen Orlando Sentinel skal det ha vært 320 gjester på nattklubben da skytingen startet. Flere øyenvitner beskrev groteske scener.

– Alt du så var folk som løp og ropte, og at det lå døde kropper på parkeringsplassen. Det var som en scene fra en horrorfilm, sa øyenvitne Christopher Hansen til CNN.

En annen nattklubbgjest, Jon Alamo, beskrev overfor CNN at han sa en mann holde et våpen inne i lokalet.

– Så hørte jeg 20, 40, 50 skudd. Så stoppet musikken, sa Alamo.

Ingen nordmenn berørt

Det norske Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at noen nordmenn ble rammet av massakren i Orlando.

– Vi arbeider gjennom vårt generalkonsulat med å skaffe oversikt over om norske borgere er rammet. Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, men vi har så langt ingen informasjon om at norske borgere skal være berørt, sier Kristin Enstad, pressevakt i UD, til NTB.

Fordømmelse

En rekke statsledere uttrykte sympati med ofrene etter Orlando-massakren.

Pave Frans skal ifølge en talsperson fordømme den «morderiske dårskapen og det meningsløse hatet».

London-ordfører Sadiq Kahn skrev på Twitter: «Jeg står sammen med Orlando by mot hat og fordommer. Mine tanker er med alle ofre for denne grusomme handling. #lovewins».

Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, la seg på en litt annen linje:

«Takk for gratulasjonene for å ha rett om radikal islamsk terrorisme, jeg vil ikke ha gratulasjoner, jeg vil ha tøffhet og årvåkenhet. Vi må være smarte», skrev han på Twitter.

Mer fra Dagsavisen