Verden

Tyskland jakter svar etter masseovergrep

Omfanget av nyttårsaften-overgrepene vokser fra dag til dag, og er blitt til en brennhet politisk sak. Justisministeren åpner for utkastelser.

1 av 3

Antallet mistenkte stiger og flere anmeldelser har kommet inn etter overgrepene nyttårsaften i Köln og flere andre tyske storbyer. Men hendelsen er blitt noe langt mer enn en kriminalsak: Kansler Angela Merkel har fått en brennhet og svært sensitiv politisk sak i fanget midt i landets flyktningkrise.

Flere mistenkte

Tallet på mistenkte er nå oppe i 16 etter overgrepene mot kvinner i Köln nyttårsaften, ifølge avisen Sueddeutsche Zeitung. Hele 121 anmeldelser ligger nå på bordet hos det tyske politiet.

Men fortsatt er det flere spørsmål enn svar etter at kvinner har meldt seg utsatt for overgrep midt i folkemengdene i sentrum. Mange rapporterer å ha blitt omringet, seksuelt antastet eller frastjålet eiendeler, og to har anmeldt voldtekt.

Om lag tre firedel av ofrene melder om seksuelle antastelser eller overgrep, ifølge politiet. Lignende overgrep skal ha skjedd i både Hamburg, Düsseldorf og Stuttgart, men i mindre omfang enn i Köln.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må finne sannheten

At gjerningsmennene er beskrevet som nordafrikanere eller personer fra Midtøsten har fått politikere blant annet fra ytre høyre til å angripe regjeringen for å ha tatt inn så mange asylsøkere – rundt 1.1 millioner søkte om asyl i fjor. Men det er fortsatt uklart hvem som står bak, og mange har advart mot å trekke konklusjonen at det er nyankomne asylsøkere som står bak.

– Det som hjelper er sannheten. Det må ikke bli en generell mistanke mot asylsøkere på dette stadiet av etterforskningen. Men man kan heller ikke gjøre det til en tabu å diskutere indikasjonene eller hvorvidt nordafrikanere var involvert, sa innenriksminister Thomas de Maizière i et intervju med kringkastingsselskapet ARD denne uka.

Men dersom det viser seg at det er asylsøkere blant gjerningsmennene kan de bli utvist, sier justisminister Heiko Maas.

– Den som tror man kan stille seg over våre lover og regler, må straffes, det er fullstendig likegyldig hvor han kommer fra, sier Maas.

LES OGSÅ: Mona ble seksuelt misbrukt og banket opp under opprøret i Egypt

Politikritikk

Hendelsene har uansett gjort debatten om inntaket av flyktningene og asylsøkere ytterligere opphetet. Hvor brennbart temaet er, er tydelig på nettsiden til nyhetsmagasinet Der Spiegel: Under artiklene om saken har magasinet fjernet kommentarfeltet for lesere.

Nye tall som kom i november fra Bundeskriminalamts viste imidlertid at selv om antall asylsøkere steg enormt i Tyskland i løpet av fjoråret, steg ikke kriminaliteten tilsvarende.

– Tendensen viser at det er like lite sannsynlig at flyktninger begår kriminalitet som sammenlignbare grupper i befolkningen. Flertallet begår ikke kriminalitet, men søker beskyttelse og fred i Tyskland, sa innenriksminister Thomas de Maizière til rapporten.

Men hva skjedde egentlig i Köln og andre storbyer nyttårsaften? Dreier det seg om organisert kriminalitet? Det utelukker ikke avdeling for bekjempelse av organisert kriminalitet ved politiet i Köln. Politiet er blitt kritisert for ikke å ha gjort mer umiddelbart etter overgrepene. Ifølge en intern rapport i politiet som nyhetsorganene Bild og Der Spiegel refererer til, hadde politiet altfor få ressurser: Politifolkene som befant seg på plassen ved jernbanestasjonen ble nedrent av fortvilte, gråtende og redde ofre, og pågangen var så stor at det var umulig for politiet på stedet å få oversikt.

– Det var rett og slett for mange på en gang, heter det i rapporten Bild og Der Spiegel refererer til.

Omstridt

Flere har sammenlignet hendelsene i Tyskland med hva som skjedde på Tahrir-plassen i Kairo under den arabiske våren 2011, da en rekke kvinner ble utsatt for seksuelle overgrep i forbindelse med store folkeansamlinger. I sin rapport om seksuelle overgrep i Egypt fra juni 2014 anslår Human Rights Watch at minst 500 kvinner ble seksuelt antastet mellom 2011 og 2014.

Debatten går også nå i en rekke andre land, og den syriskfødte danske politikeren Naser Khader, som sitter i Folketinget i Danmark skriver på Facebook.

– Jeg elsker den arabiske verden og elsker å besøke den (...) Men det er dessverre et stort men. Den arabiske kultur har en bakside som jeg ikke bare har aversjoner mot, men som jeg forakter. Det er de tradisjonelle arabiske menns forkvaklede forhold til kvinner og vold, skriver Kader.

Köln-ordfører Henriette Reker har oppfordret kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, om å holde seg i grupper og om å be forbipasserende gripe inn eller hjelpe som vitner hvis noe skulle skje. Rekel har samtidig understreket at det ikke bare er tyske kvinner som bør innrette seg, men at folk som kommer fra andre kulturer må læres opp i korrekt oppførsel. Men oppfordringen om å holde seg på armlengdes avstand vekket harme blant mange som mener det er med på å legge skylden på ofrene.

Åsne Gullikstad

Journalist