Verden

Skepsis blant eldre i Miami

Eksilcubanerne i Miami er skeptiske til jubelen for endringene på Cuba. – Jeg stoler ikke på drittstøvelen Fidel, sier Aleida Lorenzo.

Bilde 1 av 2

MIAMI (Dagsavisen): Det er fullt rundt spillbordene i den lille parken Maximo Gomez i Little Havana i Miami. Praten går om domino, baseball, Castro-brødrene og Barack Obama. Etter at USAs president varslet en oppmykning av USAs knallharde Cuba-politikk har diskusjonene gått høyt og lavt.

USA har formelt strøket Cuba fra listen over land som støtter terrorisme, opplyste utenriksdepartementet i Washington i går ettermiddag. Erklæringen kom i april, og i går gikk fristen på 45 dager ut for eventuelle innsigelser fra Kongressen.

En slik endring gir blant annet sårt tiltrengt tilgang til kreditt for å handle internasjonalt.

På Cuba er forhåpningene skyhøye. Men i dominoparken i Little Havana er skepsisen stor.

– Jeg stoler ikke et sekund på den drittstøvelen Fidel, sier Aleida Lorenzo med cubansk aksent. Her går det bare i ett språk: Spansk.

Lorenzo fnyser av spørsmålet om ikke bedre forhold mellom USA og Cuba også kan gi bedre kår for Cubas innbyggere.

LES OGSÅ: Obamas Cuba-kupp

Generasjonsskifte

Selv har hun bodd i Miami siden 1962, året etter USAs mislykkede forsøk på å invadere Grisebukta. Like rundt hjørnet brenner en flamme ved monumentet som hedrer de mange eksilcubanerne som døde i angrepet.

– Jeg tror ikke Cubas regime vil endre noe som helst. Jeg stoler ikke på dem. Men jeg håper så klart jeg tar feil, sier Lorenzo til Dagsavisen.

Hun smeller en dominobrikke i bordet og melder pass.

– De kaster meg ut hvis jeg ikke spiller bra, sier hun og avslutter med det intervjuet.

Mens parken her er full av skeptiske eksilcubanere av den eldre garde, er de yngre mer optimistiske. 30 år gamle Jaime Calzada flyktet i båt fra Cuba til USA da han var ni år. Det siste året har han besøkt hjemlandet med jevne mellomrom. Som så mange eksilcubanere har han familie i begge land. Han hilser endringene velkommen.

– Det er gode nyheter for familien min og for så mange andre, sier Calzada.

Han jobber i restaurantindustrien i Miami og har ingen planer om å flytte tilbake. Men han elsker Cuba.

– Jeg elsker landet mitt, og håper dette vil gjøre livet lettere for mange der. Vi trenger turisme og åpne dører, sier Calzada.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Politisk endring

Et knapt flertall av eksilcubanerne støtter Barack Obamas oppmyking av forholdet til Cuba. Støtten er langt større blant USAs yngre eksilcubanere enn de eldre: Blant dem født etter 1980 sier 56 prosent at de støtter en ny Cuba-politikk, mot 32 prosent av dem født før 1980, ifølge en meningsmåling utført av Benidixen og Amandi.

På grunn av det republikanske partiets harde Cuba-linje, har eksilcubanerne tradisjonelt sett stemt oftere til høyre enn resten av USAs latinamerikanske velgere. Også dette er i ferd med å endres med de yngre cubanernes mykere holdning til hjemlandet.

Etter at Cuba er fjernet fra USAs liste over land som støtter terrorisme, kan landene utnevne ambassadører til henholdsvis Havanna og Washington DC.

Når de diplomatiske båndene er opprettet, står nå bare USAs over 60 år gamle handelsblokade igjen. Den må ifølge amerikansk lov oppheves av Kongressen, der republikanerne har flertall. Flere endringer har allerede funnet sted: Snart vil amerikanske turister kunne reise fritt til naboøya Cuba, bare 350 kilometer sørøst for Miami. USA har åpnet for kommersiell ferjedrift til øya, og taket på hvor mye slektninger kan sende hjem til Cuba firedobles, fra 2.000 til 8.000 dollar i året. Amerikanske kredittkortselskaper kan nå operere på Cuba, og Facebook-gründer Zuckerberg har sagt han vil satse på folket i den kommunistiske staten.

LES OGSÅ: En avlogget generasjon på Cuba

– Castro blir

Det er likevel bred skepsis i Miami.

– Penger betyr ikke nødvendigvis demokrati, sier 43 år gamle Luis Lopez, som kom båtveien fra Havanna til Miami for 14 år siden.

Han er utdannet lege, men jobber som forsikringsselger i Miami. Han har lysegul skjorte og store solbriller. Han vil ikke tilbake, ikke før Castro-familien er borte, noe han tror vil ta lang tid.

– Jeg kan aldri tenke meg at Castro-familien frivillig vil gi fra seg makta. Jeg tror mange cubanere vil bli skuffet, sier Lopez.

LES OGSÅ: Jubler over nye tider på Cuba

Nyeste fra Dagsavisen.no: