Verden

Retter sinnet mot muslimer

Både i Frankrike og andre land meldes det om økning av angrep og antastelser etter Paris-angrepene.

Fysiske angrep, ukvemsord og utskjelling er noe av det som er rapportert i løpet av de to ukene i etterkant av terrorangrepene i Paris, både i Frankrike og andre land.

Den første uka etter angrepene i Paris ble det rapportert 32 antimuslimske hendelser i Frankrike, mot normalt fire til fem, ifølge Det nasjonale overvåkingssenteret for islamofobi.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

– Hardere enn i januar

En organisasjon mot islamofobi i Frankrike, CCIF, forteller om muslimske foreldre som i perioden etter terrorangrepene har tatt kontakt for å spørre om det er trygt å sende barna til skolen.

Reaksjonene har vært raskere og hardere denne gang enn etter terrorangrepet mot bladet Charlie Hebdo i januar, mener Yasser Louati, talsmann for Samling mot islamofobi i Frankrike.

– Hvis man sammenligner med januar 2015, var det en bufferperiode mellom hendelsen og de første angrepene som ble rapportert mot muslimer. Men denne gang kom de første angrepene nesten umiddelbart, sier Louati til al-Jazeera.

Han mener atmosfæren var svært urolig etter januar-angrepet også, men at regjeringen tok sterkere avstand fra antimuslimsk atferd da enn nå.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer i USA

I USA ble det i den første halvannen uka etter Paris-angrepene rapportert flere meldinger om diskriminering, skremsler, trusler og vold mot amerikanske muslimer enn i noen annen periode siden 11. september-angrepene i 2001. Det ifølge en foreløpig rapport fra The Council on American-Islamic Relations (CAIR) om innrapporterte hendelser både mot individer og lokaler som butikker, moskeer og lignende.

– CAIR knytter økningen til Paris-angrepene og til at politiske kandidater og lovgivere er med på å normalisere islamofobi. Spesielt bekymringsfull er den ekstreme antimuslimske retorikken fra de ledende republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Ben Carson, uttaler gruppen.

Trump har blant annet foreslått et register for muslimer i etterkant av Paris-angrepene.

I Storbritannia ble det rapportert om mer enn 100 rasistiske angrep og antastelser siden Paris-angrepene, ifølge en rapport levert til regjeringen. I uka etter angrepene steg de rapporte hendelsene med over 300 prosent i forhold til vanlige uker, ifølge The Independent.

Jenter og kvinner med tydelige religiøse plagg som hijab er mest utsatt, ifølge oversikten – og de som utøver angrepene er i stor grad menn mellom 15 og 35 år, ifølge Tell Mama rådgivningslinje, som har ført statistikken. Den omfatter alt fra fysiske angrep til slengbemerkninger, trusler og utskjelling.

LES OGSÅ: Dramatisk skifte fra IS