Verden

Canadas statsminister vil inspirere verden

Canada tok imot de første syriske flyktning­ene med jubel og boblejakker. 25.000 skal komme etter.

1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): Det var mørkt og kaldt da de første 163 syriske flyktningene gikk av flyet fra Beirut i Toronto natt til fredag. Men velkomsten var varm.

– Dere er hjemme nå. Velkommen hjem, sa Canadas statsminister Justin Trudeau til flyktningene Kevork Jamkossian og Georgina Zires.

Statsministeren, fra Canadas liberale parti, troppet selv opp på flyplassen for å ønske de første flyktningene velkommen. Sammen med leder av Ontario, Kathleen Wynne, hjalp han til med å dele ut varme klær til trøtte flyktninger etter en lang reise.

– Dette er en vakker natt. Ikke bare får vi vist et fly fullt av nye canadiere hva Canada er, men vi får vist verden hvordan vi åpner våre hjerter og sier velkommen til mennesker som flykter fra ekstremt vanskelige situasjoner, sa en smilende Trudeau.

LES OGSÅ: Canadas Obama tar styringen

Store forskjeller

Kontrasten til flyktningdebatten i nabolandet USA er stor. Her bruker republikanske presidentkandidater terrorangrepene i Paris og California som argument for å stenge grensene for flyktninger fra Syria. Donald Trump, som leder på meningsmålingene, vil stenge grensene for alle muslimer, mens rundt 30 guvernører sier de ikke ønsker flyktninger fra Irak og Syria til sine delstater.

Canadas største dagsavis, Toronto Star, ønsket flyktningene velkommen med overskriften «Velkommen til Canada», på engelsk og arabisk over hele fronten. På sosiale medier er tonene den samme.
Justin Tureau lovte å ta imot 25.000 syrere før året var omme da han vant valget i november, men det vil trolig ta noe lengre tid.

– Vi er glade for å være i Canada. Vi føler vi har kommet oss unna helvete og til paradis, sier Kevork Jamkossian fra Syria til Toronto Post.

Sammen med kona Georgina Zires og deres 16 måneder gamle datter var han blant de aller første syriske flyktningene. Flere vil komme i løpet av helgen og neste uke. Flyktningene til Canada skal fordeles i alle landets provinser, sier landets innvandringsminister.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny politikk

Tidligere statsminister Stephen Harper fra det konservative partiet strammet inn Canadas tradisjonelt liberale innvandringspolitikk de ni årene han satt ved makten. I fjor kom bare drøye tusen syrere til Canada, ifølge The New York Times.

Verken Canada eller USA tar imot i nærheten like mange flyktninger som Europa. Fram til i hadde snaue 2000 syrere fått asyl i USA. De 25.000 flyktningene som skal komme til Canada de neste månedene, flys alle over fra Syrias naboland Libanon, Jordan og Tyrkia. USAs Barack Obama har sagt landet vil ta imot 10.000 flyktninger i løpet av de neste to årene.

LES KOMMENTAR: Det beste vi kan gjøre er å stanse bombene (Iselin S. Møller)