Verden

Mysteriet Trump

Donald Trump leder den republikanske valgkampen. Hvordan er det mulig?

ANALYSE

«Det er bare én ting som er verre i verden enn å bli snakket om, og det er ikke å bli snakket om».

Oscar Wilde

Det er vanskelig å ta den høylytte milliardæren Donald Trump på alvor. Så vanskelig er det at nettstedet Huffington Post nylig annonserte at de flyttet dekningen av Trump fra sin politiske seksjon til underholdningsavdelingen. Dette til tross for at han nå leder kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016. Trump har knapt noe politisk prosjekt utenom egen person og rikdom. De mange latterlige utsagnene, om alt fra sin store formue, pene kvinner og dumme motstandere har gitt Trump enorm mediedekning. At han i tillegg er stjerne i sitt eget realityshow «The Apprentice» og lever etter mottoet om å vise fram så mye av rikdommen sin som mulig, gjør at omtrent alle amerikanere vet hvem han er. Mange av de nå 16 republikanske kandidatene er ganske ukjente. Og det er her noe av hemmeligheten til Trumps foreløpige suksess ligger. For alle har hørt om Donald Trump. Å ha et kjent navn vil ikke alene gi deg seieren i et presidentvalg, men det er viktig i begynnelsen av valgkampen. Jo mindre informasjon folk har i en valgkamp, jo viktigere er det å gjenkjenne navnene på kandidatene. Ifølge forskerne Cindy Kam og Elizabeth J. Zechmeister ved Vanderbilt Universitet, vil gjenkjennelse av navn gi 13 prosent høyere oppslutning blant folk som ikke vet mer om kandidatene enn navnene.

Det handler også om retorikk. Trump bruker ord ingen andre tør eller vil bruke. Han er latterlig, ofte rett ut idiotisk, og amerikanske humorister har det gøy på jobb om dagen. Men ved å omtale mexicanere som voldtektsmenn, øker Trump også toleransen for åpen rasisme i det offentlige rom. Det er lite komisk, men dessverre populært blant en del republikanske velgere.

I den siste målingen, utført for The Washington Post og ABC, sier 24 prosent av de spurte at de vil ha Donald Trump som president. Det er nesten dobbelt så mange som støtter Scott Walker, på andre plass. I helgen gikk Trump på sin første, men neppe siste, smell. Han satte spørsmålstegn ved om senator John McCain virkelig er en krigshelt, siden han jo ble tatt til fange. McCain satt som krigsfange i Vietnam i fem år. Slikt sier ikke engang Trump ustraffet i USA, og oppslutningen ser ut til å ha dalt noe. Første debatt mellom de mange republikanske kandidatene tidlig i august har bare plass til ti deltakere. Donald Trump er nesten helt sikkert med. Foran skjermen med popkorn og løs latter, sitter trolig demokratenes Hillary Clinton og håper Trump-sirkuset fortsetter så lenge som mulig.