Verden

Vanskelig redningsarbeid i Nepal

Redningsarbeidere og frivillige graver med bare hendene og det de ellers måtte ha av utstyr for å redde folk ut av ruinhaugene i Katmandu etter jordskjelvet. Men for mange kommer hjelpen for sent.

Både i Katmandu og i andre byer i Nepal som ble rammet av jordskjelvet, er det de samme scenene som pågår. Fortvilte overlevende graver gjennom ruinene av sammenraste bygninger side om side med redningsarbeidere.

Av og til jubles det, en overlevende er funnet og blir dratt ut i live. Men vel så ofte er det sorgen som overtar. Nok en død person er funnet.

Søndag ettermiddag lokal tid hadde antall døde passert 2.000, og myndighetene frykter at så mange som 4.500 kan ha mistet livet i skjelvet.

Ikke plass til bulldosere

Myndighetene i Nepal har satt inn alt de har av tilgjengelige mannskaper til å hjelpe til i redningsarbeidet. Soldater og sivilforsvar er mobilisert og jobber intenst side om side med frivillige.

Utenfor en sammenrast bygning i Katmandu leder offiser Santosh Nepal en gruppe redningsarbeidere som prøver å grave seg gjennom haugen av murstein og betong etter det som en gang var en tre etasjer høy bygning i den gamle bydelen. Gaten er for smal til å få fram bulldosere, så det graves med spader, hakker og hender.

– Vi tror det fortsatt er folk innesperret her, sier han.

Fulle likhus

Sykehusene i Katmandu er overfylte av skadde jordskjelvofre, og leger og sykepleiere jobber på spreng for å prøve å hjelpe alle. Nærmere 5.000 ble skadd i skjelvet, og det er en vanskelig jobb å hjelpe alle.

På likhusene hoper det seg opp med døde kropper. Politimann Sudn Shreshtra sier han og hans kolleger fraktet 166 lik inn til ett av likhusene i løpet av natten.

– Jeg er trøtt og utslitt, men jeg må bare fortsette å jobbe og være sterk, sier han.

Stanken av død hviler tungt over rommet der stadig nye lik kommer. Shreshtra sukker tungt, ser på det som en gang var en liten gutt som kanskje løp rundt og spilte fotball, men som nå ligger på gulvet med knust hode.

Utenfor likhuset står guttens mor og gråter fortvilt.

– Å Gud, hvorfor tok du ham? Hvorfor tok du ikke meg også, gråter hun.

Stiller mannsterke

Det norske utenriksdepartementet jobber søndag fortsatt med å kartlegge norsk tilstedeværelse i området. Etter hva NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i Nepal. Det er imidlertid ikke meldt om at noen nordmenn er skadd eller omkommet.

Nepalske myndigheter har oppfordret omverden til å bidra i redningsarbeidet. Og hjelpen er nå på vei. Søndag sender Kina et 62 mann stort redningsmannskap, og Indias ambassade i Nepal har uttalt at 285 medlemmer av deres kriseberedskap også er på vei.

I tillegg er USA, Storbritannia og Pakistan blant de øvrige landene som bretter opp ermene for det jordskjelvrammede landet. Norge bidrar i første omgang med 30 millioner kroner.

Minst 17 døde på Everest

Skjelvene gjorde også skader i nabolandene Bangladesh, Tibet i Kina og India. I tillegg er det utløst flere skred ved Mount Everest, der klatresesongen akkurat har startet.

Søndag morgen uttalte Nepal Mountaineering Association at det var 17 omkomne og over 60 skadde ved Base Camp på fjellet. Øvrige nepalske myndigheter har uttalt at dette tallet skal ligge på 14. Det skal ha vært over 1.000 fjellklatrere ved Base Camp da skjelvet startet. Rundt 400 av disse var utlendinger.

De første helikoptrene med skadde ankom området søndag morgen, men dårlig vær gjør det videre letearbeidet vanskelig.

Sov ute

Daglig leder i Utviklingsfondet, Kari Helene Partapuoli, er i Katmandu. Hun sier at situasjonen er etter jordskjelvet er svært uoversiktlig.

– Som så mange andre her tilbringer vi natten under åpen himmel på grunn av faren for etterskjelv, sa Partapuoli lørdag.

Hun er i Nepal sammen med to andre kollegaer fra Oslo.

Det vil ta tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. I tillegg til hovedstaden Katmandu, er trolig mange avsidesliggende landsbyer også rammet. (NTB)

Etterskjelv har utløst nye skred på Mount Everest

Et kraftig etterskjelv i Nepal har utløst nye snøskred på Mount Everest, opplyser øyenvitner.

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS opplyser at etterskjelvet hadde en styrke på 6,7. Det er også et veldig kraftig skjelv, men likevel svakere enn skjelvet lørdag, som hadde en styrke på 7,9. Etterskjelvet kom søndag ettermiddag lokal tid.

Fjellklatrere som befinner seg i området, forteller om kraftige rystelser. En indisk fjellklatrer sier på telefon til Reuters at skjelvet merktes godt, og at det utløste nye snøskred.

En rumensk fjellklatrer som befinner seg i Base Camp, skriver på Twitter at tre nye skred ble utløst.

Etterskjelvet kunne også merkes i Indias hovedstad New Delhi, der flere bygninger svaiet. (NTB)

Norske fjellklatrere hentet ned fra Camp 2

En gruppe norske fjellklatrere er fløyet ned fra Camp 2 til Base Camp på Mount Everest. De skal nå ta seg videre ned til byen Lukla til fots.

Den norske reisearrangøren Hvitserk hadde fem norske fjellklatrere i Camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy da et voldsomt jordskjelv rammet Nepal lørdag. Det var også en rekke andre utenlandske fjellklatrere og lokale guider, såkalte sherpaer, i leiren.

De fem fjellklatrerne er nå fløyet ned til Base Camp, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk søndag formiddag. Hvitserks leir i Base Camp er delvis ødelagt i snøskredene.

I redningsoperasjonen er også en kritisk syk klatrer fra en annen internasjonal gruppe fløyet ned fra Camp 2. Skadde i Base Camp er samtidig blitt fløyet til bedre medisinske fasiliteter lenger ned.

Den norske gruppen vil søndag eller mandag begynne å gå fra Base Camp til flyplassen i Lukla til fots. Det er en tur som vanligvis tar tre til fire dager. (NTB)