Verden

Kafékurs mot selvmordsbombere

IRAK: En serie brutale drap har vekket frykten for at striden mellom sunni- og sjiamuslimer igjen vil 
terrorisere landet. Kaféeiere i Bagdad får kurs i å holde selvmordsbombere ute.

JAFFA (Dagsavisen): Kanskje er verdens øyne mer rettet mot Iran, Syria og Egypt, men den siste tida i Irak har vært blodig - selv etter lokal målestokk.

Tirsdag ble elleve mennesker drept og 20 personer skadet av en selvmordsbomber under begravelsen til en framtredende sunnimuslimsk leder i Nord-Irak. Søndag ble minst 28 mennesker drept i en serie bombeangrep i og rundt Iraks hovedstad Bagdad. Bombene gikk av med kort tids mellomrom i fem ulike områder, om lag 40 personer ble såret.

Nå frykter FN at Irak er på vei tilbake til marerittsperioden i 2008, da en bølge av ustanselige angrep mellom sunni- og sjiamuslimer herjet landet.

- Myndighetene må ta umiddelbare skritt for å holde gjerningsmennene ansvarlige, samt gjennomføre tiltak for å bedre sikkerheten til landets innbyggere, sier Nickolay Mladenov, spesialutsending i Irak for FNs generalsekretær.

I Bagdad er situasjonen så ille at kafé- og restauranteiere har fått kurs i hvordan de skal hindre selvmordsaktivister i å komme inn og drepe gjestene deres. Minst 50 utesteder har blitt angrepet siden april.

- Kafeene må plassere en sikkerhetsvakt ved en av dørene og stenge alle andre dører for å hindre selvmordsaktivister med bombebelter i å komme inn, instruerte general Saad Jafaar, ifølge fjernsynskanalen al Arabiya.

Interne spenninger

Bare i november ble 948 irakere drept og 1.400 andre såret. Hittil i år har 6.250 mennesker mistet livet i stridighetene, ifølge FNs oversikt. Eksperter tror voldsbølgen vil fortsette å stige fram til valget på ny nasjonalforsamling i april neste år.

Under Saddam Hussein var Irak et totalitært land der regimekritikk var utenkelig. Etter USAs invasjon i 2003 ble det avgjørende for to av Irans naboer, Syria og Iran, at Washington ikke skulle få fotfeste, og at Irak ikke skulle bli et demokrati.

Begge stater støttet og bygde så opp henholdsvis sunni- og sjiamuslimske væpnede grupper i Irak. Samtidig kom de interne spenningene, som ble holdt i sjakk under Saddam, til overflaten. Spenningen har bare vokst etter at USA trakk seg ut i 2011. Statsminister Nouri al-Maliki, som kom til makten som følge av USAs okkupasjon, har inngått et nært samarbeid med Iran, Washingtons gamle erkefiende.

Frykter volden sprer seg

Men den ustabile situasjonen i Irak påvirker også kampene mellom sunni- og sjiabeslektede grupper ellers i regionen, som i Syria og Libanon. En rekke militante sunniekstremister kommer til borgerkrigen i Syria fra slagmarken i Irak.

Nå begynner også landene rundt å frykte at volden i Irak kan bli en regional trussel. Irans nye utenriksminister Mohammad Javad Zarif appellerte tidligere i uka til sine arabiske naboer om å gå sammen for å gjøre slutt på kampene mellom sunni- og sjiamuslimer som herjer i Midtøsten, og ikke bare Irak.

- Vi må alle jobbe for å stanse volden, sa Zarif under et besøk i Doha i Gulf-staten Qatar.

roger.hercz@dagsavisen.no