Verden

Hva skjer med skogen?

Regnskogfondet frykter en klimaavtale som ikke vil verne urfolk og biologisk mangfold.

Av Marie Melgård og Erik Martiniussen

– Det må ikke bli sånn at det er greit å hugge deler av Amazonas, for så å plante hurtigvoksende trær, sier rådgiver Nils Herman Ranum i Regnskogfondet.

Han frykter at Paris-avtalen ikke skal inneholde retningslinjer for hvordan utslipp fra landsektoren skal håndteres.

Retningslinjer

Mens statsråder fra hele verden forhandlet langt inn i de sene nattetimer i går, jobbet Regnskogfondet knall- hardt for at avtalen skal ivareta urfolk og biologisk mangfold.

– Det må komme på plass retningslinjer for hvordan du behandler landsektoren. Det handler om å ivareta urfolks rettigheter og det handler om å ta vare på økosystemene i skogen, forklarer Ranum.

To ulike tekstforslag ligger på bordet. Det ene forslaget innebærer at landene bare skal «noteres seg landsektorens integritet». Et annet forslag, som står i motsetning til dette, er klarere på at urfolk og biologisk mangfold må ivaretas.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Argentina blokkerer

Argentina har spilt en negativ rolle, mener Ranum.

– Store landbruksland som Argentina vil ikke ha referanse til landsektoren i avtalen i det hele tatt, fordi de mener det kan true matindustrien deres, sier han.

Spekulasjonene gikk i går kveld på hvordan det franske formannskapet ville håndtere alle uenighetene som fortsatt finnes mellom land.

– Det franske vertskapet får en enestående støtte, og det er viktig. Men denne prosessen har ikke vært god. Vi har enda ikke begynt å gå inn i kjernesakene, sa Alix Mazounie, i den franske miljøorganisasjonen RAC på en pressekonferanse i går.

LES OGSÅ: Hermstad tordner mot regjeringen: – Skjønnmaler klimaproblemet