Verden

Fredspris til kampen mot kjemiske våpen

FREDSPRISEN 2013: – Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er tildelt Nobels fredspris.

Det kunngjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fredag.

Les også: Hjelper verden å bli kvitt fryktede våpen

OPCW samarbeider for tiden med FN i arbeidet med å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen.

– Nedrustning er et sentralt punkt i Alfred Nobels testamente. Komiteen vil med denne prisen bidra til avskaffelse av kjemiske våpen, sa Jagland blant annet da han begrunnet prisen.

Han opplyste at OPCW ble foreslått innen nomineringsfristen sist vinter, så prisen er ikke alene knyttet til innsatsen i Syria.

Når Syria ventelig slutter seg til, vil organisasjonen telle 190 medlemsland. De eneste andre ikke-medlemmene er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

– OPCW har gjort et betydelig arbeid for å avskaffe kjemiske våpen, ifølge Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Han viser til at kjemiske våpen ble omfattende brukt under 1. verdenskrig og i Hitlers masseødeleggelseskrigføring under 2. verdenskrig. Gjennom 1900-tallet ble det jobbet fram flere konvensjoner som forbyr produksjon, bruk og lagring av kjemiske våpen.

– Kjemiske våpen er likevel brukt flere ganger av både stater og terrorister, sa Jagland under kunngjøringen.

Roser prisen

– Dette var en velfortjent pris! Nå skal vi feire, sier en glad Anniken Ramberg Krutnes, Norges ambassadør i Haag. Krutnes er regjeringens representant i styret i OPCW.

FN-sambandet var også raskt ute med å gi anerkjennelse til årets pris.

– Mange utdefinerte FN da det så ut til å bli bombing i Syria, men så viser det seg at vi har verktøy som gjør noe med situasjonen. Verktøyet var OPCW og kjemivåpenkonvensjonen CWC, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Urfjell i FN-sambandet til NTB.

Ifølge Urfjell er det ikke bare aktualitet det siste året som gjør organisasjonen til en verdig vinner av Nobels fredspris:

– Så å si alle land slutter seg nå til kjemivåpenkonvensjonen CWC. Dette er resultat av 20 års hardt arbeid som får fortjent anerkjennelse, sier han.

Hjelper verden

OPCW har hjulpet Russland og USA å bli kvitt store mengder kjemiske våpen, men strever med å utføre sitt oppdrag i krigssoner.

Den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen trådte i kraft i 1997, og OPCW har siden bidratt til å håndheve den.

Sju av landene som har sluttet seg til konvensjonen, har erklært at de har slike våpen. OPCW hadde innen utgangen av september i år ødelagt neste 82 prosent av våpenmaterialet.

Russland og USA har ødelagt henholdsvis 60 og 90 prosent av sine lagre av kjemiske våpen, ifølge organisasjonens siste årsrapport.

Sliter i konflikt

Organisasjonen strever med å utføre sitt arbeid i områder hvor det er pågående konflikter, slik også utenriksminister Espen Barth Eide har påpekt overfor NTB.

I Syria risikerte inspektørene livet da de tidligere i høst undersøkte bruken av kjemiske våpen utenfor Damaskus.

Organisasjonens utsendte kom til et land i kaos i midten av august for å undersøke påstander om at det blir brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria. Bare dager senere, 21. august, skjedde angrepet utenfor Damaskus, der flere hundre mennesker ble drept. Midt i skuddlinjen klarte organisasjonens eksperter å samle prøver – i tråd med sine strenge vitenskapelige krav. 16. september kunne OPCW rapportere at det ble brukt saringass i Ghouta.

Ikke FN-organisasjon

Organisasjonen er ikke en FN-organisasjon, men den samarbeider med FN. Den har fire hovedarbeidsoppgaver: Den skal ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen under internasjonal kontroll, overvåke kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir produsert, gi bistand og beskyttelse til medlemslandene mot kjemiske trusler, og fremme internasjonalt samarbeid for å styrke gjennomføringen av konvensjonen og fremme fredelig bruk av kjemi.

