Verden

Presser på for klimaavtale

Aldri har forventningene til et klimatoppmøte vært større. I går samlet verdens ledere seg for å presse på for en avtale.

Bilde 1 av 3

PARIS (Dagsavisen): De var der alle sammen. USAs president Barack Obama, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Kinas president Xi Jinping og Frankrikes president François Holland. Alle tok til orde for at verden nå måtte inngå en ny forpliktende klimaavtale.

Seks år etter at landene mislyktes i København, virker verdens ledere mer bestemte enn noen gang på å få en klimaavtale på plass. I går var de alle samlet på ett brett. I Paris tok de til orde for kraftige utslippskutt.

LES OGSÅ: – Det nye er at Kina og USA erkjenner overfor verden at de har et ansvar

Personlig av Obama

– Vi er kommet til Paris for å få resultater, sa president Obama i sin tale.

– Klimaendringene er en av de største truslene verden står overfor, sa Russlands president Vladimir Putin.

– Vi må gjøre det vi kan i løpet av de neste ti årene for å avkarbonisere våre økonomier, sa Angela Merkel. Og slik ble FNs klimakonferanse i Paris formelt åpnet. Statslederne presser på for en ny avtale. Likevel skal mye falle på plass før en ny avtale eventuelt kan undertegnes på slutten av møtet.

For under overflaten rører uenigheten seg. President Barack Obama holdt en svært personlig tale. Han snakket om hvordan han selv hadde opplevd hvordan klimaendringer i Alaska, der isbreene smelter.

Han fortalte om en ung jente som ikke stilte ham spørsmål om hva han kunne gjøre for å stanse terrorister, men hva han kunne gjøre for å stanse klimaendringene.

– Jeg vil si til den kommende generasjonen, at vi bryr oss om deres framtid. Vær ikke i tvil. Den kommende generasjonen følger med på hva vi gjør, sa Obama.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uenige om mye

Det er første gang Obama deltar på en klimakonferanse side København. Og han høstet stor applaus. Likevel skulle han få kritikk for talen sin. For der Obama ikke nevnte ordet «rettferdighet» en eneste gang, var dette noe av det Kinas president og Sør-Afrikas president snakket aller mest om.

– Vi må skape en framtid som er en vinnvinn-situasjon, der hvert land bidrar med det de er best til sa Kinas president Xi Jinping.

– Klimaavtalen må ikke stå i veien for at fattige land kan utvikle seg og avskaffe fattigdom, sa han, og fikk støtte fra Sør Afrikas president Jacob Zuma.

– Paris-avtalen kan ikke bare fokusere på utslippskutt. Den må også handle om klimatilpasning, sa Zuma. Som med det framhevet hva mange fattige land er opptatt av, nemlig penger til å tilpasse seg en varmere verden.

– Vi oppfordrer utviklede land, gitt deres historiske ansvar, til å ta ledelsen med utslippskutt, sa Zuma.

LES OGSÅ: Norge blant Europas dårligste på klimakutt

Hardt arbeid

Ved å vise til landenes historiske ansvar, satt Zuma tonen for hva u-landene vil vektlegge. De ønsker i størst mulig grad å binde opp industrialiserte land i en avtale som forplikter, både når det gjelder utslippskutt og når det gjelder penger.

Allerede i dag reiser de fleste statslederne hjem. Med det starter alvoret. De neste to ukene skal statens forhandlingsledere snu og vende på setninger og ord.

25.000 delegater fra 190 land er presset inn på en gammel flyplass der nesten provisoriske haller er satt opp for å ivareta sikkerheten. De vil møtes bak lukkede dører og tidvis i plenum. Det koker av pressefolk. Mer enn 3.000 av dem skal rapportere til sine respektive land. 6.300 politifolk danner en jernring rundt anlegget. Også vår egen statsminister, Erna Solberg, understreket alvoret i situasjonen her i Paris.

– COP21 må være vendepunktet i arbeidet med å omdanne den globale økonomien og skape overgangen til lavutslippssamfunn. Det er hva verden forventer av oss. Og det er derfor vi har kommet til Paris, sa Solberg i sitt hovedinnlegg.

LES OGSÅ: Polen bygger framtida på kull

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

FNs generalsekretær skriver i Dagsavisen: Dette forventer jeg av FNs klimakonferanse i Paris

Mer fra Dagsavisen