Verden

62 eier like mye som halve verden

62 rikinger har nå like stor formue som de 3,5 milliarder fattigste i verden. Ulikhetene øker i voldsom fart.

Bilde 1 av 4

Se lista nederst i saken!

Etter år med finans- og gjeldskrise går verden på nytt usikre økonomiske tider i møte med fallende oljepris, vaklende børser i Kina og økende konflikt og spenninger mellom stormaktene. Men verdens aller rikeste kan le hele veien til banken – de har bare blitt rikere i løpet av kriseårene. En ny rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam som offentliggjøres i dag, viser at 62 personer nå har like stor formue som den fattigste halvparten av verdens befolkning som utgjør hele 3,5 milliarder mennesker. Og forskjellene øker i dramatisk fart. I 2010 var det 388 personer som eide like mye som halve verdens befolkning.

Ulikhetsforsker Kalle Moene ved Universitetet i Oslo mener utviklingen er grotesk.

– Det er en grotesk verden når en så stor andel lever på mindre enn 2 dollar dagen, mens noen veldig få eier halve kloden, sier Moene.

De rikes enorme velstandsvekst skjer på bekostning av verdens fattige, ifølge Oxfams undersøkelser i rapporten «An Economy for the 1 %». Den viser at de 62 rikeste i verden har økt sin formue med over 40 prosent de siste fem årene mens de 3,5 milliarder fattigste ble 40 prosent fattigere i den samme perioden.

DAGENS LEDER: Den globale ulikheten

Rikmannstreff

Rapporten kommer samtidig som verdens rikeste samles til sitt årlige treff, Verdens økonomiske forum, i Davos som starter i morgen.

Der må verdens ledere umiddelbart ta grep for å snu utviklingen og sørge for at verdens fattigste får sin del av kaka, mener organisasjonen, som har tre forslag til løsning:

  • Slå ned på skatteunnvikelser.
  • Investere i velferdsordninger
  • Øke inntektene til lavtlønte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skatt

I tillegg må verden bli kvitt skatteparadisene. Stater går glipp av enorme inntekter fordi rike enkeltpersoner og store multinasjonale selskaper plasserer pengene sine i skatteparadiser, penger som eller kunne gått til inntektsutjevning og velferdsløft, sier rapportforfatter Deborah Hardoon i Oxfam.

– Skatteparadisene må stenges. Det er et system laget for de aller rikeste på bekostning av vanlige folk. Det er dypt urettferdig at rike enkeltpersoner og selskaper spiller etter andre regler enn andre, sier Hardoon til Dagsavisen.

Beregninger viser at myndighetene går glipp av 190 milliarder dollar årlig i skatteinntekter bare fra verdens rikeste på grunn av skatteparadiser. Multinasjonale selskapers investeringer i skatteparadiser nesten firedoblet seg i årene 2000 til 2014.

Frykter uro

Økonomiprofessor Kalle Moene frykter at de dramatiske forskjellene mellom fattig og rik vil svekke tilliten mellom folk og kunne skape grobunn for uro og opprør.

– Ulikheten er blitt så stor i noen områder at det truer den sosiale stabiliteten. Hvordan skal folk være villig til å inngå kompromisser når gevinsten går til bare de 1 prosent rikeste eller enda færre? På et eller annet tidspunkt får du sosiale og politiske bevegelser som vil reagere, men opprør er en veldig kostbar endring, sier Moene.

I september i fjor vedtok FN nye utviklingsmål som alle verdens land har forpliktet seg til. Mål nummer en er å utrydde fattigdommen i verden innen 2030. Det er umulig uten å gjøre noe med det voksende gapet mellom fattig og rik og ta fra de rikes enorme formuer, mener Oxfam.

– Om vi skal utrydde fattigdom må vi samtidig se på hvor pengene havner, vi må se på inntekt- og formuetoppen, sier Deborah Hardoon.

Kalle Moene mener vi må tenke nytt. Ulikhetene har økt fordi institusjoner som har motvirket større forskjeller er blitt bygget ned: fagforeninger har mistet makt, velferdsordninger og skatter er blitt kuttet.

Men det er ikke sikkert at løsningen i dag er å bygge disse ordningene opp igjen:

– Trolig må vi tenke nytt om hvordan gevinsten av produksjon kan fordeles jevnere i framtida. En løsning kan være at vanlige arbeidere i større grad blir representert på eiersiden i bedriftene de jobber i, sier Moene.

LES OGSÅ: Her er verdens lyspunkter

Her er de 15 rikeste:

Oxfams beregninger er basert på Forbes årlige liste over verdens 500 rikeste personer, aldri før har de rikeste vært så rike og aldri før har det vært så mange dollarmilliardærer (1.826) i verden som i 2015, ifølge Forbes. Oxfam har regnet ut at de 62 øverste på lista eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning.

1. Bill Gates, Microsoft-gründer og filantrop.

2. Carlos Slim, mexicaner sjef for telekomselskapet America Movil.

3. Warren Buffet, amerikansk investor og forretningsmann.

4. Amancio Ortega, spansk grunnlegger av kleskjeden
Zara.

5. Larry Ellison, amerikaner, grunnlegger av software-selskapet Oracle.

6. Charles Koch, amerikaner, eier oljeselskapet Koch Industries med broren David.

7. David Koch, amerikaner, eier oljeselskapet Koch Industries med broren Charles.

8. Christy Walton, amerikaner, giftet seg inn i Walton-familien som eier kjøpesenterkjeden Wal-Mart, arvet da mannen døde. Øverste kvinne på lista.

9. Jim Walton, amerikaner, en av grunnleggerne og nå sjef for Wal-Mart.

10. Liliane Bettencourt, eier det franske kosmetikkmerket L’Oreal.

11. Alica Walton, amerikaner, arvet etter faren som grunnla Wal-Mart.

12. S. Robson Walton, grunnleger og tidligere sjef for Wal-Mart.

13. Bernard Arnault, fransk, eier av luksusmerket LVMH som blant annet inkluderer Dom Perignon, Bulgari og Louis Vitton.

14. Michael Bloomberg, amerikaner, sjef for medieselskapet Bloomberg.

15. Jeff Bezos, amerikaner, grunnleger og sjef for Amazon.

Mer fra Dagsavisen