Ødelegge og beskytte

OPCW har sete i Haag i Nederland. Organisasjonen ble opprettet for å overvåke konvensjonen om kjemiske våpen, som trådte i kraft i 1997.

OPCW har fire hovedarbeidsoppgaver:

Ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen under internasjonal kontroll, overvåke kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir produsert, bistå og beskytte medlemsland mot kjemiske trusler og fremme internasjonalt samarbeid. (NTB)

Fredsprisen gir håp i kampen mot kjernevåpen

Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI har håp om at suksess i arbeidet mot kjemiske våpen baner vei for kjernefysisk nedrustning.

SIPRIs direktør Tilman Brück er entusiastisk, men ikke overrasket over at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fikk årets fredspris:

– Dette er vel fortjent og en fantastisk organisasjon. OPCW viser hvilken viktig rolle organisasjoner har i arbeidet mot masseødeleggelsesvåpen. OPCW har vist at det er mulig å kvitte seg med kjemiske våpen, og det betyr at det samme er mulig for kjernefysiske våpen, sier Brück til NTB.

Han er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før alle land har kvittet seg med kjemiske våpen.

– Neste utfordring nå er å stanse bruk av kjemiske våpen i terrorisme.

– Når det gjelder kjernefysiske våpen er første trinn å få statene som produserer dem til å forstå at de er tryggere uten disse våpnene. Deretter trengs det en objektiv, nøytral organisasjon som kan sørge for å destruere utstyret. Det er den rollen OPCW har hatt for kjemiske våpen, sier Brück. (NTB)

Amnesty: – En uangripelig pris

– Dette er langt på vei en uangripelig pris. Den står seg godt i forhold til Nobels testamente, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

– Det er en pris som verdsetter et arbeid over 16 år som har ført til at store deler av det som fantes av kjemiske våpen er destruert, og den vil skynde på prosessen med å få ødelagt de 20 prosentene som står igjen.

Egenæs er glad for at Thorbjørn Jagland ved prisutdelingen også nevnte Russland og USA som fortsatt har kjemiske våpen, og ikke bare knyttet prisen til det som skjer i Syria.

Generalsekretæren i Amnesty hadde på forhånd Malala som en favoritt, men han er ikke skuffet over at hun ikke fikk prisen.

– Hun er ung, hun har fått mange priser og hun står sterkt internasjonalt. Hun vil nok fortsette å være en frimodig forsvarer av jenter og kvinners menneskerettigheter. Vi kommer til å høre mye fra henne framover, sier han. (NTB)

PRIO-direktøren: – En positiv overraskelse

– Jeg er egentlig overrasket over prisen, men det er en positiv overraskelse, sier direktøren for fredsforskningsinstituttet PRIO Kristian Berg Harpviken.

– Mange priser de siste 20 årene har gått til nedrustning. Men med unntak for prisen til landminekampanjen er de gitt for atomnedrustning. Jeg ønsker velkommen at Nobelkomiteen løfter opp en annen viktig nedrustningsoppgave. Dette er en pris i tråd med Nobels testamente.

– Kjemivåpenkonvensjonen er også den våpenkontrollavtalen som har hatt størst suksess. Nesten alle land i verden har undertegnet, den har virkelig hatt en effekt i form av å delegitimere bruk av kjemiske våpen, og man er kommet ganske langt med å destruere det som finnes. Sånn sett er kommisjonen en betydelig suksess, sier PRIO-direktøren.

Han legger til at det like mye er selve konvensjonen som kommisjonen som forvalter den som premieres med denne prisen.

