Verden

Thorning-Schmidt takker for seg – Løkke Rasmussen overtar

– Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten, konstaterte Danmarks statsminister. Mette Frederiksen overtar trolig partiledelesen.

Bilde 1 av 2

Av Solveig Joten Svensen og Hans Cosson-Eide (NTB)

Venstres Lars Løkke Rasmussen tapte valget for innvandringskritiske Dansk Folkeparti, men er likevel klar til comeback i Statsministeriet. Helle Thorning-Schmidt takker for seg både som statsminister og leder for Socialdemokraterne.

– I kveld har vi fått en mulighet, men kun en mulighet, til å ta lederskap for Danmark. Det tar vi på oss. Det har blitt sagt mange ting om meg og om Venstre. Nå skal vi gjøre alt det som har blitt sagt til skamme, sa Løkke Rasmussen da han talte til partifellene på Christiansborg natt til fredag.

KOMMENTAR: Iselin Stalheim Møller: Foruroligende valgresultat i Danmark

Minutter tidligere hadde statsminister Thorning-Schmidt erkjent valgnederlaget og kunngjort at hun går av som Socialdemokratiets leder.

– Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa en tydelig rørt Thorning-Schmidt.

LES OGSÅ: Knapt overtak til de blå på valgdagen i Danmark

Mørkeblå seier

Danmarks største parti gikk solid fram i valget, men en velgerflukt fra støttepartiene på venstre fløy bidro til at de røde måtte takke for seg.

Høyrepopulistiske Dansk Folkeparti ender opp med hele 37 representanter i Folketinget, en framgang på 15 fra forrige valg. Det sikrer en solid seier til blå blokk med 90 mandater foran de rødes 85.

Det ble dermed ikke den valgthrilleren som valgdagsmålingene antydet tidligere torsdag kveld, og som meningsmålingene har pekt mot de siste ukene.

Venstre mister 13 mandater og står igjen med bare 34 representanter i Folketinget. Selv om partiet får statsministeren, regnes de samtidig som valgets store taper. Løkke nøyde seg natt til fredag med å beskrive valgresultatet som «ikke særlig godt».

– Det er et paradoks at Venstre kan vinne makten, men ikke valget. Det blir en maks forskyvning på blå side, sa forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning til NTB.

Mindretallsregjering?

Løkke kan ende opp med å måtte lede en mindretallsregjering, for DF-leder Kristian Thulesen Dahl nøler med å si om han vil inn i regjering.

– Jeg har understreket at vi ikke er redde for å gå i regjering, hvis vi er i en posisjon der vi får størst politisk innflytelse, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Thulesen Dahl ser ut til å ha nytt godt av at asyl- og innvandringspolitikken er blitt et hovedtema i valgkampen, der de to største partiene begge har forsøkt å fremstå som garantister for at Danmark skal ha en streng innvandringspolitikk.

– Venstre vil ikke være i stand til å styre en blå regjerings kurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl som styrer i manesjen, sier politisk kommentator Lars Trier Mogensen i avisa Information.
Alternativ seier

Samtidig har det ultraliberale Liberal Alliance gjort et knallvalg. Partiet tilhører blå blokk, men er tilhenger av nærmest fri innvandring, og med en framgang på 6 mandater til 13 mandater kan partiet skape ytterligere trøbbel i dansk politikk. Partiet er sterkt uenig med Dansk Folkeparti i innvandringspolitikken og har gjort det klart at det bare vil være med i en blå regjering hvis det garanteres innflytelse.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Knusende nederlag

I rød blokk er det tidligere kulturminister Uffe Elbæks helt ferske parti Alternativet som går av med seieren. Det radikale grønne partiet seiler inn i Folketinget med hele åtte mandater.

– Selvfølgelig hadde vi håpet på en rød regjering. Men akkurat nå gleder jeg meg mest over at vi ser ut til å ha gjort et skikkelig godt valg, sier Elbæk, som hoppet av regjeringspartiet Radikale Venstre for å danne det nye partiet.
Regjeringsslitasje

Valget ble et knusende nederlag for hans tidligere partifeller, som mistet over halvparten av sine representanter i Folketinget og ender opp med 4,6 prosent – mindre enn Alternativet.

Socialdemokraternes andre partner på venstrefløyen, støttepartiet Socialistisk Folkeparti som forlot Thorning-Schmidts regjering i fjor, fortsetter nedturen fra 2011 og mister ni mandater.

– Det er ingen tvil om at vi ble straffet for vår regjeringsdeltakelse, fastslår Holger K. Nielsen, SFs utenrikspolitiske talsmann.

Trakk seg som Socialdemokraterne-leder

Socialdemokraterne i Danmark må finne ny leder, og avtroppende justisminister Mette Frederiksen regnes som den mest sannsynlige kandidaten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kunngjorde natt til fredag at hun trekker seg som leder for partiet, til tross for at Socialdemokraterne sikret seg 26,3 prosent av stemmene og ble det største partiet i Folketinget.

Partiet får 47 representanter i det nye Folketinget, tre flere enn i dag, men mister likevel regjeringsmakten som følge av støttepartienes store tilbakegang.
Populær

37 år gamle Mette Frederiksen ble utnevnt til justisminister i fjor og er i dag nestleder i Socialdemokraterna.

Tobarnsmoren ble valgt inn i Folketinget alt som 23-åring, og har siden hatt flere sentrale oppgaver i partiet. Hun var arbeidsminister i tre år før hun ble utnevnt til justisminister.

– Mette vil kunne bli en fremragende ny formann for Socialdemokraterne og en fremragende ny statsminister, mener partiveteranen Henrik Dam Kristensen.

Han mener at det haster med å utpeke Thorning-Schmidts etterfølger.

Haster

– Sosialdemokratene er jo et stort parti som raskest mulig må være i konstruktiv opposisjon. Det krever at vi har en formann, og jeg tror at Mette Frederiksen er den beste til å ta opp arven, sier han.

Folketingsrepresentant Ole Hækkerup er enig og snakker også varmt om Frederiksen, og avtroppende finansminister Bjarne Corydon tror ikke at det vil bli strid innad i partiet om et slikt valg.

– Det blir ingen problemer med å finne ut hvem som skal være formann. Det hører fortiden til å slåss og krangle om dette, sier han til Jyllands-Posten.

Corydon mener også at Mette Frederiksen er en god kandidat til ledervervet og sier at han heller ikke har hørt snakk om andre aktuelle kandidater.

Støre gratulerer Løkke Rasmussen

Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer Lars Løkke Rasmussen med oppdraget om å danne regjering i Danmark, men sier kursen etter regjeringsskiftet er uklar.

– Arbeidet med å danne regjering er et arbeid som vil bli fulgt med spenning, etter de store endringene på blå side der Dansk Folkeparti nå er det største partiet, sier Støre til NTB fredag morgen.

Venstre gjorde et dårlig valg med 19,5 prosents oppslutning, men partiets leder Lars Løkke Rasmussen ender likevel trolig opp som statsminister. Statsminister Helle Thorning-Schmidts parti Socialdemokraterne sikret seg 26,3 prosent av stemmene og ble det største partiet i Folketinget, men Thorning-Schmidt kunngjorde natt til fredag at hun trekker seg som leder for partiet.

– Jeg vil også anerkjenne Helle Thorning-Schmidt for å ha ført en god valgkamp, gjort et godt valg og en stor innsats som statsminister. Hun overlater både landet og partiet i god form til sin etterfølger, sier Arbeiderpartiets leder Støre. (©NTB)