Verden

Ny rystende abortsak

ABORT: En ung suicidal kvinne som skal ha blitt voldtatt, ble nektet abort. Abort-debatten raser igjen i Irland.

Aldri mer igjen, sa abortforkjempere etter at en kvinne som var nektet abort døde i 2012. Nå er en ny sak på agendaen i Irland. FOTO: SHAWN POGATCHNIK/NTB SCANPIX

Saken endte i stedet med at barnet måtte forløses prematurt ved keisersnitt.

Nye abortlover som er innført i Irland skulle gjøre det lettere å få abort i spesielle tilfeller. Men nå er det betente abortspørsmålet igjen på agendaen i Irland, etter at saken om den unge jenta ble omtalt.

Asylsøker

Tenåringsjenta var asylsøker og hadde akkurat kommet til Irland da hun oppdaget at hun var gravid. Hun var to måneder på vei da hun i april ba om abort. Jenta skal ha blitt voldtatt i hjemlandet før hun kom til Irland.

- I min kultur er det stor skam å bli gravid om man ikke er gift, sier hun i et intervju med The Irish Times.

Men helsepersonell anklages nå for å ha vist henne videre for sent, slik at det gikk så lang tid at det var for sent å ta en abort når vurderingen skulle tas. Saken kom opp for et panel bestående av tre eksperter, to psykiatere og en fødselslege, som konkluderte med at svangerskapet var kommet for langt, og at abort ikke kunne innvilges selv med begrunnelsen om at jenta var suicidal.

Den gravide jenta innledet deretter sulte- og tørstestreik, og på grunn av faren for barnet, ble det i forrige uke bestemt at barnet skulle forløses ved keisersnitt i uke 25, altså 15 uker før normalt tidspunkt for fødsel. Nå ligger barnet i kuvøse, og skal tas hånd om av barnevernet.

Saken har vakt sterke reaksjoner i Irland, fordi jenta ble nektet abort, med den følge at et barn er født svært prematurt, og dermed med stor fare for senskader.

- Hvor mange brudd på kvinners retter på irske sykehus må vi ha før slik galskap stanses, spør talskvinne Sinéad Redmond i organisasjonen for reproduktive rettigheter, AIMS, til The Irish Independent.

Saken har også ført til kritikk mot selve systemet med tre eksperter i et panel. Gruppen Doctors for choice, som består av leger som støtter kvinners rett til abort, sier det er feil at en fødselslege skal være med på å vurdere den psykiske tilstanden til kvinnen som søker abort.

Ny runde?

Irland har en av Europas strengeste abortlover, og hvert år reiser rundt 3.500 irske kvinner til Storbritannia for å ta abort. Landet har hatt en rekke runder med debatt om abort de siste tiårene, senest før lovendringen som ble stemt gjennom i det irske parlamentet i fjor. Den nye loven åpner for å ta abort i de tilfeller der moren ellers vil dø som en følge av svangerskapet, enten av sykdom eller på grunn av selvmordsfare. Dette må vurderes av et fagpanel i hvert enkelt tilfelle. Dette var første gang man fikk en lov som sier noe om når abort kan innvilges.

Endringen kom både fordi det var behov for en klarere lov, og etter nok en opprivende sak i Irland, i 2012: 31 år gamle Savita Halappanavar gledet seg til å få barn, men ble alvorlig syk med svangerskapsforgiftning. Både hun og mannen ba da innstendig om at svangerskapet måtte bli avsluttet. Dette ble ikke innvilget, og kvinnen døde kort tid senere.

Det nye tilfellet viser at endringene i loven ikke nødvendigvis får følger i praksis, og det kan være duket for en ny debatt om abort i Irland. Det er nå igangsatt gransking for å finne ut hva som egentlig har skjedd i saken.

asne.gullikstad@dagsavisen.no