Verden

Melder seg på

Knapt noen vet hvem de er. Men tre nye kandidater kan bidra til å gi det republikanske partiet et nytt image.

1 av 4

NEW YORK (Dagsavisen): Navnene deres er knapt registert på meningsmålingene og mange amerikanere har aldri hørt om dem. Men når Carly Fiorina og Ben Carson nå kaster seg inn i den republikanske presidentvalgkampen, vil de likevel endre debatten. Ben Carson, en kjent nevrokirurg, er den første svarte amerikaneren som nå offisielt slåss for å bli president i 2016.

Carly Fiorina, tidligere leder av Hewlett-Packard, er den første republikanske kvinnen til å lansere sitt kandidatur. Hun blir trolig også den eneste.

Nye typer

Ben Carson er kjent for sin sterke personlige historie, og klassereisen fra dyp fattigdom til å bli en av USAs mest bejublede kirurger. Han er også en skarp kritiker av Obamas helsereform, som han har kalt det verste som har skjedd USA siden slavetida.

Carly Fiorina brukte store penger på å bli senator fra California i 2010, men tapte. Nå sikter hun mot USAs høyeste politiske stilling, og har allerede lagt bredsiden til mot demokratenes Hillary Clinton.Også tidligere guvernør i Arkansas, Mike Huckabee, vil annonsere sitt kandidatur denne uka. Med det har det republikanske partiet nå seks offiselle kandidater, med mange flere ventende i kulissene.

David Boaz, visepresident ved den libertarianske tenketanken The Cato Institue, tror det kan være bra for partiet å få en kvinne og en afromaerikaner med i valgkampen, selv om verken Fiorina eller Carson vil vinne.

– Det kan være nyttig for partiet å ha en kvinne og en afroamerikaner som deltar i TV-debattene de neste månedene. Men verken Fiorina, Carson eller Huckabee vil bli republikanernes presidentkandidat, slår Boaz fast.

Deres viktigste bidrag vil bli å tiltrekke seg sosialt konservative og religiøse velgere fra andre sterkere kandidater. Det vil til slutt trolig styrke mer etablerte kandidater, sier Boaz.

Jeb Bush, sønn og bror av tidligere presidenter George W. H. Bush og George W. Bush er ventet å annonsere sitt kandidatur i løpet av våren.

Mange om beinet

Mens det på demokratisk side bare er to offisielle kandidater, Hillary Clinton og Bernie Sanders, er det ventet at en lang rekke republikanske kandidater vil kaste seg på i konkurransen om å bli partiets presidentkandidat. I løpet av primærvalget neste år vil registerte republikanerne i de ulike delstatene velge sin favoritt for 2016.

– Hvor mange er for mange kandidater?

- Jeg tror ikke det er noe slikt som for mange kandidater. Fordi USA i praksis bare har to partier, vil alle ambisiøse politikere slåss for en av to nominasjoner. Fordi den republikanske valgkampen er helt åpen, er det ikke rart at mange vil prøve seg, sier Boaz.