Verden

– Alltid forbindelse til Molenbeek

En liten belgisk bydel utpeker seg som arnested for unge europeiske jihadister og sentrum for planleggingen av Paris-terroren.

Bilde 1 av 2

– Vi har et enormt problem i Molenbeek, innrømmer Belgias statsminister Charles Michel.

Flere av gjerningsmennene bak terroraksjonene i Paris har tilknytning til bydelen Molenbeek i Brussel. I går gikk over 100 politimenn til aksjon i bydelen med mål om å finne den eneste overlevende terroristen, 26 år gamle Salah Abdeslam.

– Jeg må bare konstatere at det nesten alltid er en forbindelse til Molenbeek. Vi har satt i gang tiltak for å bekjempe radikal islam, men vi må slå hardere ned på problemet, sier statsminister Michel.

KOMMENTAR: Belgias sorg - Europas problem (Irene Halvorsen)

Jihadist-sentrum

Molenbeek er et av de fattigste og tettest befolkede områdene i Belgia. Rundt 80 prosent av innbyggerne har opprinnelse fra Nord-Afrika, skriver AFP.

Paris-angrepet er ikke første gang bydelen er satt på kartet som følge av et terrorangrep. Både terroraksjonen i Madrid i 2004, angrepet på det jødiske museet i Brussel i fjor vår og skytingen på toget mellom Amsterdam og Paris i august i år, skal være knyttet til Molenbeek-området.

Ifølge analytiker Claude Moniquet har Molenbeek vært en rekrutteringsbase for islamsk ekstremisme i over 20 år.

– Det er ikke det eneste stedet i Belgia og ikke det eneste i Europa, men det er uten tvil et arnested for jihadisme, sier Moniquet ifølge NTB.

Terrorforsker ved Politihøyskolen i Oslo, Cato Hemmingby, viser til at Molenbeek de siste tiårene har vært preget av sterke immigrantmiljøer og miljøer med ekstreme islamistiske holdninger.

– Sånn sett er det ikke overraskende at det eventuelt vil være linker fra Paris-angrepene til dette området, sier Hemmingby.

Ifølge franske myndigheter ble terrorangrepet planlagt i Syria, men satt i gang fra Belgia. Hemmingby tror belgisk sikkerhets- og etterretningstjeneste har fulgt det aktuelle miljøet i Molenbeek tett, men peker på at det er utfordrende å følge slike miljøer når de blir over en viss størrelse.

– Det er svært ressurskrevende å overvåke folk 24 timer i døgnet. Man må gjøre vanskelige valg på hvem man skal prioritere å overvåke, og det er alltid en fare for at andre kan slå til, sier forskeren.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mumbai-stil

Klappjakten på terroristene er trappet betydelig opp i både Frankrike og Belgia. Hemmingby sier det er vanlig for politiet å gjennomføre store ransakings- og arrestasjonsoppdrag for å sjekke ut ekstremister som allerede er kjent for politiet, eller som kan ha tilknytning til terroristene som er identifisert.

– På internasjonalt hold er det nok et etterretningssamarbeid på høygir for å kartlegge transnasjonale forbindelser. Man snur alle steiner. Et stort spørsmål i denne saken er selvsagt om man kan finne en kobling til et sentralt ledelsesnivå i Syria og Irak og avdekke om det er en overordnet strategi om å slå til i Europa, sier han.

Ifølge Hemmingby har IS så lagt hatt et klart regionalt fokus og ønske om å få fremmedkrigere til Syria, mens aksjoner på hjemmebane har vært mer et «alternativ» for dem som ikke kan eller vil reise til konfliktområdet. Han bemerker også at Paris-angrepet er det første islamistangrepet i Europa utført i «Mumbai-stil». Det vil si at angrepet kombinerer bruk av skytevåpen og bombeangrep på folketette områder, samt en gisselsituasjon.

– Slike angrep har vært beskrevet i flere tidligere plott, og nå klarte de altså å gjennomføre ett – med fryktelige resultater. Det er også den type angrep som er vanskeligst for politi å håndtere, sier Hemmingby.

LES KOMMENTAR: «Lørdag kveld kom jeg hjem. Det var til å grine av (Espen Løkeland-Stai)

Flest syriafarere

Ifølge Le Monde er Belgia det vesteuropeiske landet med flest syriafarere. I landet med 11 millioner innbyggere er det identifisert nær 500 jihadister, og 272 er i Syria eller Irak, skriver avisen. Hvordan dette kan ha seg, er et komplekst spørsmål, sier Hemmingby.

– Det er opplagt at Belgia har hatt forholdsvis sterke islamistmiljøer gjennom flere år som har klart å mobilisere, rekruttere og eksportere fremmedkrigere.

MER OM TERRORANGREPET HER:

Dramatisk skifte fra IS

– Frankrike ekstremt utsatt

Politiet frykter radikalisering

– Kun militærangrep virker ikke

KOMMENTAR: Keep on rockin’ in the free world

Terrorister går mot mykere mål

Frankrike advarer om nye terrorangrep

Frankrike angriper i Syria – Storbritannia rasler med sablene