Verden

Frykter for livet med ny homolov

Homoaktivist Frank Mugisha lever i redsel for livet sitt hver eneste dag. En ny anti-homolov i Uganda kan gjøre forholdene enda verre.

 

INTERVJUET

Hvem: Frank Mugisha
Hva: Leder av Sexual Minorities Uganda
Hvorfor: Ny homolov på vei i Uganda

Den nye loven kan bli lagt fram i parlamentet denne uka som en «julepresang» til det ugandiske folk. Det opplyste parlamentarikeren Latif Ssebagala i forrige uke.

Uganda har fra før fått oppmerksomhet verden over for behandlingen av homofile. Loven som nå er foreslått, vil gjøre det ulovlig å gjøre noe som «fremmer unaturlige handlinger», med en strafferamme på opptil sju år.

 

I bås med pedofile

Forslaget som nå skal diskuteres, er en endret versjon av anti-homoloven som ble forsøkt introdusert tidligere i år. Den åpnet for fengsel på livstid for homoseksuelle handlinger, og ble vedtatt av parlamentet for et år siden og signert av president Yoweri Museveni i februar, men ble senere opphevet av grunnlovsdomstolen i august.

- Loven som nå planlegges er enda verre, sier Frank Mugisha til Dagsavisen under et besøk i Oslo.

Mugisha er en profilert aktivist for homofiles rettigheter i Uganda. Han fikk Rafto-prisen for tre år siden, og leder gruppen Sexual Minorities Uganda (SMUG). Slik aktivisme er farlig virksomhet i Uganda, der homofili er forbudt: For tre år siden ble homoaktivisten David Kato drept.

Ordlyden i det nye lovforslaget unngår referansen til «homofile». I stedet refereres det til såkalt «unaturlig seksuell praksis».

- Dette gjør det vanskeligere å kjempe mot loven. Ved bruk av denne betegnelsen putter man homofile handlinger i samme bås som pedofili, sex med dyr og andre grupperinger. Og hvem vil vel argumentere til støtte for slike ting? Dermed vil færre støtte oss mot denne loven. De som vil angripe homofile har vært smarte med denne endringen. Selv om selve straffe­rammen som er foreslått nå er mildere, vil dette kriminalisere enhver person som kan tolkes som å støtte homofili, sier Mugisha.

 

Vil bli hjemløse

Dersom loven iverksettes, kan det ramme homofile på en rekke plan.

- Det vil bli umulig for homofile å finne et sted å bo. Personer som leier ut til homofile vil bli ansett å «promotere» homofili, og vil derfor anses som kriminelle og kan straffes. Det vil også ramme helsestasjoner som behandler homofile eller bare utgir informasjon som angår homofile. Dette kan også tolkes som en promotering. Det vil blant annet gjelde informasjon om hiv/aids, sier Mugisha.

Selv kan han ikke lenger bo i leiligheten sin i Uganda. Utleieren har vært klart over at Mugisha er homofil, men nå vil han ikke ha ham der lenger i frykt for sin egen og naboers sikkerhet.

- Om denne loven blir vedtatt, vil jeg definitivt ikke ha noe sted å bo. Organisasjonen vår vil heller ikke ha noe sted å holde til, sier Mugisha.

 

Henges ut i avisene

I Uganda blir homofile rapportert til avisene, som deretter trykker navn, bilde og adressen deres.

- 90 prosent av homofile lever i konstant frykt for å bli slått eller å få bildet sitt i avisen. En venn av meg har gjort om alle sine mannlige homofile venner i kontaktlisten på telefonen til kvinnenavn, sier Mugisha.

Mugisha forteller at utpressing ikke er uvanlig mot homofile.

- Folk truer homofile ved å kreve penger, ellers blir de «angitt», sier Mugisha.

Han mener det nye lovforslaget vil provosere enda flere til vold mot homofile, fordi de vil bli satt i samme bås som blant annet pedofile.

Frank Mugisha mener innstillingen til homofile er blitt langt verre de siste årene, og mener amerikanske evangelisters økende påvirkning er årsaken.

- Da jeg vokste opp, ble ikke homofile slått eller rapportert til avisene. På grunn av ekstreme amerikanske evangelister som har kommet til Uganda de siste årene, er dette forandret. Alt er forandret, sier Mugisha.

 

Kutter i støtten

Menneskerettighetsgruppa Centre for Constitutional Rights i USA saksøkte evangelisten Scott Lively på vegne av Mugishas organisasjon i 2012.

- Han er bare ett ansikt. Det er mange av dem. Dette har utviklet seg over ti år, sier Mugisha.

Internasjonale donorer reagerte på loven som ble vedtatt i vinter, og Norge holdt tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda. Også USA kuttet i bistanden.

- USA var svært nøye da det kuttet bistand: man kuttet ikke bistand til rent vann, sykehus, hiv/aids og lignende. USA hadde en sterk reaksjon med velkalkulerte sanksjoner som innebar visumnekt til personer som brøt menneskerettigheter, og man stanset militære programmer som skulle bli holdt i Uganda. Det skremte regjeringen, sier Mugisha.

Dersom bistand skal stoppes må det være svært målrettet, slik at det ikke rammer folket direkte, mener han.

- Dersom man stanser all bistand, rammer det dem som ikke bør rammes. Det bør i stedet ramme enkeltpersoner og grupper. Det viktigste for donorland er å skape partnerskap, og være helt klar på at man ønsker å samarbeide med grupper som jobber for menneskerettigheter, inkludert homofile. Det må ugandiske myndigheter enten godta eller miste pengene, sier Mugisha.

 

Vanskelig å stanse

Han tror loven vil bli vedtatt i parlamentet. Og denne gang vil det bli vanskeligere å få loven stanset av retten.

- Denne loven kan vedtas - og bli værende, sier Frank Mugisha.

Siden Mugisha selv har en internasjonal profil, har han en viss beskyttelse mot å bli arrestert av politiet - en arrestasjon av ham vil vekke stor oppmerksomhet. Men han er samtidig svært eksponert og utsatt. Han planlegger sine bevegelser og handlinger hver eneste dag. Vissheten om hva som skjedde med kollega David Kato ligger i bakhodet.

- Selvsagt frykter jeg for mitt liv, sier Mugisha.

Men han vil ikke flytte ut av landet.

- Jeg må fortsette å gjøre jobben min i Uganda.

Nyeste fra Dagsavisen.no: