Verden

Skal skremmes fra ekstremisme

Mer penger til skolene og strengere internettreguleringer er blant Frankrikes tiltak etter terroren. Den nye anti-jihad-videoen er nok et virkemiddel.

«De sier: «Bli med oss og hjelp barna i Syria.» I virkeligheten vil du bli delaktig i massakrer av sivile».

Teksten ruller over bildene fra krigen i Syria, i det siste konkrete tiltaket for å hindre ungdom i Frankrike i å reise som fremmedkrigere til Syria.

Det er franske myndigheter som har sluppet videoen på internett, tre uker etter at landet ble rammet av de verste terrorangrepene noensinne i Frankrike.

Også unge kvinner som vurderer å dra, får et budskap: «De sier: «Kom og start en familie med en av heltene våre.» I virkeligheten vil du oppdra barn i krig og terror», står det. Videoen krysser bilder fra islamistgrupper der islamister jubler over krigsseirer med andre grove bilder som viser en helt annen krigsvirkelighet i Syria og Irak.

Vil sjokkere

– Vi legger ut denne videoen på sosiale nettverk for å nå ut til flest mulig unge mennesker som er utsatt for dette. Vi håper det vil sjokkere dem, sier Christian Gravel fra kommunikasjonsdepartementet i Frankrike.

Mer enn 1.000 personer i Frankrike har så langt dratt til krigen i Syria, eller planlegger å gjøre det.

Penger til skolene

Etter terrorangrepene i Paris har debatten gått hardt i Frankrike: Hvordan kan man stanse ekstremismen? Den franske regjeringen har allerede fremmet flere tiltak som skal virke forebyggende.

Regjeringen skal blant annet bruke 250 millioner euro over en periode på tre år på forebyggende arbeid i franske skoler. Blant annet skal man ansette eget personale som skal undervise i «moralske, borgerlige og sekulære verdier», og også legge mer vekt på kritisk tenkning og debatt, ifølge en plan som ble lagt fram av utdanningsministeren i forrige uke.

«Apartheid»

Men terrorangrepene har også vekket diskusjonen om hvordan Frankrike har lykkes med integreringen. Statsminister Manuel Valls har brukt ordene «territorial, etnisk og sosial apartheid» om forholdene i noen av de fattigste forstedene til Paris, der det bor mange med annen etnisk bakgrunn en fransk. Flere av disse bydelene har vært rammet av voldelige opptøyer de siste årene.

Tidligere president Nicolas Sarkozy, som leder opposisjonspartiet UMP, er blant dem som har reagert på sammenligningen av apartheid. Han har også kritisert tiltaket i skolene for å ta for lang tid, og har heller foreslått å åpne for overtidsarbeid i politiet.

Frankrike vil også øke overvåkingen av potensielle terrorister og ønsker å overvåke sosiale nettsteder bedre. Frankrike har blant annet i FN bedt om internasjonal regulering av sosiale nettverk, der sosiale nettsteder får et større ansvar for å stanse hatbudskap.