Verden

Mangler husly

Kun en tredel av ofrene for jordskjelvet i Nepal i vår har fått permanent husly før vinteren. – Alt går for sakte, sier aktivist Sumnima Tuladhar.

1 av 2

– Folk har mistet alt og lever i konstant redsel for et nytt stort skjelv. Nå nærmer vinteren seg, og mange har fortsatt ikke fått hjelpen de trenger, sier Sulmina Tuladhar, leder for organisasjonen Child Workers in Nepal (CWIN).

Nesten fem måneder etter jordskjelvet i april er det kritisk for ofrene i Nepal. Ved utgangen av august hadde kun 28 prosent av berørte husholdninger fått materialer til varig husly eller penger til permanent husly, ifølge OCHA, FNs kontor for koordinering av humanitær innsats.

LES OGSÅ: Nepal – tilbake på toppen

Går for sakte

Den umiddelbare nødhjelpen nådde mange, fastslår FN. Forbedringen er synlig i gatebildet flere steder, og mange aktiviteter er begynt å gå tilbake til normalen. Men fortsatt mangler hundretusener av mennesker nødvendig hjelp, mener OCHA.

I tillegg er mange redde, forteller Sulmina Tuladhar.

– Folk frykter et nytt stort skjelv. All energien ble ikke utløst ved de to skjelvene i april og mai. Vi opplever små skjelv hver dag, sier Tuladhar.

Nå nærmer vinteren seg med snø og kulde i fjellandet i Himalaya. I de 14 verst rammede distriktene har 75 prosent fått midlertidig tak over hodet. Men for mange husholdninger er det snakk om bølgeblikk som ikke holder kulda ute i vinter.

– De første par månedene så vi en stor innsats både fra myndighetene og internasjonale organisasjoner. Nå er mange organisasjoner i ferd med å trekke seg ut, og vi står foran en overgang fra umiddelbar nødhjelp til den langsiktige gjenoppbyggingen. Men landets myndigheter har vært altfor sene med arbeidet, og det er kritisk for befolkningen, sier Tuladhar under et besøk i Norge.

Det ble lovet 4,1 milliarder dollar fra internasjonale donorer til gjenoppbyggingen i Nepal. Disse pengene skal brukes over tre år.

Nepals regjering har fått kritikk internasjonalt og nasjonalt for at arbeidet går for tregt.

– Myndighetenes respons har vært for sen, sier Govind Raj Pokharel, som nettopp er blitt utnevnt som leder det nyopprettede National Reconstruction Authority, til nyhetsbyrået Reuters i Nepal.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Redde

Sulmina Tuladhars organisasjon var blant de første til å nå ut til de mest utilgjengelige ofrene. CWIN er partner med den norske bistandsorganisasjonen Forut, og fikk dermed raskt penger av nødhjelpen Norge bidro med umiddelbart etter jordskjelvet. Norge bevilget 230 millioner kroner til jordskjelvofrene, i hovedsak til innsats gjennom hjelpeorganisasjoner og FN.

Pengene har sikret hjelp til mange berørte, men nå er pengene Tuladhars organisasjon fikk, brukt opp.

Organisasjonen Forut og åtte andre organisasjoner som arbeider med partnere i Nepal mener nå Norge bør bevilge mer penger.

– Norge må umiddelbart bevilge mer penger til gjenoppbygging, og kanalisere dette til organisasjoner som har vist at de får hjelpen fram, sier pressekontakt Torstein Nybø i Forut.

Statssekretær Tone Skogen påpeker at Norge etter USA er det landet i verden som har gitt aller mest nødhjelp til jordskjelvkatastrofen i Nepal.

– Norge har et langvarig engasjement i Nepal og vil fortsette å bistå med utviklingsarbeid. Nøyaktig budsjett for neste år blir redegjort for i forbindelse med statsbudsjettet, sier Skogen.

Forut mener også norske myndigheter bør utøve press over Nepals myndigheter, slik at myndighetene kommer raskt i gang med gjenoppbyggingen. Norge tar dette opp, ifølge Utenriksdepartmentet.

– Ødeleggelsene er enorme, og det vil være behov for gjenoppbyggingsarbeid i lang tid framover. Det er beklagelig at ikke myndighetene har fått mer fortgang i gjenoppbyggingsarbeidet. Vi tar opp denne bekymringen både i våre samtaler med myndighetene og gjennom FN, sier Skogen.