Verden

Paris utløser ny debatt

De blodige angrepene mot Paris har utløst en ny debatt i Midtøsten om vold, terror og demokrati. For en region preget av undertrykking er debattens spennvidde stor.

Hvis verden virkelig ønsker å bli kvitt denne barbariske organisasjonen IS må en først fri syrerne fra Bashar Assads brutalitet, skriver den saudiarabiske kommentatoren Khalaf al-Harbi. Her et bilde fra i forrige uke i Nawa, Syria, der et sykehus ble bombet. Ifølge aktivister skal styrker lojale til Bashar Assad stå bak angrepet. FOTO: ALAA FAQIR/NTB SCANPIX

JERUSALEM (Dagsavisen): Syrias Bashar Assad, presidenten som har forårsaket den største flyktningkrisen siden den andre verdenskrig, fordømmer angrepene i Paris.

– For få år siden sa jeg at hvis dere blander dere inn i Syria, vil det skape et jordskjelv som vil bli følt overalt i verden, men først og fremst i Europa, sa Assad i et budskap rettet mot Vesten. Han la til at angrepene mot Paris trolig også bare var toppen av et isfjell.

Assad er bare en av mange i Midtøsten som i de siste dagene har ytret sitt syn på Paris-angrepene. Presidenten mener at Vestens støtte til opposisjonsgruppene i Syria kun har styrket de ekstreme islamistene, og at Vesten, som Russland og Iran, heller skulle ha støttet ham.

LES OGSÅ: Israelsk kamp for terror-forståelse

Kritikk

Men Assad nyter ikke bred støtte ellers i Midtøsten, og ble raskt motsagt, riktignok av folk utenfor Syrias grenser.

– Vi kan ikke riste av oss ansvaret for den denne nye, forferdelige terroren som slo til i Paris, skriver Adnan Hussein, redaktøren i den irakiske avisen al-Mada.

Ifølge Hussein, har regimekontrollerte skoler i store deler av Midtøsten hjernevasket generasjon etter generasjon til å hate Vesten. Og nå betaler de prisen.

Khaled Almaeena, sjefredaktøren i The Saudi Gazette, kunne ikke være mer uenig. Han forteller at han selv ble rasende da han ble oppringt av en vestlig journalist som spurte ham om han ville beklage angrepene.

– Jeg skrek nesten til ham. Hvorfor skal jeg be om unnskylding for handlingene til en mystisk organisasjon som ødelegger og dreper. Er vi ansvarlige for all ondskapen som på uriktig måte blir knyttet til Islam? Jeg kommer ikke til å be om unnskylding, skrev han i en sint kommentar i sin avis.

Men den som kanskje har gått hardest ut mot Assad var Khalaf al-Harbi, en kommentator i den saudiarabiske avisen Okaz.

– Hvis verden virkelig ønsker å bli kvitt denne barbariske organisasjonen IS må en først fri syrerne fra Bashar Assads brutalitet, skrev han.

Noe er det selvfølgelig i al-Harbis analyse. Men saudiaraberen al-Harbi nevner ikke at hans land har skapt det ideologiske grunnlaget for IS, og er med på å finansiere islamistiske organisasjoner. Akkurat slik som syriske regimekommentatorer ikke vil nevne Assads vold i deres analyser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Beundrer Vesten

Shalman Yousef al-Issa, en statsviter ved Kuwait Universitetet, trekker heller de lange linjene, og sier at volden og den manglende toleransen i Midtøsten er knyttet til noe grunnleggende i regionen – og det er mangelen på en demokratisk tradisjon. I en artikkel i den Dubai-baserte avisen al-Ittihad uttrykte han en beundring for Vest Europas vei fra opplysningstiden og til demokratiet.

– Vi har ikke toleranse i arabiske samfunn ettersom tankefrihet, ytringsfrihet, meningspluralisme og sameksistens ikke finnes. Alt dette kan bare eksistere i frie demokratiske land, for toleranse er jo det motsatte av fanatisme, skrev al-Issa, i en artikkel som ble oversatt av Memri, en proisraelsk organisasjon som oversetter tekster fra arabisk presse.

Kanskje i motsetning til et gjengs inntrykk i Vesten, blir islamistisk ideologi faktisk ofte kritisert i arabisk presse. Innflytelsesrike Abdulrahman al-Rashed er eksredaktør av Asharq al-Awsat, en av regionens viktigste aviser, og sier at kampen mot IS først og fremst må bekjempes kulturelt blant muslimer selv.

– Ekstrem islamisme er fascistisk, og minner om nazismen som også var basert på absolutt lojalitet til ideologien og hat mot andre. Hvis en skal fjerne al-Qaida eller IS må en gå etter ideologien, hvis ikke vil dette århundret bli fylt med anarki og terror, advarte han i Asharq al-Awsat søndag.

LES OGSÅ: Eksporterer ekstremisme

– Bare begynnelsen

Samtidig bomber Russland, USA, Frankrike, Saudi-Arabia, Jordan, Canada, Tyrkia, Israel. Australia og Bahrain hver sine mål i Syria. Men vil det redusere terroren mot Europa? Ifølge undergrunnsbevegelsen «Raqqa Blir Stille Slaktet», går IS nå på defensiven, og har blant annet forbudt bruken av internett i Raqqa for å isolere byens innbyggere. Gruppen har også tapt kontrollen over store landområder.

Ifølge gruppen selv, har krigen bare begynt:

– Jeg sier til de europeiske landene: Vi vil komme med bilbomber og sprengstoff, vi vil komme med selvmordsbelter. For vi er sterkere nå enn før, sa en talsmann som kalte seg al-Gharib al-Jazaeri på en ny skremselsvideo.