– Det er klart prisen gir støtte til arbeidet som gjøres, og ikke minst arbeidet som er i gang i Syria. Nobelkomiteen argumenterer ikke med det dagsaktuelle i begrunnelsen, men jeg tror ikke dette er en pris vi ville sett uten situasjonen i Syria. Egentlig tar komiteen en viss risiko med denne tildelingen. Ingen kan i dag si at ødeleggelser av kjemiske våpen i Syria vil være det mest relevante om to måneder når prisen utdeles, sier Harpviken. (NTB)

– En samlet fredsbevegelse spretter champagnen

Dette er en fredspris jeg tror en samlet fredsbevegelse kan slutte seg til, sier daglig leder i Norges fredsråd Hedda Langemyr.

– Vi er utrolig glade her på fredshuset, hvor det er stinn brakke. Nå spretter vi champagnen, sier Langemyr til NTB etter prisutdelingen fredag.

– Vi er både takknemlige og entusiastiske for at prisen i år gikk til OPCW, en organisasjon som faktisk fortjener den. Nå skal vi arrangere fakkeltog sammen med Nei til atomvåpen.

Prisen er inspirasjon for andre organisasjoner, ifølge Langemyr.

– Dette gir vind i seilene til for eksempel organisasjoner som jobber for en konvensjon mot atomvåpen, sier lederen i Norges fredsråd.

Prisen skaper også et politisk momentum til det krevende arbeidet OPCW står overfor i Syria, ifølge Langemyr. (NTB)

NUPI-direktør: Viktig arbeid i skyggen av nyhetene

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fortjener heder og fredspris for sitt kontinuerlige arbeid, mener Ulf Sverdrup.

Direktøren i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til NTB at årets fredspristildeling kaster viktig lys på et stort arbeid som foregår nesten i det skjulte:

– OPCW er ikke så kjent blant folk, men er et utrolig viktig organ for ikkespredning av kjemiske våpen. Dette kontinuerlige arbeidet med kjemivåpenkonvensjonen CWC, overvåking og destruering av våpen har foregått litt i skyggen av nyhetene. Dette er en pris som hedrer og forsvarer internasjonal politikk om ikkespredning, og den er helt i tråd med Nobels intensjon om nedbygging av stående armeer, sier Sverdrup. (NTB)

Tidligere våpeninspektør: Fantastisk timing

Risikoanalytiker og tidligere våpeninspektør for FN i Irak, Jørn Siljeholm, mener Nobels fredspris til arbeid mot kjemisk krigføring er på sin plass.

– Denne prisen er så velfortjent og kan bli direkte fredsskapende, så timingen er fantastisk, sier Siljeholm til NTB.

Han har tidligere arbeidet med masseødeleggelsesvåpen ved MIT i USA og jobber nå som risikoanalytiker i Norge og USA:

– Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har vært med på å fjerne 80 prosent av verdens kjemiske våpen i løpet av 16 år. Videre står de i Syria overfor en oppgave som kan spare hundretusenvis av liv. Ikke minst er dette en pris fullstendig i Alfred Nobels ånd og i henhold til hans testamente. (NTB)

Leger Uten Grenser gratulerer OPCW

Leger Uten Grenser så de umenneskelige lidelsene etter gassangrepet mot befolkningen i Syria. De fullroser arbeidet til Organisasjonen mot kjemiske våpen (OPCW).

– Angrep av typen vi så i Syria bryter med internasjonal humanitær lov, som forbyr all bruk av kjemiske og biologiske våpen. Overfor slike brudd på humanitær lovgiving, er humanitær hjelp ikke nok, da trenger man i tillegg å jobbe på andre måter, sier generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser til NTB.

Hennes organisasjon støtter sykehus i Syria som har tatt imot pasienter som har blitt utsatt for angrep av nervegass. OPCWs arbeid skal bidra til at slikt ikke skjer igjen.

– Det er et grusomt våpen fordi det rammer helt hensynsløst, hele befolkninger, sivile og barn. Slike angrep, og de store medisinske behovene det skaper, kommer på toppen av en allerede katastrofal humanitær situasjon. (NTB)

Stoltenberg: – En relevant, aktuell og viktig fredspris

Årets tildeling av Nobels fredspris til OPCW er en viktig støtte til en organisasjon som har gjort verden til et tryggere sted, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Bibiana Piene

– Dette er en veldig relevant, veldig tidsaktuell og veldig viktig fredspris, slår Stoltenberg fast overfor NTB.

