Verden

Al Jazeera krever å få omgjort journalist-dom

DOM: Al Jazeera er sterkt uenig i dommen der tre av deres journalister dømmes for å ha samarbeidet med Det muslimske brorskap i Egypt. TV-selskapet får bred støtte fra utlandet.

– Det er overhodet ingen begrunnelse for å ha våre tre kolleger i forvaring i så mye som ett minutt. Å ha dem der trosser logikk, fornuft og all rettferdighet, sier direktør Al Anstey i Al Jazeera, ifølge Reuters.

De tre dømte er australieren Peter Greste, egyptisk-canadieren Mohamed Fadel Fahmy og egypteren Baher Mohamed.

Greste og Fahmy fikk begge sju år, mens produsent Mohamed ble dømt på to punkter og fikk ti års fengsel, ifølge AFP.

– I dag ble tre kolleger og venner dømt og vil fortsette å sitte bak murene for å ha utført en glimrende journalistisk jobb. Skyldige i å forsvare folks rett til å vite hva som skjer i verden, skriver Anstey på TV-kanalens nettside etter dommen.

Studenter dømt

Tre egyptiske studenter, som sier de ikke har hatt noe å gjøre med Al Jazeera og har klaget over mishandling i varetekt, fikk også sju års fengsel. Retten mener de, i likhet med de tre Al Jazeera-journalistene, kringkastet et forvrengt bilde av situasjonen i Egypt.

Rettens formann i saken, Mohammed Nagui Shehata, utstedte torsdag foreløpige dødsdommer mot 14 ledere i Det muslimske brorskapet – inkludert faren til en av de dømte studentene.

Elleve tiltalte som ikke var til stede i retten, ble dømt til ti års fengsel. Tre av disse er utenlandske journalister. To av de tiltalte ble frikjent.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om fengselsstraffer på mellom 15 og 25 år for samtlige tiltalte.

Bred støtte

Greste, Fahmy, Mohamed og 17 andre var tiltalt i saken, som har fått stor internasjonal oppmerksomhet og har skapt debatt om pressefriheten i Egypt.

Australias utenriksminister Julie Bishop kom fort på banen og fordømte dommen.

– Den australske regjeringen er sjokkert over dommen og kan rett og slett ikke forstå den basert på de bevisene som ble lagt fram i saken, sier hun.

Den britiske utenriksministeren William Hague har innkalt den egyptiske ambassadøren til utenriksdepartementet mandag etter dommen.

En talsmann for statsminister David Cameron sier Cameron var «helt forferdet» over dommene.

To britiske journalister som arbeider for nettverket, Sue Turton og Dominic Kane, var blant elleve som fikk ti år fengsel.

Dekket protester

I alt fire Al Jazeera-journalister ble fengslet den 14. august i fjor, men en av dem, som hadde sultestreiket i flere måneder, ble i forrige uke løslatt med henvisning til helsetilstanden hans.

Journalistene dekket protestene mot Egypts militære, som mislikte sterkt Al Jazeeras dekning av måten sikkerhetsstyrkene slo ned på protestene på sist høst.

Brorskapet er en sosial og politisk bevegelse med flere millioner medlemmer og tilhengere. Da hæren overtok makten i Egypt i fjor, ble Brorskapet igjen forbudt, slik det formelt hadde vært under den autoritære lederen Hosni Mubaraks styre fram til 2011.