Verden

Trump og Clinton vant stort i Arizona

Men i Utah møtte de to imidlertid motstand fra sine utfordrere.

1 av 2

Av Hege Wallenius

Phoenix/Oslo (NTB-Hege Wallenius): Republikaneren Donald Trump og demokraten Hillary Clinton vant nominasjonsvalgene i Arizona og ligger fortsatt best an til å bli presidentkandidat. I Utah møtte de to imidlertid motstand fra sine utfordrere.

I Arizona tok Trump alle de 58 delegatene, og dermed ble det null til motkandidatene Ted Cruz og John Kasich, viser foreløpige tall fra RealClearPolitics.

På demokratisk side ble Hillary Clinton vinneren i den sørvestlige delstaten foran utfordrer Bernie Sanders. Her står 85 delegater på spill for Demokratene, og fordelingen så langt omtrent dobbelt så mange delegater til Clinton som Sanders.

Les også: Går mot Clinton og Trump i valgduell

Øker forspranget

I Utah var det også nominasjonsvalg natt til onsdag norsk tid, og der tok Ted Cruz en soleklar seier, mens Trump havnet på sisteplass.

Heller ikke Clinton havnet øverst i Utah. Hun måtte seg slått av 74-åringen Sanders, som også tok seieren i delstaten Idaho, hvor kun Demokratene hadde nominasjonsvalg.

De foreløpige prognosene viser at Sanders ligger an til å ta flest delegater til sammen i de tre delstatene. Både Clinton og Trump leder imidlertid fortsatt kampen om å bli sine partiers presidentkandidater.

Stemmer

De foreløpige nasjonale tallene viser at Trump har 41,5 prosent av stemmene på republikansk side og totalt 739 delegater. Han trenger imidlertid 1.237 kandidater for å vinne nominasjonen på Republikanernes landsmøte i juli.

Clinton har 50,8 prosent av stemmene på demokratisk side og 1.681 delegater mot Sanders' 925. En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen.

Den tidligere utenriksministeren støttes i tillegg av 482 superdelegater, mens Sanders kun har 27 superdelegater.

Trakk inn terroren

Da Clinton talte til sine tilhengere i Arizona etter at de første prognosene var klare, pekte hun på terrorangrepene i Belgia for å understreke «hvor mye som står på spill» i presidentvalget i 2016.

– Stilt overfor terror får ikke USA panikk, vi bygger ikke murer eller snur ryggen til våre allierte, sa Clinton ifølge AP.

Hun sa at det de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Ted Cruz foreslår «ikke bare er feil, men farlig».

I etterkant av terroren i Belgia har både Cruz og Trump gått til angrep på president Barack Obamas utenrikspolitikk.

– Belgia er et horrorshow akkurat nå. Forferdelige ting skjer, sa Trump tirsdag. Overfor CNN hevdet han også at belgiske myndigheter kunne ha forhindret tirsdagens angrep dersom de hadde brukt tortur mot terrorsiktede som ble tatt tidligere i uken.

Trump har kommentert Arizona-seieren på Twitter.

«Mye større seier i Arizona enn ventet. Takk, jeg kommer aldri til å glemme det», skriver han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sanders har fortsatt troen

Bernie Sanders ser ikke ut til å la seg vippe av pinnen av tapet i Arizona. Han sier at seirene i Utah og Idaho ble drevet fram av unge folk og arbeiderklassefolk som støtter hans «politiske revolusjon».

– Disse avgjørende seirene i Idaho og Utah gir meg trygghet på at vi vil fortsette å vinne store seire i de kommende konkurransene, sier han ifølge Reuters.

(©NTB)