Verden

Full splid om asyl i Tyskland

Kansler Angela Merkel har dårlig tid med å skaffe seg allierte i flyktningkrisen.

Full fyr: Brannmannskaper slukker en brann i et planlagt asylsenter utenfor Dresden. Tyskland opplever økt vold mot flyktninger og migranter og mange asylsentre har blitt tent på. Dette tidligere hotellet var under ombygging, politiet vet ikke hvorfor det tok fyr. FOTO: RICO LOEB/NTB SCANPIX

EU greier ikke å få på plass felles løsninger i migrasjonskrisen. Nå tar flere land saken i egne hender for å bremse antallet migranter.

Fredag innførte Østerrike nye regler og slipper nå bare inn 80 asylsøkere per dag. I tillegg får maksimalt 3.200 asylsøkere per dag bruke Østerrike som transittland på vei til Tyskland.

Den nye politikken irriterer Tyskland. Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière vil ikke ha noe av at andre land vinker asylsøkerne videre og lar Tyskland ta den største byrden. Han truer nå med konsekvenser overfor Wien.

– Vi aksepterer det ikke, sier han, ifølge TV-kanalen ZDF.

Også Makedonia setter nå opp grensegjerdene. Siden søndag har myndighetene sperret grensa for migranter fra Afghanistan og lar nå bare flyktninger fra Syria og Irak komme gjennom.

Mer enn 5.000 mennesker sto fast på den greske grensa mot Makedonia i går, ifølge nyhetsbyrået AP.

Stenges ute

Greske myndigheter frykter at landet skal bli avskåret fra de andre Schengen-landene og bli overlatt alene med migrantene om Makedonia stenger grensa for godt.

De fleste migrantene til Europa kommer sjøveien fra Tyrkia til Hellas og fortsetter så videre oppover gjennom Balkan.

I Tyskland øker presset for at også Tyskland må sette en øvre grense for hvor mange landet kan ta imot.

Vil ikke sette tak

Kansler Angela Merkel åpnet døra for flyktningene i fjor og har nektet å sette et tak på antallet, men hun har snart få igjen i egen leir som er enig. Motstanden mot den åpne døra, både blant politikere og i folket, er blitt Merkels største krise i løpet av de 10 årene hun har sittet i kanslerstolen.

13. mars er det regionsvalg i flere folkerike og viktige delstater i Tyskland og nå går to toppkandidater i Merkels eget parti CDU ut mot kanslerens linje. Julia Klöckner som blir omtalt som en mulig arvtaker etter Merkel, krever at Tyskland gjør som Østerrike og innfører en daglig kvote asylsøkere som slipper inn over grensene.

Det har fått Merkels regjeringspartner SPD til å reagere. CDU-toppene undergraver den tyske forhandlingsposisjonen i EU og svekker kanslerens autoritet, mener SPD-leder Sigmar Gabriel.

– Det er verken klokt eller anstendig å dolke kansleren i ryggen midt under de europeiske forhandlingene, sier Gabriel til Spiegel.

Også CDUs generalsekretær Peter Tauber er klar på at Østerrike ikke er et forbilde for Tyskland.

– Østerrikes oppførsel er usolidarisk og egoistisk, sier han, ifølge Der Spiegel

CDU møter sterk konkurranse fra det nye ytterliggående høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) før regionsvalgene. Partiet ble grunnlagt på EU-motstand, men har i det siste markert seg på innvandringskritikk og fremmedfrykt.

Men hva regjeringen vil gjøre for å redusere antallet migranter til Tyskland er uklart. Merkel har satset alt på at avtalen mellom EU og Tyrkia snart skal bære frukter og sørge for at flere migranter blir i Tyrkia og ikke reiser videre til Europa. Allerede 6. mars skal EU møtes til et nytt toppmøte om migrasjon der Tyrkia skal være med.

På EU-toppmøtet i Brussel før helgen ble ikke EU-landene enige om stort mer enn å fortsette å gjøre det samme som til nå – bedre kontrollen av yttergrensene, sette i verk avtalen med Tyrkia, gi humanitær støtte til flyktninger og returnere flere.