Verden

Nå dør færre under fødselen

Som ung jente kledde Feroza Mushtari seg ut som gutt for å følge en fødende kvinne til sykehuset. Hun reddet liv, og det har hun fortsatt med.

Bilde 1 av 2

– Jeg reddet to liv den dagen. Det var da jeg skjønte at jeg ville bli jordmor, forteller Feroza Mushtari. I dag er hun leder av det afghanske jordmorforbundet.

Det var Taliban som styrte i Afghanistan på slutten av 1990-tallet, den ettermiddagen det banket på døra hjemme hos familien hennes. Noen ropte på hjelp. Feroza Mushtari var hjemme med moren og søsknene. Hun var bare en ung jente, gikk i sjette eller sjuende klasse. En eldre dame sto utenfor med en ung kvinne som var i fødsel. Den fødende kvinnen blødde, og vred seg i smerte.

– Ingen kvinner hadde lov til å gå ut alene uten følge av en mann. Det var den mørkeste perioden for kvinner i Afghanistan. Akkurat da var det ingen mann som kunne følge kvinnen til sykehuset. De kunne ikke ta en taxi alene. Så sa jeg til moren min: «La meg kle meg ut som en gutt», forteller Mushtari.

Bestemte seg

– Moren min var skeptisk og prøvde å overbevise meg om ikke å gjøre det, men jeg ville gjøre det. Heldigvis var det litt mørkt og grått den dagen. I taxien satte jeg meg i forsetet, siden mennene som regel gjorde det. Mens vi kjørte øvde jeg meg på å snakke som en gutt, sier Mushtari.

De kom fram til sykehuset.

– Hun fikk en flott og trygg fødsel. Jeg reddet nok både morens og barnets liv. Da jeg kom hjem innså jeg at dersom dette regimet fortsetter, må vi alle fall sørge for at vi har mange nok jordmødre som kan redde liv, sier hun.

Fortellingen om Afghanistans siste 15 år er ingen solskinnshistorie. Vold og uro preger fortsatt store deler av landet, noen steder har det gått fra vondt til verre de siste årene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidoblet

Men kampen mot mødredødelighet er en annen historie. Den har begynt å vise resultater.

I 2002 var det ifølge FNs befolkningsfond under 500 jordmødre i hele Afghanistan, som har en befolkning på 32 millioner. I dag er tallet nesten 5.000, altså har det vært en tidobling på et drøyt tiår.

Det merkes også på dødsstatistikken. Afghanistan var verdens verste land å føde i. For hvert 100.000 levendefødte barn, døde 1.600 kvinner i forbindelse med fødsel i 2002. I dag er dødstallet nede på 327. Fortsatt er det et av verdens høyeste tall på mødredødelighet, men pilene peker rett vei.

– Det har vært en enorm forandring det siste tiåret for kvinners deltakelse i samfunnet, og særlig på mødrehelse, sier Feroza Mushtari, som besøker Norge i anledning den internasjonale jordmordagen torsdag. Denne uka løper norske jordmødre over hele landet til inntekt for jordmødrenes arbeid i Afghanistan.

Viktigste satsing

Med den internasjonale invasjonen i Afghanistan i 2001, falt Taliban. I årene som kom fulgte også en internasjonal humanitær satsing i landet.

– Satsingen på mødrehelse i Afghanistan har vært den mest effektive og riktige investeringen som er gjort. Resultatene vi ser er den største oppnåelsen for Afghanistan. Når man investerer i jordmødre, investerer man i livet til tusener av mødre, og dermed i hele familier og lokalsamfunn. Noe av det beste et lokalsamfunn kan investere i er en jordmor, mener Mushtari.

Det er særlig på landsbygda risikoen er stor når man er gravid og skal føde. Dette har man forsøkt å endre. Jordmødre i Afghanistan blir rekruttert i sitt eget lokalsamfunn, og læres opp slik at de kan praktisere der. Slik kan flest mulig regioner, også på landsbygda, ha jordmødre på plass.

Men vold og uro preger deler av Afghanistan, og Taliban har gjeninntatt kontroll i deler av landet.

– Når sikkerheten er dårlig, blir alt berørt, helsevesenet også. Fordelen for jordmødre er at de kan tilby tjenester fra sine egne hjem dersom helseklinikkene er stengt på grunn av sikkerheten. Da byen Kunduz falt og Taliban tok kontroll der, ble alle helseklinikker stengt, men jordmødre klarte å samle det viktigste utstyret og tok imot fødende hjemme, sier hun.

Les også: Høyre vil utvide jordmor-jobben

Mister interessen?

Den pågående tilbaketrekkingen av internasjonale styrker fra Afghanistan har også medført engstelse for at den internasjonale humanitære hjelpen til landet vil reduseres.

– Siden 2012 har vi sett en reduksjon i internasjonal støtte. Men heldigvis har også den afghanske regjeringen gjort helse, og særlig mødrehelse, til en høyt prioritert sak. Det gjør at vi har håp om at trykket på dette vil opprettholdes. Likevel er vår største bekymring nå at vi mister den internasjonale oppmerksomheten, sier Mushtari.

I et større perspektiv er det å utdanne jordmødre også investering i kvinnerettigheter, påpeker hun.

– Afghanistan har vært i krig og konflikt i over 30 år. Men for kvinner mener jeg det beveger seg i den riktige retningen.

– Vi ser kvinner i jobb, på skolen, på gaten. Når jeg ser tilbake på reisen min, ser jeg så mange forbedringer. Det er fortsatt mitt største ønske at ingen kvinner skal dø av å føde barn i Afghanistan.