Verden

Høyrevendingen i Danmark

KOMMENTAR: Dansk politikk går kraftig til høyre. Populistene i Dansk Folkeparti er valgets store vinnere.

Bilde 1 av 2

Høyresiden i Danmark feiret i natt etter en thriller av en valgkamp. Meningsmålingene har vist dødt løp mellom de rød og de blå helt til siste sekund, men etter at de siste stemmene ble talt opp i natt viser de klar seier til høyresiden. Danmarks nye statsminister er partiet Venstres leder Lars Løkke Rasmussen. Men valgseieren til de blå skjedde nesten på tross av Løkke selv. Venstre gikk kraftig tilbake i valget og Løkke sliter med tilliten hos de danske velgerne. Venstres valgkamp har blitt overdøvet av medieavsløringer om Løkkes misbruk av offentlige midler og luksusforbruk på statens regning under hans forrige periode som statsminister. Nå er spørsmålet hvordan Løkke skal gjenvinne tilliten når han igjen blir statsminister.

LES OGSÅ: Beveget Helle Thorning-Schmidt erkjenner nederlaget, går av som partileder
 
I stedet må de blå takke høyrepopulistenes overveldende valgtriumf for seieren. Dansk Folkeparti er valgets store vinnere og nå største parti i den blå leiren. Kun Socialdemokraterne er fortsatt større enn Dansk Folkeparti. Tiden da det innvandringskritiske og nasjonalistiske partiet befant seg i den ekstreme ytterkanten av dansk politikk er forbi. De etablerte partiene har for lengst overtatt partiets retorikk og politikkområder. I denne valgkampen har statsministerkandidatene Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen slåss om hvem som kan være tøffest mot innvandrere og flyktninger. Dansk Folkeparti har ikke trengt å stå i front, de andre politikerne har kranglet om deres viktigste politiske sak, og velgerne har strømmet til Dansk Folkeparti. Mens Thorning og Løkke har gått i strupen på hverandre med hatske angrep i duell etter duell på tv, har Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl stått behagelig på sidelinjen og sett egen oppslutning øke. En opinionsundersøkelse et par dager før valget viste at Thulesen Dahl hadde høyest tillit i den danske befolkningen. Partiet som tidligere skrek høyest og hadde ekstreme forslag, blir nå forbundet med oppriktighet og troverdighet i den danske befolkningen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Dansk Folkeparti har aldri før vært med i regjering. Tross det overveldende valgresultatet er det ikke helt sikkert de kommer til å gjøre det nå heller. Thulesen Dahl har svart unnvikende på spørsmålet i valgkampen. Erfaringene fra Thornings røde regjering i Danmark, eller dagens regjering i Norge, kan skremme juniorpartnere fra regjeringssamarbeid. I Danmark har både Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti lekket velgere som en sil etter at de deltok i regjering. Det samme har skjedd med Frp i Norge. Men blant de blå i Danmark er ikke Dansk Folkeparti lenger en juniorpartner, selv om Venstre har statsministeren, vil det være langt vanskeligere for det tradisjonelle storpartiet på borgerlig side å overkjøre Dansk Folkeparti. Et av Dansk Folkepartis største valgkampløfter er å stenge grensene. Det er foruroligende for dansk politikk framover og Danmarks rolle i Europa.

Iselin Stalheim Møller

Iselin Stalheim Møller

Nyhetsredaktør i Dagsavisen