Han understreker at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har gjort verden tryggere ved å sørge for at et stort flertall av verdens land har sluttet seg til et forbud mot kjemiske våpen.

Resultater

– Organisasjonen kan dokumentere viktige resultater. Det er få andre internasjonale avtaler som har vært så vellykket. Dette viser at internasjonalt samarbeid nytter, sier statsministeren.

– Det er en viktig pris som støtter arbeidet med å avskaffe kjemiske våpen. Slike våpen har ført til ufattelig mye lidelse opp igjennom historien, sier Stoltenberg.

Statsministeren peker på at så langt er om lag 78 prosent av verdens kjemivåpenlagre destruert, men kun en promille av lagrene som er igjen, kan skape de forferdeligste lidelser.

Syria

– Bruken av kjemiske våpen i Syria viser med all tydelighet at dette arbeidet må fortsette med uforminsket styrke, sier statsministeren.

Det er OPCW som skal sørge for at Assad-regimets kjemiske våpen blir ødelagt, og hvor og hvordan det skal skje.

Stoltenberg bekrefter at Norge nå er i dialog med FN og OPCW om å bistå i destrueringen av de kjemiske våpnene fra Syria.

– Det er for tidlig å si hva vi kan bidra med. Men det ville være galt å avvise at vi kan gjøre noe allerede nå, sier Stoltenberg. (NTB)

Solvik-Olsen: – Klok og tidsrelevant fredspris

Tildelingen av Nobels fredspris til OPCW er ikke veldig spennende, men dessverre svært tidsrelevant, mener Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen.

– Det er viktig at de får et klapp på skulderen, nå som de står foran en svært viktig jobb, sier han til NTB om organisasjonen, som nå er i gang med å fjerne Syrias kjemiske våpen.

Solvik-Olsen peker på at borgerkrigen i Syria har vist at det fortsatt er folk som er villige til å bruke kjemiske våpen i sitt eget land.

– Dette vil løfte tematikken opp på dagsordenen, og organisasjonen skal føle at den har støtte fra verdenssamfunnet. Det kan hende dette er med på å løfte oppmerksomheten nettopp i en tid der den trenger det mest, sier han. (NTB)

Eide: En klok pris

– Fredsprisen til OPCW er en klok tildeling, sier Espen Barth Eide (Ap).

– Vi gratulerer og synes dette er en klok pris. Dette er en organisasjon som er veldig viktig, i og med at kjemivåpenkonvensjonen er en av våpenavtalene som er aller mest utbredt. Nå er det 189 land som er med, sier utenriksministeren til NTB.

– Organisasjonen har jobbet med dette i mange år, og jeg forstår komiteen dit hen at den får prisen for det langvarige arbeidet.

Krisen i Syria aktualiserer arbeidet til OPCW ytterligere, ifølge Eide. (NTB)

Hareide: – Ukontroversiell pris

KrF-leder Knut Arild Hareide mener tildelingen av årets Nobels fredspris til OPCW vil føre til mange honnørord til Nobelkomiteen.

– Det er en veldig fortjent pris midt i hjertet av Alfred Nobels ånd, sier han til NTB.

– Dette er en fortjenstfull pris for et utrolig viktig arbeid og en suksesshistorie, sier Hareide.

Han viser til at organisasjonens arbeid nå har pågått i 20 år, og at det i dag bare er en håndfull land som ikke er med i arbeidet med å fjerne verdens kjemiske våpen.

– Det er en pris som er med på å beskytte sivile, legger Hareide til, og viser til at den også gir et sterkt signal om nedrustning generelt. (NTB)

Sanner: – Viktig anerkjennelse

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener årets fredspris er helt i tråd med Alfred Nobels formål.

