Verden

Ebola-frykten sprer seg

EBOLA: Sykehuset som behandlet en ebolapasient i USA var for dårlig forberedt, hevder kritikerne etter at pleier nummer to er smittet.

NEW YORK/OSLO (Dags­avisen): Den amerikanske sykepleieren som ble ebolasyk tirsdag, tok dagen før fly fra Cleve­land til Fort Worth i Texas. Amerikanske helsemyndigheter tar nå kontakt med samtlige 131 medpassasjerer. Ebola smitter ikke gjennom luft, men gjennom direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker, men etter at helsearbeider nummer to er bekreftet smittet av det dødelige viruset, sprer frykten seg over hele USA.

Verst er det i Texas. Det er allerede rapportert om flere tilfeller der folk fra Vest-Afrika er blitt diskriminert på grunn av sykdommen i hjemlandet. I Texas har Navarro College nå bestemt at ingen studenter fra ebola-rammede land skal få studie­plass ved høyskolen. Flere studenter fra Nigeria har allerede fått avslag på sine søknader. Nigeria, som har 174 millioner innbyggere, har bare registrert 20 tilfeller av ebola.

Krass kritikk

Til sammen er tre pleiere i USA og Europa smittet under arbeid med ebolapasienter - to i USA og en i Spania. Myndighetene i Texas regner med at det er stor fare for at flere helsearbeidere er smittet, og følger nøye med på over 70 personer som skal ha vært i kontakt med den smittede helsearbeideren. Sykepleierne på sykehuset i Dallas kommer nå med krass kritikk av arbeidsforholdene. Ifølge en talsperson for USAs største sykepleierforbund, jobbet pleierne til en ebola-syk pasient uten skikkelig beskyttelse i flere dager.

En tjenesteperson med nær kjennskap til situasjonen sier at den ebolasyke mannen som nå er død aldri skulle vært behandlet ved Texas Health Presbytarian Hospital.

- Hadde vi visst da det vi vet nå om dette sykehusets evne til å behandle disse pasientene på en sikker måte, ville vi ha overført pasienten til Emory eller Nebraska, sier tjenestepersonen til CNN.

Ifølge sykepleiernes fagforbund ble retningslinjene for hvordan helsearbeiderne skulle forholde seg forandret flere ganger, og verken utstyret eller opplæringen var tilstrekkelig. Sykepleiere ved sykehuset har blant annet fortalt at de ble bedt om å bruke medisinsk tape på nakken da beskyttelsesutstyret ikke dekket.

Overvåkes

Minst 76 personer som kan ha vært utsatt for smitte fra den avdøde pasienten, er nå under overvåking.

- At ytterligere en helsearbeider har testet positivt for ebola, er en alvorlig bekymring, heter det i en uttalelse fra den amerikanske smittevernmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention. Mannen som har smittet helsearbeiderne hadde viruset med seg fra Liberia. Den første helsearbeideren som ble smittet, en 26 år gammel sykepleier, viser nå tegn til bedring.

Utenfor Afrika er det nå USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania og Norge som har eller har hatt pasienter med ebola under behandling. Av disse er fire døde; en i USA, to i Spania og en i Tyskland. De andre er under behandling eller er blitt friske.

Helseansvarlige i EUs medlemsland skal i dag ha møte i Brussel for å diskutere nye felles tiltak rundt ebola-epidemien i Vest-Afrika. Møtet er først og fremst ventet å handle om kontroll av flypassasjerer fra de verst rammede landene, Liberia, Guinea og Sierra Leone. Ebola-spørsmålet blir også hovedsaken når EUs utenriksministre møtes i Luxembourg mandag.

I Vest-Afrika er over 4.000 døde, og over 8.300 personer registrert smittet, i tillegg til store mørketall.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen