Verden

Tillater cannabis

Alaska og Washington DC følger legaliseringstrenden i USA. Flere delstater står på trappene.

Charlo Greene feirer at Alaska, som første republikanske delstat, har fjernet forbudet mot marihuana. FOTO: MARK THIESSEN/NTB SCANPIX

NEW YORK (Dagsavisen): I går ble bruk, dyrking og oppbevaring av marihuana offisielt lovlig i Washington DC, to dager etter at delstaten Alaska fjernet sitt forbud mot marihuana. Alaska er den første republikanske delstaten til å legalisere bruken av cannabis. Det er et viktig tegn, sier Ethan Nadelmann, leder av organisasjonen Drug Policy Alliance.

– Velgere på begge sider ser at det er fornuftig å legalisere marihuana, noe vi trolig vil se mer av i 2016, sier Nadelmann i en uttalelse.

Uklare regler

Begge steder feiret tilhengere av legalisering merkedagen med en lovlig blås. I Anchorage i Alaska hadde de ivrigste samlet seg til fest og åpning av et senter for salg av marihuana til medisinsk bruk. Etter at legaliseringsbevegelsen vant folkeavstemningene i Alaska og Washington DC i november i fjor, følger de nå Colorado og Washington som de første til å legalisere cannabis for såkalt «fritidsbruk». Mer enn 25 delstater har allerede legalisert cannabis til medisinsk bruk, og mange hundre sentre selger ulike typer cannabis til alt fra hodepine, kroniske smerter, til å dempe diabetesanfall.

USAs president Barack Obama har sagt han ikke tror cannabis er verre enn alkohol, men bruk av rusmiddelet er fortsatt kriminelt, ifølge USAs føderale lover.

Flere følger

Det er blant annet ved å argumentere for regulering, i likhet med regulering av alkohol, at legaliseringsbevegelsen i USA har vunnet fram. I Colorado må en for eksempel være over 21 år, og en kan bare kjøpe begrensede mengder cannabis av gangen. En bestemt del av skatteinntektene fra cannabissalg skal ved lov gå til utdanningsformål.

Nå vender legaliseringsbevegelsen blikket mot USAs mest folkerike delstat California, som allerede har legalisert marihuana for medisinsk bruk. Andre delstater som ventes å følge etter, er ifølge the Drug Policy Alliance, Massachusetts, Vermont, Rhode Island, Maine, Nevada og Arizona