Verden

Krisen blusser opp i Thailand

BANGKOK: 15.000 politifolk går til aksjon for å fjerne demonstrantene fra gatene i Bangkok. Flere personer er drept i de voldelige sammenstøtene.

«Forlat dette landet» står det på en håndskrevet lapp ved en av inngangene til regjeringsbygget i Bangkok. Med sandsekker, dekk og piggtråd har demonstrantene blokkert kontoret til statsminister Yingluck Shinawatra. Beskjeden er klar.

I ukevis har myndighetskritiske demonstranter okkupert flere sentrale trafikknutepunkter og hovedgater i sentrale Bangkok. Teltleirene og de daglige protestene har dominert hovedstaden.

I går ble stillstanden i den tre måneder lange konflikten mellom myndighetene og opposisjonen i Thailand brutt. Myndighetene har fått nok, og i går startet politiet en hard motaksjon for å fjerne demonstrantene som har okkupert offisielle bygninger i hovedstaden.

Politiet har fram til nå vært tilbakeholdne med å bruke vold for å unngå å skape mer uro og spenninger i konflikten.

Skudd og drepte

Vitner nyhetsbyrået Reuters har snakket med, forteller at de hørte skudd og så at politiet skjøt i et område i gamlebyen. Ifølge politiet ble de skutt på av en snikskyter på et tak, og det ble løsnet geværskudd.

- En politimann er død og 14 politifolk er skadet, sier politisjef Adul Saengsingkaew til Reuters.

I tillegg skal tre demonstranter også ha blitt drept, ifølge Erawan helsesenter som er tilknyttet sykehusene. Minst 64 personer ble skadet. Flere demonstranter er også arrestert.

Myndighetene har varslet at de skal ta tilbake kontrollen over de okkuperte bygningene denne uka. Men demonstrantene gir seg ikke.

- Vi vil ikke svare med vold. Vi gir ikke opp regjeringsbygget og innenriksdepartementet, sier talsperson for demonstrantene Akanat Promphan.

Demonstrantene vil bli kvitt statsminister Yingluck Shinawatra som de mener er korrupt, og styres av den tidligere statsministeren og telekom-mogulen Thaksin Shinawatra som ble avsatt i et kupp i 2006. Thaksin er Yinglucks bror, og demonstrantene mener det er han som faktisk styrer landet fra sitt eksil.

Omstridte subsidier

I går ble statsminister Yingluck siktet av landets Antikorrupsjonsmyndigheter for tjenesteforsømmelse. Siktelsen er tatt ut i en omstridt sak om myndighetenes oppkjøp av ris. Hun må møte for å forsvare seg mot anklagene 27. februar.

Rissubsidiene ligger i kjernen av opposisjonens kritikk av statsministeren. De mener hun har brukt skattebetalernes penger for å skaffe seg politisk støtte hos risbøndene. Yingluck har hovedsakelig sine støttespillere på den fattige landsbygda, mens opposisjonen som nå protesterer i Bangkok, tilhører middelklassen, næringslivet og rojalistene.

De siste to årene har myndighetene kjøpt ris fra bøndene til opp mot 50 prosent høyere pris enn markedsprisen. Antikorrupsjonsmyndighetene mener Yingluck burde sett at manipulering av risprisen kunne være utsatt for korrupsjon og at det var en risiko for tap for staten. Oppkjøpsprogrammet har ført til at Thailand nå har 20 millioner tonn ris på lager og betalingsproblemer gjør at også risbøndene begynner å vende seg mot statsministeren. Mandag protesterte risbønder i Bangkok mot at de ikke har fått betalt for risen sin.

iselin.moller@dagsavisen.no

Iselin Stalheim Møller

Nyhetsredaktør i Dagsavisen