Verden

Sverige herjet av moskéangrep

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) er koblet inn i etterforskningen av angrepet mot en moské i Eslöv i Skåne. I år har det vært minst 13 moskéangrep i Sverige.

Natt til mandag ble en brannbombe kastet inn i moskeen, som ligger i utkanten av Eslöv.

– Dessverre handler nok dette om islamofobi. Jeg bor i nærheten og føler meg ikke trygg lenger, sier imam Samir Muric i Eslövs islamske kulturforening. Han fikk nyheten om brannen mandag morgen.

– Jeg tenkte, å nei, ikke si at det er moskeen. Med tanke på brannen i Eskilstuna har jeg fryktet noe sånt som dette, sier Muric.

1. juledag ble en brannbombe kastet inn i en moské i Eskilstuna i Sverige, der det befant seg 70 mennesker. Fem personer ble skadd i brannen.

Det er tredje gang på kort tid at moskeen i Eslöv blir angrepet. Tidligere er vinduer blitt knust og fasaden tilgriset av spraymaling.

Säpo etterforsker

Like etter klokken tre natt til mandag gikk brannalarmen i moskeen. Brannmannskapene fikk raskt kontroll over brannen, og ingen kom til skade, opplyser operasjonsleder Marie Keismar ved politiet i Skåne.

Politiet etterforsker likevel saken som en mordbrann, og mandag ble det svenske sikkerhetspolitiet Säpo koblet inn.

– Vi undersøker om det kan handle om et politisk motivert lovbrudd, sier pressetalsmann Fredrik Milder.

Det er foreløpig uklart om det finnes vitner til hendelsen.

Trolig påsatt

Skadestedsleder Sven Krok mener at mye tyder på at brannen var påsatt.

– Det ble trolig brukt brannfarlig veske og tent på, sier Krok.

Islamske kulturforeningen ligger i nederste del av bygget. Ovenfor er det flere leiligheter. Moskeen har fått begrensede brann- og røykskader, men dette har ikke spredt seg til leilighetene.

Men hadde brannen blitt oppdaget senere, kunne liv ha gått tapt, konstaterer redningstjenesten.

– Jeg tenker på alle dem som bor i leilighetene og hvor sjokkerte de må være. Jeg merker at folk er redde, sier Muric.

– Uakseptabelt

Kommunalråd i Eslöv Johan Andersson ble vekket midt på natten og informert om brannen.

– Det som har skjedd, gjør meg sint og er helt uakseptabelt. Dette er dels en trussel mot konkrete mennesker i deres hjem, og dels en alvorlig gjerning mot en religiøs bygning, sier han.

Flere andre moskeer i Sverige er også påtent de siste årene, blant annet i Norrköping, Malmö, Trollhättan og Hallunda. (NTB)

Mer fra Dagsavisen