– Den er en viktig anerkjennelse av det folkerettsbaserte nedrustningsarbeidet, sier Sanner etter tildelingen av fredsprisen til OPCW.

– Vi vet at kjemiske våpen er en av de største truslene mot menneskeheten, og nå har denne organisasjonen også et veldig viktig arbeid i Syria. Det er ingen tvil om at hvis den lykkes, vil det styrke det avtalebaserte nedrustningsarbeidet, sier Høyre-politikeren. (NTB)

Elvestuen: -Veldig verdig prisvinner

OPCW gjør en veldig viktig jobb for å ødelegge, destruere og kontrollere at de siste kjemiske våpen i verden blir ødelagt, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

– Dette vil løfte organisasjonens posisjon og legge ytterligere press på å finne en løsning i Syria. Det vil også legge press på de siste landene som fortsatt har kjemiske våpen, sier han til NTB.

Han viser til at det til tross for at bruk av kjemiske våpen har vært forbudt siden 1925, har vært brukt i Irak og nå sist i Syria – og det «i en skala man ikke trodde skulle skje igjen».

Prisen skiller seg også markant ut fra andre tildelinger mens Nobelkomiteen har vært ledet av Thorbjørn Jagland.

– Det skal være en variasjon, og denne prisen gis ut fra ånden i Nobels testamente. Den er også høyaktuell, sier Elvestuen med henblikk på situasjonen i Syria. (NTB)

Lysbakken: – Klok pris til en verdig vinner

Dette er en klok pris til en verdig vinner, sier SV-leder Audun Lysbakken om tildelingen av årets Nobels fredspris til OPCW.

– Det er med på å markere den store betydningen av nedrustning når det gjelder kjemiske våpen, sier Lysbakken.

– Mennesker har i et helt århundre vært gjennom grusomme lidelser på grunn av kjemiske våpen, og OPCW har stått i spissen for destruksjonen av 80 prosent av verdens lagre av slike våpen. Dette er selvsagt også med på å legge press på dem som fortsatt sitter på slike våpen, legger han til. (NTB)

Carl Bildt roser fredsprisen

Sveriges utenriksminister Carl Bildt roser tildelingen av Nobels fredspris til OPCW. – Dette er en sterk støtte til kampen for at alle kjemiske våpen skal forbys for all tid, skriver Bildt på Twitter.

– Alle nasjoner må undertegne, ratifisere og sette ut i livet konvensjonen om et slikt forbud, het det i meldingen fra den svenske utenriksministeren fredag. (NTB)

Beslutningen tatt før Syria-henvendelse til Norge

Nobelkomiteen besluttet å tildele fredsprisen til OPCW lenge før Norge ble bedt om å destruere Syrias kjemiske våpenarsenal.

Komitéleder Thorbjørn Jagland poengterte at komiteen ikke har noen mening om Norge bør etterkomme forespørselen eller ikke, men understreket at beslutningen om å gi prisen til organisasjonen mot kjemiske våpen ble tatt før henvendelsen kom.

– Vi vil først og fremst framheve det viktige instrumentet verden har for å kvitte seg med kjemiske våpen, sa han under pressekonferansen etter Nobel-kunngjøringen fredag. (NTB)

Krutnes – En velfortjent pris

HAAG: – Dette var en velfortjent pris! Nå skal vi feire, sier en glad Anniken Ramberg Krutnes, Norges ambassadør i Haag. Krutnes er regjeringens representant i styret i OPCW.

– Dette er fortjent fordi OPCW er en organisasjon som bidrar til nedrustning og fred i verden, sier Krutnes på telefon til NTB fra Haag.

– Vi jobber jevnt og trutt, og har nå fått fjernet nær 80 prosent av verdens kjemiske våpen.

Fredsprisen vil gi inspirasjon og motivasjon til å fortsette det viktige arbeidet, ifølge ambassadøren.

Hun legger til at den kommer på et svært viktig tidspunkt, siden organisasjonen nå jobber i Syria med å få destruert landets store mengder kjemiske våpen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen