Verden

Nøkkelseirer til Sanders og Cruz

Bernie Sanders og Ted Cruz holder liv i presidentdrømmen på hver sin side med seirer i tirsdagens nominasjonsvalg i Wisconsin.

Det blir god stemning i Bernie Sanders-leiren etter seieren i nominasjonsvalget i Wisconsin. FOTO: MARK KAUZLARICH/REUTERS/NTB SCANPIX

Foreløpige resultater viser at Sanders slår Hillary Clinton i Demokratenes nominasjonsrunde, mens republikaneren Cruz får flest stemmer i konkurranse med Donald Trump og John Kasich.

Seieren i «ostestaten» er svært viktig for begge kandidatene, ettersom de ligger et stykke bak lederne i kampen om å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.

– Dette er et vendepunkt, et kamprop. Kveldens resultat gjør at jeg er mer og mer overbevist om at vi får de 1.237 delegatene vi trenger for å vinne nominasjonen, sa Cruz til sine tilhengere.

Klar seier

Da 80 prosent av stemmene var talt opp, ledet Cruz med 49 prosent mot Trumps 34 og Kasichs 14 prosent. Det betyr at han er sikret langt over halvparten av de 42 republikanske delegatene som står på spill tirsdag.

– Symbolsk er dette en svært viktig seier, og den er betydelig større enn målingene anslo. Cruz hadde cirka 5 prosentpoengs forsprang på snittmålingen, og nå vinner han med 15. Det er ganske imponerende av Cruz' apparat, sier Alf Tomas Tønnessen til NTB. Han er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk ved Høgskulen i Volda.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trump i trøbbel?

Cruz' overlegne seier i Wisconsin, delstaten der Det republikanske partiet ble grunnlagt, sier en del om motstanden mot Trump, som er upopulær blant flere i partiledelsen.

– Det er for tidlig å si om dette er et vendepunkt, men den minsker i hvert fall Trumps sjanse til å få flertall ved første avstemning på landsmøtet, sier Tønnessen.

– Trump kan vinne det meste i nordøst, kanskje til og med Indiana og flere kretser i California, men det blir fortsatt vanskelig å få 1.237 delegater, mener han.

Før valget i Wisconsin hadde Trump sikret seg 737 delegater, Cruz 475 og Kasich 143.

Sanders-løft

På demokratisk side leder Bernie Sanders med 56 prosent av stemmene i Wisconsin, mens Clinton ligger an til å få 43 prosent idet 81 prosent av stemmene er registrert. Så langt er Sanders sikret 45, mens Clinton får minst 31 av de 86 delegatene.

Sanders fortsetter dermed sin opptur etter å ha vunnet i tre delstater i forrige runde, og han nærmer seg Clinton ytterligere, selv om den tidligere førstedamen og utenriksministeren fortsatt leder klart.

– Denne framdriften gir oss en fantastisk sjanse til å vinne i California, Oregon og andre stater. Vår valgkamp gir energi og entusiasme til millioner av amerikanere, strålte Sanders.

Liten sjanse

Han sto med 980 delegater før tirsdagens valg, mens Clinton hadde sikret 1.243. I tillegg har hun støtte fra langt flere superdelegater, tillitsvalgte i Det demokratiske partiet som står fritt til å velge hvilken kandidat de støtter.

Tønnessen tror det blir vanskelig for Sanders å vinne nominasjonen selv om han er energisk og har bidratt til å flytte Clinton mot venstre gjennom sin valgkamp.

– Sanders trenger i så fall noen overraskende seirer. Hvis han skulle slå Clinton i New York, skal vi ikke utelukke noe som helst. Men foreløpig ligger han langt etter. (NTB)

Les også: Går mot Clinton og Trump i valgduell