Verden

- Kan bety slutten på krigen

FLYSTYRTEN I UKRAINA: Større internasjonalt press mot Russland kan være begynnelsen på slutten av krigen, mener Pavel Baev ved Norsk institutt for fredsforskning.

Verden har fortsatt flere spørsmål enn svar, etter at et malaysisk passasjerfly etter all sannsynlighet ble skutt ned over Øst-Ukraina torsdag kveld. Men en ting er sikkert: 298 mennesker er drept. Og hele konfliktbildet i Ukraina er i endring.

Pavel K. Baev, forskningsleder ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO) kaller den dramatiske flystyrten for en «game changer».

- Det snur opp ned på hele situasjonen. Det er høy sannsynlighet for at det kan være begynnelsen på slutten på konflikten, sier Baev til Dagsavisen.

Ordkrig

Det kan ta lang tid å finne beviser for hvem det var som sto bak den fatale nedskytingen. Flyet befant seg over 10.000 meter over havet, og bare svært avanserte militærraketter når så langt. Russland, som har bistått separatistene i øst, avviser at de har gitt den type militærbistand. Det samme gjør Ukraina.

USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton, rykket raskt ut med hard ­kritikk av Russlands president­ Vladimir Putin.

- Putin har gått for langt, sier Clinton, som mener mye tyder på at prorussiske militser står bak.

Det var etter en folkelig revolusjon i Kiev i vinter at Russland rykket inn og annekterte Krim-halvøya. Like etter erklærte en rekke prorussiske byer øst i landet selvstendighet. Russland har støttet separatistene med personell og våpen.

Pavel Baev tror flystyrten vil føre til et massivt press på Russland, som vil måtte trekke seg helt ut av ­konflikten.

- Putins uklare, men effektive støtte til separatistene blir nødt til å ta slutt, sier Baev.

Hvis Russland trekker all støtte til separatistene, vil den ukrainske hæren kunne ta kontroll over området i øst, spår Baev, som mener det nå er avgjørende for resten av verden å støtte Ukraina, både militært, økonomisk og politisk.

- Endrer alt

De siste ukene har oppmerksomheten rundt Øst-Ukraina falt noe, og konflikten har fått rulle og gå uten særlig internasjonal innblanding. Flystyrten endrer alt, sier Baev, og får langt på vei støtte fra seniorforsker ved FFI, Tor Bukkvoll.

- Dette kan svekke Moskva mer enn separatistene, som uansett har lav tillit. Hvis det viser seg at separatistene står bak, og med russiske våpen, er det alvorlig for Moskva, sier Bukkvoll til Dagsavisen.

- Kan denne hendelsen være slutten på krigen?

- Den kan være et bidrag men det er alene ikke nok.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen er langt mindre optimistisk. Hun frykter en eskalering av konflikten uansett hvem det viser seg at sto bak nedskytingen av passasjerflyet.

- Dette forsterker fiendebildene på begge sider, sier Wilhelmsen.

I en lydfil som ble lagt ut på nettet torsdag kveld, skal en av de prorussiske separatistene bekrefte at de har skutt ned et sivilt fly. Mens verden venter på granskingen, skal blant annet FNs sikkerhetsråd møtes til krise­møte.

Den dramatiske ulykken kan likevel føre til noe positivt, nemlig at det internasjonale samfunnet engasjerer seg mer i konflikten, mener Wilhelmsen.

- Nå er situasjonen så kritisk at internasjonale fora kommer i spill. Det er positivt, sier Wilhelmsen.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen