Verden

Cameron stokker om på regjeringen

LONDON: Storbritannias statsminister David Cameron gjør store endringer i regjeringen i et forsøk å tekkes flere velgere foran valget neste år.

REGJERINGSKABAL: William Hague går av som utenriksminister i Storbritannia. Han blir etterfulgt av Philip Hammond. FOTO: Suzanne Plunkett / Reuters / NTB scanpix

Mange ble overrasket da utenriksminister William Hague sent mandag kveld kunngjorde at han går av som utenriksminister.

Tirsdag bekrefter statsminister David Cameron at nåværende forsvarsminister Philip Hammond overtar jobben.

Kjent for EU-skepsis

Hammond er kjent som en svoren EU-motstander, og 58-åringen har tidligere uttalt at Storbritannia burde forlate det europeiske samarbeidet med mindre betydelig makt blir tilbakeført til London.

Det er ventet at utnevnelsen av Hammond til utenriksminister vil bli godt mottatt hos EU-skeptikere på høyresiden. De konservative håper trekket kan bidra til å stjele tilbake velgere fra anti-EU-partiet UKIP, som ble det største partiet fra Storbritannia i EU-valget i mai.

– At en mann med slike uttalelser blir utenriksminister sender et tydelig signal til resten av EU om den britiske posisjonen, skriver politisk kommentator James Forsyth i en blogg for magasinet Spectator.

Også Hammonds etterfølger som forsvarsminister, Michael Fallon, er kjent for å være skeptisk til EU.

Velgerfrieri

Ifølge britiske aviser gjør Cameron endringene for å få inn nye ideer og gi regjeringen en bredere appell foran valget i mai neste år.

Han ønsker også å få flere kvinner inn i regjeringen. Nicky Morgan er utnevnt til ny minister for utdanning og likestilling, mens Liz Truss blir ny miljøvernminister.

Esther McVey fortsetter i rollen som arbeidsminister, men skal fra nå av delta i regjeringsmøter, noe hun ikke gjorde tidligere.

Ny innpisker

Michael Gove går av som utdanningsminister og overtar som «Chief Whip» (innpisker).

Greg Clark blir ny forskning- og universitetsminister, mens Stephen Crabb blir ny minister for Wales etter David Jones. Matt Hancock blir ny nærings- og energiminister.

Det er også bekreftet at Ken Clarke, som har fungert som minister uten portefølje, forlater regjeringen.

Opposisjonspartiet Labour kaller endringene en «massakre av de moderate».

(©NTB)