Verden

Trump mot nok en seier

Det blir stadig vanskeligere å stanse Donald Trumps seiersmarsj i den republikanske valgkampen.

Se oversikten over foreløpige valgresultater nederst i saken!

NEW YORK (Dagsavisen): – Det er ikke noe som er enkelt når du stiller som presidentkandidat. Det er tøft, stygt, slemt og sleipt. Men det er vakkert når du vinner, sa Donald Trump til ekstatiske tilhengere etter at han vant sitt andre republikanske nominasjonsvalg i South Carolina lørdag. I dag vinner han trolig sitt tredje, når republikanere i Nevada skal velge presidentkandidat.

Det kryr av plakater med budskapet «For Trump. The Silent Majority», på alle Donald Trumps valgmøter.

– Vi føler at vi ikke har blitt hørt og at ingen snakker for oss. Men nå har vi Donald Trump, han snakker på våre vegne, sier Trump-tilhenger Joe Ciolino på telefon til Dagsavisen.

Ciolino sier Trump har gitt han ny tiltro til USAs framtid, som han mener så dyster ut før Donald Trump for alvor kom på banen.

For hver nye delstat Donald Trump vinner, jo nærmere er han en seier i den republikanske presidentvalgkampen. I Nevada leder han med 16 prosentpoeng, ifølge RealClearPolitics.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Samler delegater

I USAs moderne historie har det aldri skjedd at en republikansk kandidat som vinner nominasjonsvalgene i New Hampshire og South Carolina ikke også blir partiets presidentkandidat. Samtidig er det mye som ikke ser ut som før i årets valgkamp, påpeker professor i statsvitenskap Robert Shapiro.

Han er en av et stort antall analytikere som har spådd Trumps nederlag igjen og igjen. Nå er han mer forsiktig.

Før dagens valg hadde Trump 67 delegater, som er de som skal stemme over hvem som blir partiets kandidat på republikanernes landsmøte i Cleveland i slutten av juli. Ted Cruz og Marco Rubio har henholdsvis 11 og 10 delegater. I Nevada i dag fordeles 30 nye delegater. For å vinne en nominasjon i det republikanske partiet, må en kandidat ha 1237 delegater.

Vanligvis er resultatet klart når New Yorks republikanere går til valgurnene i midten av april. I år er den republikanske valgkampen ventet å vare lenger, kanskje helt til landsmøtet.

Milliardær, TV-kjendis og eiendomsmogulen Donald Trump ble først kjent i amerikansk politikk som del av den høyrepopulistiske «birther»-bevegelsen, som ikke tror at president Barack Obamas er født i USA. Etter at Trump annonserte sitt kandidatur, skapte han store overskrifter med sine rasistiske og fremmedfiendtlige utfall mot mexicanere og muslimer.

For et år siden lå det an til et forutsigbart og kjedelig valgkamp mellom de to store partienes utpekte etterfølgere Jeb Bush og Hillary Clinton.

Les også: Donald Trump: «Jeg er rik»

Frustrasjon

Frustrasjonen med kjernen i det republikanske partiet er noe av grunnen til at Donald J. Trump har gjort det så bra, skriver den konservative kommentatoren David Frum i The Atlantic. Andre peker på splittelsen i partiet: Mens middelklassevelgerne har fordelt seg på ulike kandidater, har de konservative arbeiderklassevelgerne stilt seg bak Donald Trump. Professor Robert Shapiro ved Columbia University i New York er fortsatt ikke overbevist om at Donald Trump vil komme i mål.

– Jeg tror fortsatt at Trump må slåss hardt for å vinne nominasjonen, sier Shapiro til Dagsavisen.

Shapiro tror Trump vil ha vanskeligheter med å vinne over halvparten av delegatene før sommerens landsmøte. Det vil i så fall bli første gang siden 1848 at republikanerne ikke har avgjort hvem som blir partiets kandidat før landsmøtet samles.

Blir det likevel Donald Trump som stikker av med seieren, vil partiet samles rundt Trump, sier Shapiro.

– Resten av partiet vil støtte ham av den enkle grunn at de misliker det demokratiske partiet enda sterkere, sier Shapiro.

Han tror en Trump-valgkamp vil gjøre det vanskeligere for republikanerne å beholde kontrollen i Senatet og Republikanernes hus. Flertallet av amerikanske velgere misliker Trump, påpeker Shapiro, som holder en knapp på Marco Rubio.

Les kommentar: Begeistringen er ekte. Unge førstegangsvelgere blir røde i kinnene (Heidi Taksdal Skjeseth)